Kadınlar konut yatırımı konusunda nelere dikkat ediyor?

Konut yatırımı tercihlerinin analiz edildiği araştırmaya göre, kadınlar en çok kiralık daire arıyor. Ev ararken paylaşmayı ve ilanları karşılaştırmayı seviyor. Kadınlar için lokasyonda dikkat ettikleri kriter çocukları ve aileleriyle, iş yerine yakın olması.

Kadınlar konut yatırımı konusunda nelere dikkat ediyor?

Emlakjet’in kadınların konut tercihlerini ortaya koyan yeni analizine göre, 2017 yılında kadınların ağırlıklı olarak kiralık daire araması trendi, bu yılın Ocak ve Şubat aylarında da sürdü. Ocak ayında kadınların satılık daire arama oranı % 41, kiralık daire arama oranı % 55, Şubat ayında ise satılık daire arama oranı % 43, kiralık daire arama oranı % 56 oldu. Lokasyonda ‘iş, aile ve çocuklarına yakınlığı’ ön plana alan kadınlar, en çok 2+1 ve 3+1 daireleri aradı. Emlakjet’in ‘Birlikte arama, ilan karşılaştırma, çevresinde arama’ gibi sektörde ilk olan inovatif ürünleri ise en çok kadınların ilgisini çekti.

Kadınlar konut yatırımı konusunda nelere dikkat ediyor?

Emlakjet’in Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, kadınların konut tercihlerini ortaya koyan analizindeki 10 maddeyi şöyle değerlendirdi:


1- Kadınlar kiralık daire aramasında erkekleri geçti

2017 yılında 20 milyon farklı insanın konut aradığını, bu kitlenin % 51’inin erkek, % 49’unun kadın olduğu Emlakjet verilerine göre, Ocak ve Şubat ayında tıpkı 2017 yılında olduğu gibi kadınlar kiralık daire aramasında baskın çıktı. Ocak ayında kadınların satılık arama oranı % 41, kiralık arama oranı % 55, Şubat ayında ise satılık % 43, kiralık % 56 şeklinde gerçekleşti.

Kadınların kiralık daire aramasındaki bu eğilimini şöyle değerlendirebiliriz: “Kadınlar artık 20’li yaşlarda evlenmiyor. Aileleriyle yaşamak yerine ev kiralamayı, bir süre sonra da satın almayı tercih ediyor. Evliliklerin geç yaşta olmasının yanında boşanma sonrasında kadınların artık mevcut hayatlarını değiştirmek istememesi de kiralık daire arayışına bir etken. Kadınlar bu durumda aile evine dönmüyor, ev kiralıyor ya da satın alıyorlar. Eşleriyle ev almışlarsa ve kendilerine kalmışsa, o evde oturmaya devam etmek de istemiyor. Bu veriler, GYODER ve Akademetre’nin hazırladığı “Potansiyel Konut Alıcısı Büyüteç Altında- İstanbul Raporu’nda yatırım kararını verenlerin % 62,5’inin erkek, % 37.5’sinin kadın olmasıyla da örtüştü. Araştırmaya göre satın alma kararını sektörde bilinenin aksine kadınlar değil, erkekler veriyor.

2- Çevreyi, okul ve işe yakınlığı daha çok önemsiyorlar

Kadınlar için işlerine, ailelerine ya da çocukların okullarına yakın olmak çok daha önemli. Bu sebeple iş veya okul değişikliklerinde, bir yakınlarının taşınması gibi durumlarda onlar da taşınmayı düşünmeye başlayabiliyor. Bekar kadınlar için ise güvenlik endişelerinden dolayı evin niteliğinden çok bulunduğu bölge önem kazanıyor. Şehir merkezine, çocukların okullarına ve alışveriş alanlarına yakınlık, kadınların ev kararını vermesinde en önemli etken.

Bu noktada kadın ziyaretçilerin, Emlakjet’in sektörde ilk olarak sunduğu ve konut ilanının şehrin herhangi bir noktası girilerek kolay bulunmasını sağlayan ‘Yakınında Ara‘, 1.5 kilometre uzağındaki tüm sosyal çevre ve yaşam koşullarını gösteren ‘ ‘Çevrede Ne var?’ ürünleriyle daha çok arama yaptığını gözlemledik. İlanı merkez alarak yakın mesafedeki önemli yerlere ulaşım bilgisi ve uzaklığını görüntülemeyi mümkün kılan ‘Nasıl giderim‘ gibi hizmetler de onların hayatını kolaylaştıran ürünlerimizden birini oluşturuyor.

konut yatırımı kiralık satılık ev daire

3- En gözde konut tipleri 2+1 ve 3+1 daireler

Kadınların aradığı daire tipi, Emlakjet verilerine göre, Ocak ayında % 39 oranla 3+1 ve % 36 oranla 2+1 çıktı. 1+1 veya 4+1 arama oranı % 9 seviyesinde kaldı. Şubat ayında ise, oranlar yine bu seviyelerde gerçekleşti. Bekar kadınlar için bile fonksiyonel 2+1, aynı büyüklükte de olsa artık 1+1 dairelerden daha revaçta. Çünkü bekar kadınların ikinci bir oda isteği ve özel alan ihtiyacı eskiye oranla daha yüksek.


4- ‘Birlikte aramayı’ ve ‘ilanları karşılaştırmayı’ seviyorlar!

Kadınların erkeklere oranla daha kararsız olması, detaycılığı ve alternatifleri kolayca karşılaştırarak daha pratik karar verme ihtiyacı, Emlakjet’in sektörde ilk olarak sunduğu inovatif ürünlerden ‘Birlikte arama’ ve ‘İlan karşılaştırma’nın da yıldızını parlattı. Seçilen 4 ilanın aynı anda tüm özellikleriyle yan yana görüntülenmesine imkân veren ‘İlan karşılaştırma‘ ve favori ilan listelerini e-posta yoluyla istenilen kişilerle paylaşma fırsatı veren ‘Birlikte arama‘, son dönemde kadınlar tarafından konut aramalarında sıklıkla kullanılıyor.

5- Yeşil ve sağlıklı yaşam konseptli projelere en çok bakıyorlar

Konut satın alma veya kiralama kararını verirken erkeklere göre daha seçici olan kadınların en büyük sosyalleşme alanları mutfak, balkon ve bahçeler. Evin ferah görünümü, ışık alıyor olması, mutfağın, balkon ve yatak odasının konforu, onlar için çok önemli. Projeler arasında da özellikle yeşil binalar, yeşil alanı bol projeler ve sağlıklı yaşam konsepti taşıyanlar, onlar için en gözde olanlar. İhtiyaçlarına uygun konut projesine kolay, keyifle ve hızla ulaşmak isteyenler, Emlakjet’in “Projeler” sayfasında 1.000’i aşkın markalı konut projesini birarada bulabiliyor.

6- Projelerde güvenlik istiyorlar, firmayı araştırıyorlar

Özellikle bekar kadınlar, güvenlik başta olmak üzere sağlam bina, evin giderlerinin çok yüksek olmaması, evin değer artış potansiyeli taşıması gibi kriterleri önemsiyor. Bu sebeple ev alırken veya kiralarken daha fazla soru soruyor, şirketin nasıl bir yaklaşıma sahip olduğunu tartıyorlar.

7- Kadınlar işte en çok bu ilçelerde ev arıyor

Emlakjet verilerine göre, kadınlar sırayla sırayla en çok İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Aydın’da, İstanbul’da ise Beylikdüzü, Esenyurt, Bahçelievler, Kadıköy ve Pendik ilçelerinde ev arıyor. En çok aradıkları 2+1 ve 3+1 dairelerin bu bölgelerde şehir merkezine oranla daha uygun fiyatlarda olması, seçimde önemli bir etken.

8- 25-44 yaş aralığında ev bakan kadınların oranı % 55

Emlakjet verilerine göre, konut yatırımı konusunda arama yapan kadınların yaş aralığına bakıldığında % 55 ile 25-44 yaş aralığını görüyoruz. Bu oran, 18-24 yaş aralığında % 10, kalanı ise 45 yaş ve üstü olarak görülüyor.

9- Y kuşağı kadınlar fazladan aidat ödemek istemiyor

Y kuşağı kadınlar, aktif olarak kullanmadığı sosyal alanlara aidat ödemek istemiyor. Ev kiralarken öncelikli kriterler, evin fiyatı, balkonun olması, evin fonksiyonel olması iken, satın alırken önemli kriterler ise fiyatın ardından evin fonksiyonelliği, depreme dayanıklılığı gösteren bina yaşı, evin metrekaresi diyebiliriz.

10- Fazla eşyayı koyacak fonksiyonel alan arıyorlar


Evlerde fonksiyonelliği arayan kadınlar, “çamaşır odası, depo, kiler” veya ütü masası gibi fazla eşyaları koyabilecek ekstra alanları projelerde artık daha çok talep ediyor. Son dönemde projelerde 2+1’lerin 1+1 büyüklüğünde ancak bahsettiğimiz ektra bölümlerle tasarlanması, bunun en belirgin örneği. Projelerde ‘buçuklu oda’ konsepti, 2,5+1, 3,5+1 denilen daire tipi de bu anlamda ilgi görüyor.

‘Konut yatırımında’ Türkiye’de öne çıkan ilk 10 şehir


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.