Ödev zamanı nasıl planlanmalı? Baskıcı tavır çocuklarda stres yaratıyor!

Yoğun geçen bir okul gününün ardından eve gelen çocuklar dinlenmek ve oyun oynamak gibi aktivitelerle zamanlarını değerlendirmek isterken, onları yapılmayı bekleyen ödevler karşılıyor. Özellikle ilköğretimin ilk yıllarında çocukların ev ödevlerini yapma zamanını planlamada güçlükler ortaya çıkabiliyor.

Uğur Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü ebeveynlere çocuklarına nasıl ödev yaptırma alışkanlığı kazandıracakları konusunda tavsiyelerde bulundu.

Ailelerin şikâyetçi olduğu konuların başında çocukların ödev yapma alışkanlığına sahip olamaması geliyor. Ancak ailenin televizyon izlerken çocuklarından odalarına çekilip ödev yapmalarını beklemeleri, onların ödev yapmak istememesine yol açıyor. Uzmanlar, yanlış tutum ve davranışlardan kaçınarak çocuklarına ev ödevi yapma alışkanlığı kazandırabilmeleri için ebeveynlere mutlaka uygulanması gereken öneriler paylaşıyor.


Haftalık aile toplantıları yapın

Uğur Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü ebeveynlere ilk olarak çocukları ile birlikte haftalık aile toplantıları gerçekleştirmelerini, bunu belli bir saatte ve günde yaparak “haydi toplantı yapıyoruz” şeklinde sohbet edasında gerçekleştirmelerini öneriyor.

Güçlü “Özellikle ilköğretimin ilk yıllarında çocuklar, ev ödevlerini yapma zamanını planlamada zorluklar yaşayabiliyor. Bu nedenle ilk yıllarda ödevlerin yapılacağı zamanı birlikte planlamalı, belirli bir saate kadar ödevini bitirmesi konusunda çocuğunuzla görüş birliği sağlayabilmek için bu toplantıları gerçekleştirmelisiniz. Düzenli aralıklarla öğretmenleri ile görüşerek ev ödevleri hakkındaki tutum ve beklentilerini, çocuklarına ev ödevlerinde nasıl yardımcı olacağınızı öğrenmelisiniz” dedi.


Ödevini yapmak yerine yönlendirin

Birçok ebeveynin çocuklarının ödevine yardımcı olmak yerine tamamını yaptıklarını ancak bu durumun olumlu sonuçları doğurmadığını ifade eden Ferhan Uz Güçlü “Anne babaların çocuklarının yerine ödevlerini yapmaları çocukların çalışma alışkanlığı kazanmalarını ve sorumluluk duygusunu geliştirmelerini engelliyor.

Ebeveynler sadece çözemediklerinde yardımcı olmalı ve okula götürmeden kontrol etmeliler.” dedi. Anne babaların çocukların ev ödevlerine olan yaklaşımlarını etkileyecek olumsuz tutumlar göstermemeleri gerektiğini söyleyen Güçlü çocuklarının ödevlerine karşı aşırı ilgili veya ilgisiz, baskıcı ve arkadaşlarıyla kıyaslayıcı tutumların, çocuğun ödevlerden hoşlanmamasına ve ödevini yapamama kaygısı duymasına neden olabileceğini belirtti.

Okuldan gelir gelmez ödev için odasına göndermeyin


Ferhan Uz Güçlü “Çocuğa okuldan gelir gelmez ‘Haydi doğru odana! Önce ödevler bitecek sonra arkadaşlarınla oynayabilirsin.” şeklinde yaklaşmayın. Onun yerine “Ben akşam yemeğini hazırlayana kadar sen ne yapmak istersin?” ifade biçimiyle sorumluluğu ona bırakın. Kendi planlarınıza uygun planlar gerçekleştirmesini isteyin. Ödev yaparken çocuğunuzun dinlenmesini ve enerji toplamasını sağlamak amacıyla öncesinde onlarla birlikte gevşeme veya rahatlama egzersizleri yapın. Rahatlatıcı bir müzik dinlemek, bir şeyler yiyip içmek ya da vücudunu hareket ettirmek yararlı olacaktır. Çocuğun ödevini yaparken sıkılmasını önlemek için kısa süreli aralar vermesini de sağlamalısınız.” dedi.

Okul fobisi nedir? Okul korkusu yaşayan çocuklar için tavsiyeler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.