Türkiye’de X, Y ve Z kuşağının mobilya tercihleri neler?

Mobilya tercihleri konusundaki ihtiyaçlar, beklentiler ve zevkler X,Y ve Z kuşakları arasında farklılık gösteriyor. Yapılan son araştırmalar, kuşaklar arası farklılıkların coğrafi bölgelere göre de değişebildiğini ortaya koyuyor.

Türkiye de X, Y ve Z kuşağının mobilya tercihleri neler?

Türkiye’de X, Y ve Z kuşağının mobilya tercihleri neler?

Örneğin, Amerika’daki Y Kuşağı ile Türkiye’deki Y Kuşağı’nın alışkanlıkları, mobilya tercihleri istekleri ve beklentileri birbirinden farklı. Bu farklılıklar mobilya tercihlerine de yansıyor. Ülkemizde yaşam alanlarının günden güne küçülmesi ise her 3 kuşağın da mobilyadan beklediği fonksiyonelliği artırıyor. Bu beklentiler doğrultusunda üretilen yeni nesil mobilyalar, küçük evlerde kullanım kolaylığı sağlıyor.


Farklılıklar, yaşam alanı ve mobilya tercihlerini de etkiliyor

X,Y,Z olarak adlandırılan kuşakların iş hayatları, alışveriş alışkanlıkları ve yaşam tarzlarının birbirinden ayrıldığını ifade eden Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Nuri Öztaşkın:

“Kuşakların özellikleri ve eğilimleri birkaç yıl öncesine kadar bölgesel farklılıklar dikkate alınmadan değerlendiriliyordu. Ancak günümüzde içeriği zenginleştirilen araştırmalar gösteriyor ki değişik bölgelerde yaşayan aynı yaş grubundaki kişilerin özellikleri, finansal beklentileri ve eğilimleri birbirinden oldukça farklı. Bu farklılıklar yaşam alanı ve mobilya tercihlerini de etkiliyor.” dedi.


X kuşağı gösterişli ve dayanıklı mobilyaları tercih ediyor

Aidiyet duygusu güçlü, kanaatkar, gerçekçi ve aile bağları kuvvetli olan X kuşağının mobilyadan yana en büyük beklentisi sağlamlık ve gösteriş. Özellikle ülkemizde çok daha geniş aileler içerisinde büyüyen X kuşağı, aile kavramına ve akrabalık ilişkilerine daha fazla önem veriyor. Mobilya tercihleri ise bu doğrultuda şekilleniyor. Dayanıklı orman ürünlerinden üretilen ve gösterişli çizgileri olan mobilyalar, ülkemizdeki X kuşağının tercihlerinde ağır basıyor.

Türkiye’deki Y kuşağının tercihi pratik ve konforlu mobilyalar

Kuşaklar arası farklılığın en çok hissedildiği Y kuşağı, rutinlerden hoşlanmıyor ve özgürlüğüne düşkün. Dünyaya bilgisayar ve internetle gözlerini açan bu kuşakta bireysellik öne çıkıyor. Ülkemize bakıldığında ise geleneksel alışkanlıkları büyük oranda değiştiren ve yerleşik kalıpları yıkan Y kuşağının genellikle markalı mobilyaları tercih ettiği gözlemleniyor. Bu kuşak mobilya seçimlerinde ise işlevsellik, konfor ve pratikliği ön planda tutuyor.

Z kuşağı, odalarında teknolojik mobilyalar istiyor


Aile içinde sosyalleşme eğilimi daha düşük olan Z kuşağı, 2000 yılında doğanlarla başlıyor. Teknolojiyle iç içe büyüyen bu kuşak, ailelerini de yönlendirerek kendileri için daha teknolojik mobilyalar almalarını sağlıyor. Bu eğilimin farkında olan mobilya markaları ise son teknoloji ile adapte olabilen ürünler geliştiriyor. Z kuşağı akıllı telefon, müzik çalar gibi ürünleri şarj edebilen usb portala sahip mobilyaları severek kullanıyor.

Z kuşağı araştırması: Yeni nesil ne yapıyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.