Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy, Suriye hava savunma sistemlerinin ABD, İngiltere ve Fransa’nın saldırısı sırasında fırlatılan 103 füzenin 71’ini önlediğini belirtti.
RUPTLY haber ajansının paylaştığı görüntülerde bir füzenin havada imha edildiği görülüyor.
Sputnik’in haberine göre Rudskoy, “Eldeki verilere göre saldırıda toplam 103 kruz füzesi kullanıldı. Büyük oranda Sovyet üretimi hava savunma komplekslerinden oluşan Suriye hava savunma sistemleri, hava ve deniz bazlı füzelere başarıyla karşılık verdi ve 71 kruz füzesini önledi” dedi.
“Saldırıya 30 yılı aşkın bir süre önce üretilen füzelerle karşı koyuldu”
Suriye’nin Batı’nın saldırısını 30 yılı aşkın bir süre önce SSCB’de üretilen hava savunma sistemleriyle püskürttüğüne dikkat çeken Rudskoy, bunun için S-125, S-200 hava savunma sistemlerinin yanı sıra Buk ve Kvadrat sistemlerinin kullanıldığını kaydetti.
“Fransız uçaklarının saldırıya katıldığı tespit edilmedi”
Rudskoy, Suriye’deki Rus üsleri Hmeymim ve Tartus’ta bulunan hava savunma sistemlerinin, Fransız uçaklarının saldırıya katıldığını tespit etmediğine dikkat çekti.
Rus yetkili, Hmeymim ve Tartus’taki sistemlerin ABD ve İngiltere’ye ait deniz ve hava unsurlarından fırlatılan füzeleriyse zamanında tespit ederek kontrol altına aldığını ifade etti.
“Hedef alınan üsler zarar görmedi”
Rudskoy, saldırıda hedef alınan hava üslerinin zarar görmediğinin altını çizerek şunları söyledi: “Objektif kontrol verilerine göre Duvali hava üssüne 4, Dumayri hava üssüne 12, Bley hava üssüne 18, Şayrat hava üssüne 12 füze fırlatıldı. Bu füzelerin tamamı imha edildi.”
“Humus’taki tesisler kısmen zarar gördü”
Rudskoy, Suriye’nin kimyasal programı kapsamında kullanıldığı öne sürülen Humus’taki tesislerin saldırı sonucunda kısmen zarar gördüğünü bildirdi.
“Rus sistemleri devreye sokulmadı”
Rus hava savunma sistemlerinin bulunduğu bölgeye hiçbir füzenin gelmediğini de kaydeden Rudskoy, bu nedenle Rus sistemlerinin devreye sokulmadığını vurguladı.
“Suriye ve diğer ülkelere S-300 füzeleri sevk edebiliriz”
Diğer taraftan Rudskoy, düzenlenen bu saldırının ardından Suriye ve diğer ülkelere S-300 hava savunma sistemleri sevkiyatının yeniden gündeme gelebileceğini söyledi.
Rudskoy, “Birkaç yıl önce bazı Batılı partnerlerimizin yoğun talebi üzerine Suriye’ye S-300 sistemleri sevk etmekten vazgeçtik. Ancak yaşanan bu gelişme ışığında, bu konuyu yeniden gündeme alabiliriz. S-300’leri sadece Suriye’ye değil, diğer ülkelere de sevk edebiliriz” diye konuştu.
ABD, İngiltere ve Fransa Suriye’yi vurdu
ABD, İngiltere ve Fransa sabah erken saatlerde Suriye’de hükümetin kimysal silah kapasitesiyle ilgili olduğunu öne sürdüğü hedefleri vurdu.
Suriye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre; Batılı güçlerin askeri üslerine yönelik saldırısını ‘vahşi ve barbarca saldırı’ olarak niteledi. Bakanlık, saldırıların uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı.
ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’de hükümete ait hedefleri vurmasının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ofisine gitme görüntüleri yayımlandı.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı: Operasyon insanlığın vicdanına tercüman
Dışişleri Bakanlığı’ndan ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’deki hedefleri vurmasıyla ilgili yapılan açıklamada operasyonun memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Türkiye, 7 Nisan günü Duma’da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa’nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir. Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz. Kimyasal silahlar dahil kitle imha silahlarıyla ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alan saldırılar insanlığa karşı suç teşkil etmektedir. Yedi yılı aşkın süredir gerek konvansiyonel, gerek kimyasal silahlarla kendi halkına zulmeden Suriye rejiminin insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları alanındaki sicili sabittir. Uluslararası toplumun vicdanında bu konuda şüphe yoktur. Türkiye, bu tür suçların cezasız kalmamasının ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesinin benzer hadiselerin tekrarının önlenmesi açısından kritik önemi haiz olduğuna inanmaktadır. Bu tecrübe ışığında, başta BM Güvenlik Konseyi üyeleri olmak üzere tüm uluslararası toplumun kimyasal silah kullanımının cezasız bırakılmamasını sağlayacak ortak adımlar üzerinde uzlaşmaya varması elzemdir.”
ABD daha önce de Şayrat üssünü vurmuştu
ABD, 6-7 Nisan 2017 tarihinde İdlib’e misilleme olarak; US Ross ve US Porter destroyer savaş gemileri ile Suriye’deki Şayrat Hava Üssüne 59 adet Tomahawk füzesi fırlatmıştı. Rusya, Suriye’deki hava ve deniz üslerinin S-300 ve S-400 füzeleriyle korunduğunu duyurmuş, 59 füzeden 23’ünün isabet ettiğini duyurmuştu.