Abdülmecid Efendi Köşkü’nde Çiniden Şifa Tasları sergisi

UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ilan edilen Sıtkı Usta (Olçar)’nın kızı Nida Olçar’ın ‘Çiniden Şifa Tasları’ başlıklı sergisi, 20 Nisan – 4 Mayıs tarihleri arasında Abdülmecid Efendi Köşkü’nde kapılarını açıyor.

Nida Olçar, sanat hayatının 10.uncu yılında Bizans, Roma, Frig ve Anadolu’ya has 107 adet şifa tasının yer aldığı 10.uncu kişisel sergisiyle babasına ve Kütahya Çiniciliğine vefa borcunu ödüyor.

Aldülmecid Efendi Köşkü, 20 Nisan – 4 Mayıs 2018 tarihleri arasında ‘Çiniden Şifa Tasları’ başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. UNESCO tarafından 2008 yılında Yaşayan İnsan Hazinesi ilan edilen Sıtkı Usta (Olçar)’ın Kültür Bakanlığı Çini Sanatçısı olan kızı Nida Olçar, sanat hayatının 10.uncu yılında bu kişisel sergisiyle babasına ve Kütahya Çiniciliğine vefa borcunu ödüyor. Serginin açılış kokteyli 20 Nisan Cuma günü 17.00-19.00 arasında Abdülmecid Efendi Köşkü’nde yapılacak.



Sıtkı Usta’dan devraldığı Sanat Atölyesinde onun çinilerini ölümsüzleştiren sanatçı, 10.kişisel sergisinde Bizans, Roma, Frig ve Anadolu’ya has 107 adet şifa tasına yer veriyor.Üzeri ayet yazılı olan şifa tasları insanların eskiden beri başvurduğu mistik tedavi türleri arasında yer alıyor. Şifa tasında su dökünen ve su içen insanların hatta hayvanların iyileşeceğine inanılıyor. Bu inanç günümüzde de Anadolu’da yaygınlığını sürdürüyor. Şifa tasları, Türkiye’nin pek çok bölgesinde doğumun kırkıncı gününde anne ve çocuğun kırklama ritüelinde de kullanılıyor. Sıtkı Usta’nın dostu Rahmi M.Koç ve Koç Holding ev sahipliğinde açılan ‘Çiniden Şifa Tasları’ sergisi pazartesi günleri hariç 11.00 – 19.00 arası ziyaret açık olacak.

Nida Olçar Hakkında


1981 yılında Kütahya’da doğan sanatçı, Rahmetli babası Sıtkı Usta (Olçar)’dan devraldığı Sanat Atölyesinde Geleneksel El Sanatları’nın modern hatlarında çiniler tasarlıyor. Sıtkı Atölyesi’nden çıkan yeni ürünleri koleksiyonerlere saygıdan “Sıtkı.II’ olarak imzalıyor. Kendi atölyesi içerisinde bile Sıtkı Usta’nın ürünlerini kopyalamıyor. Şimdiye kadar çiniye uygulanmamış form ve uygulamaları hayata geçirerek Çini’den çeşmeler, Keşkül-ü Fukara kapları, çini ve seramikte dünyada ilk kez uygulanan mozaik tekniği kullanarak birçok eseri hayata geçirdi. Nida Olçar’ın sergileri arasında’Çiniden Çeşmeler’ 2011, ‘Anadolu Kartalları ‘ 2012, ‘Pir-i Reis Koleksiyonları’ 2012, ‘Keşkül-ü Fukara ‘ 2013, ‘ Saatler ‘ 2013, ‘Karma Çini Sergisi’ 2014, ‘Geçmişten Günümüze ‘ 2014 ,’Mozaik ve Çini’nin Dünyası ‘ 2014, KATAR [Türk Kültür Yılı ] 2015, G20 ZİRVESİ [TC Cumhurbaşkanlığı Kültür Alanı] 2015 ve ‘Çini Sergisi’ 2017 yer alıyor.

Çanakkale Savaşlarında Galatasaraylılar sergisi açıldı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.