CHP – İyi Parti ittifakı: CHP’den 15 milletvekili İyi Parti’de!

CHP ile İyi Parti ittifak konusunda ilk adımı attı! CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan 15 CHP’linin İyi Parti’ye geçişiyle ilgili olarak TBMM’de açıklama yaptı.

CHP - İyi Parti ittifakı: CHP'den 15 milletvekili İyi Parti'de!

CHP – İyi Parti ittifakı için ilk adım!

CHP’den 15 milletvekili istifa ederek İYİ Parti’ye katılacak. CHP ile İYİ Parti’nin anlaştığı böylece İyi Parti’nin Meclis’te grup kurarak seçimlere gireceği belirtiliyor. 15 CHP’li milletvekili geçtiği takdirde, 5 milletvekili olan İyi Parti TBMM’de grup kurma sayısına ulaşacak. İyi Parti TBMM grubu olarak cumhurbaşkanı adayını gösterebilecek. Yani 100 bin imzaya gerek kalmadan Meral Akşener’in adaylığını bu şekilde gerçekleştirebilecekler.

CHP’den İyi Parti’ye geçen 15 milletvekili isimleri:

  • Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın
  • Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu
  • Bursa Milletvekili Erkan Aydın
  • Burdur Milletvekili Mehmet Göker
  • Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız
  • Ankara Milletvekili Nihat Yeşil
  • İzmir Milletvekili Tacettin Bayır
  • Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu
  • Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş
  • Afyon Milletvekili Burcu Köksal
  • Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer
  • Çorum Milletvekili Tufan Köse
  • Kayseri Milletvekili Çetin Arık
  • Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet
  • Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer
Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu görüştü iyi parti chp ittifakı
Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu görüştü

Seçim Kanunu’na göre, bir partinin seçime katılabilmesi için, “İllerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gruplarının bulunması şartını”yerine getirmesi gerekiyor. İYİ Parti’nin, 6 ay şartına takılması durumunda, TBMM’de grup kurmak için gerekli olan 20 milletvekili şartının yerine getirilmesi için en az 15 milletvekiline daha ihtiyaç bulunuyor. Şu anda İyi Parti’nin Meclis’te 5 sandalyesi bulunuyor. Meclis’te 20 sandalyeyi bulursa, İyi Parti seçimlere doğrudan katılma hakkına kavuşacak.


 

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan:

Bülent Tezcan'ı tabancayla ayağından vuran saldırgan yakalandı. Saldırganın, "Saygılı olacaksınız" diye bağırdığı iddia edildi.
CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan’ın açıklamaları:

15 arkadaşımız bir parti göreviyle CHP’den istifa edip İyi Parti’ye geçmişlerdir. Bu, tarihi bir sorumluluk tarihi bir görevdir. tarih onları partilerinden ayrılan değil partisinin verdiği görev nedeniyle demokrasiyi kurtaran kahramanlar olarak yazacaktır.

Bu, zor bir görevdir. Bu attığımız adım demokrasinin önüne kurulan tuzağı temizleme adımıdır.

Bu tuzak dünkü YSK’daki tartışmayla açığa çıkmıştır. Kurul bir karar veremedi. Çok basit bir karar her seçimde kolaylıkla verilir. Kurul’un bu kararı pazartesiye ertelemesi sinsi planlar olduğunu göstertiyor.

81 milyon vatandaşın sorumluluğunu omuzlarımızda taşıyoruz. Kavganın bile mertçe olanı makbuldür. Ve şimdi bu noktada mertliği bozacak adımlar atmanın peşindesiniz er meydanı şartların yaratmak bizim görevimiz.

15 arkadaşımız fedakarca bu adımı attılar. Bu karar Türkiye’yi demokrasiye taşıma kararıdır. 24 Haziran’a kadar başka tuzakların da kurulabileceğini biliyoruz. Bu halede olduğu gibi bundan sonraki süreçte de CHP büyük demokrasi davasını zafere ulaştırmak için CHP gerekli her adımı atacaktır.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay:

Demokrasimizin daha fazla tahrip edilmesini doğru bulmuyoruz. Toplumun daha fazla kutuplaşmasına izin vermeyeceğiz. CHP olarak demokrasi ayıbına karşı demokrasi arayışımız sürdüreceğiz. Demokrasinin kazanması için bu adımı atıyoruz.

15 milletvekilimiz CHP’den istifa edip İyi Parti’ye katıldılar. Demokrasimiz için İyi Parti’ye katılma kararı aldılar. Türkiye ve demokrasimize hayırlı olsun. Arkadaşlarımız demokrasi gaspına zırh olmuşlardır.


YSK Başkanı Sadi Güven’den flaş açıklamalar

YSK Başkanı Sadi Güven açıklama yaptı. Güven, “Herhangi bir siyasi parti ile ilgili bir tespitimiz yok. Seçim takvimini açıklamak için uyum yasalarının Meclisten geçmesini bekliyoruz. Hangi partilerin seçime gireceği kanunda belli” dedi.

YSK Başkanı Sadi Güven
YSK Başkanı Sadi Güven

İyi Parti seçimlere katılabilecek mi sorusuna cevap veren Sadi Güven, “Siyasi partilerin ne şekilde seçim girebilecekler siyasi partiler kanunda yazıyor. Kamuoyunda YSK’yı yıpratıcı şekilde açıklamalar oluyor. Bu açıklamalar YSK’ya zarar verdiği gibi Türk demokrasisine de zarar veriyor. Seçim takvimi için uyum yasalarının geçmesi gerekiyor. Seçim takvimini açıklamak için onu bekliyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

Meral Akşener’in lideri olduğu İyi Parti’nin 24 Haziran’da seçimlere katılıp katılamayacağı konusunda; AK Parti’nin, seçime girebilecek partilerin en az 6 ay önceden kurultay yapma şartının 3 aya indirmesi talebine MHP’nin sıcak bakmadığı öğrenilmişti. Bu karar ile birlikte Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ile MHP, İyi Parti’nin seçime girme olasılığını dolaylı olarak engellemeye çalıştı.

YSK yetkilileri, yasal bir değişiklik yapılmaması durumunda, İyi Parti’nin seçimlere altı ay kala belli orandaki ilçe kongrelerini tamamlamadığı gerekçesiyle 24 Haziran seçimlerine katılamayacağını dile getirmişti.

“İnce bir plan uygulandı; her şey İyi Parti’nin seçime girememesi üzerine kuruluydu”

Erken seçim tarihi olarak 24 Haziran’ın belirlenmesinde İyi Parti faktörünün göz önüne alındığını öne süren Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk şöyle yazmıştı:

“Erken seçimi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dillendirdi, daha önce erken seçimi gündeme getirilmesini ‘Vatan hainliği’ olarak niteleyen AKP Genel Başkanı da seçimin öne alınmasına ‘Evet’ dedi. Bunun için ince bir plan uygulandı. Her şey, İyi Parti’nin seçime girememesi üzerine kuruluydu. 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun; ‘Siyasi Partilerin Seçimlere Katılması’ başlıklı 36. maddesi, İyi Parti’nin seçime girememesine dayanak gösteriliyor. Madde şöyle:

“Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır. Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir.”


Bu açık/seçik ve katı düzenleme karşısında İyi Partinin; ancak 1 Ekim 2018 tarihinden sonra yapılacak seçimlere katılabileceği belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK), 2011 seçimleri öncesinde Emine Ülker Tarhan’ın genel başkanı olduğu Anadolu Partisi’nin seçimlere katılmasına olanak veren türden bir karar beklemek fazla iyimserlik olacaktır.Tarh
an, CHP’de önemli görevlerde bulunmuştu. Onun liderliğinde kurulan Anadolu Partisi, CHP tabanından oy alabilecekti. Bu da, AKP’nin işine geliyordu. Bu kez ise durum farklı. İyi Partinin MHP ve AKP’den oy almasının engellenmesi gerekiyordu. İşte, seçimin erkene alınmasında, bu durum dikkate alındı.”

4 adımda 24 Haziran erken seçim süreci nasıl işleyecek?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.