Dünyanın en çok konuşulan dilleri hangileri? Türkçe kaçıncı sırada?

Dünyada en fazla insan tarafından konuşulan dilin Çince olduğu belirlenirken konuyla ilgili Interpress’in medyada yapmış olduğu incelemeye göre, işte dünyanın en çok konuşulan dilleri!

Türkçeyi, Doğu Türkistan’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kadar çoğunluğu Orta Asya’da olmak üzere yaklaşık 220 milyon insanın kullandığı ortaya çıktı. Öte yandan Birleşmiş Milletler’in resmi dilleri Çince, İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca olurken, bu dillere daha sonradan Arapçanın da eklendiği kaydedildi. BM’nin çalışma dillerinin ise İngilizce ve Fransızca olduğu tespit edildi.

1,3 milyar kişi Çince konuşuyor

Dünyanın en büyük nüfusuna sahip olan Çin’in dışında Orta Asya’nın bir çok yerinde kullanılan Çincenin dünyada en çok konuşulan diller arasında ilk sırada yer aldığı belirlendi. Çinceyi dünyada yaklaşık 1 milyar 300 milyon insanın konuştuğu saptandı. Dünya dili olarak bilinen İngilizce ise, en çok konuşulan diller sıralamasında 2. sırada yer alıyor. Yaklaşık 427 milyon kişinin konuştuğu İngilizcenin bir çok ülkede resmi dil olarak kullanıldığı tespit edildi.


İspanyolca dünya dilleri arasında en fazla konuşulan 3. dil olurken, özellikle Güney Amerika ülkelerinin yoğun şekilde kullandığı İspanyolcayı dünyada yaklaşık 266 milyon kişinin konuştuğu anlaşıldı. Resmi dili İngilizce olan Hintlilerin kendi öz dili olan Hintçe ise, en çok konuşulan diller arasında 4. Sırayı alırken, Hintçeyi yaklaşık 260 milyon kişinin konuştuğu tahmin edildi.


Türkçe en çok konuşulan 5. dil olarak dikkat çekti

Dünyadaki en zengin dillerden biri olan ve Ural – Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer alan Türkçe en çok konuşulan 5. dil olarak belirlenirken, Türkçeyi dünyada yaklaşık 220 milyon Türkün konuştuğu kaydedildi. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde yaygın bir şekilde kullanılan Arapçayı 181 milyon kişi konuşurken, Arapçanın en fazla konuşulan diller arasında 6. sırada bulunduğu görüldü.

Dünyada en çok konuşulan diller arasında Portekizce 7. sırada yer alıyor.

Güney Amerika’nın bir çok bölgesinde kullanılan Portekizceyi yaklaşık 165 milyon kişinin konuştuğu belirlendi. Bengalce ise dünyada en çok konuşulan diller sıralamasında 8. sırada yer alırken Bengalceyi yaklaşık 162 milyon kişinin konuştuğu saptandı. Dünyada yaklaşık 158 milyon insanın kullandığı Rusça en çok konuşulan diller arasında 9. sırada yer aldı.


Bir başka önemli dil Japonca ise listede 10. sırada yerini alırken Japoncayı toplam 124 milyon kişinin konuştuğu  anlaşıldı. Almanca en çok konuşulan diller arasında 11. sırada yer alırken yaklaşık 121 milyon kişinin Almanca konuştuğu görüldü. Dünyanın en zor dillerden biri olan Fransızca dünya üzerinde toplam 116 milyon kişi konuşuluyor. Özellikle Afrika’da yoğun şekilde kullanılan Fransızca ‘nın dünyanın en çok konuşulan dilleri arasında 12. sırada yer aldığı tespit edildi.

Google 40 dilde simultane tercüme yapabilen yeni kulaklıkları tanıttı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.