Elon Musk’tan yapay zeka uyarısı: Ölümsüz diktatör!

Yapay zeka konusunu oldukça ciddiye alan Elon Musk, gelecekte yaşanabilecek muhtemel tehlikelere karşı yaptığı uyarılara bir yenisini ekledi. Musk, yapay zeka robotların ‘ölümsüz diktatör’e dönüşebileceğini belirtti.

Elon Musk yapay zeka uyarısı: Ölümsüz diktatör!

Yapay zekanın insanoğlunu geride bırakarak gezegenimize hakim olacağı iddiasını daha önce farklı platformlarda defalarca dile getiren Elon Musk, çok konuşulacak bir iddiada bulundu. Musk, yapay zekanın ‘ölümsüz diktatör’e dönüşebileceğini iddia etti.

‘Do You Trust This Computer’ isimli belgeselde bu iddiasını dile getiren Musk, otoriter rejimler tarafından yaratılan yapay zekanın insanoğlunun karşılaşacağı en büyük tehdit olacağını öne sürdü.


Musk’a göre, insan eli ile yaratılan yapay zeka, insaoğlunun üzerinde egemenlik kuracak. Söz konusu belgeselde Musk, bu tehdide şu sözler ile dikkat çekiyor: “Asla kaçamayacağımız ölümsüz bir diktatörü kendi ellerimiz ile yaratabiliriz”

Tesla'nın Avustralya'daki mega pili çalıştırıldı

Hayatta kalma şansımız yüzde 10

Musk, yapay zeka ile insaoğlu arasında yaşanacak bir güç mücadelesinde kazanan taraf olmamızın oranını da açıkladı. Musk’a göre, süper zeki bir yapay zekaya karşı girişilecek mücadelede insaoğlunun kurtulma şansı sadece yüzde 10.

Yapay zekanın insanoğlunun geleceğine yönelik en büyük tehdit olduğunu farklı platformlarda dile getiren Musk, bu nedenle bu belgesele de sponsor oldu ve YouTube’ta ücretsiz olarak yayınlanmasını sağladı.

Katil robotları yasaklayın demişti

Aralarında Elon Musk ve Mustafa Suleyman’ın da yer aldığı 116 yapay zeka ve robotik uzmanı, Birleşmiş Milletler’e gönderilen bir mektupta “katil robotların” savaş alanlarından yasaklanmasını istemişlerdi.

26 farklı ülkeden uzmanın imzasının yer aldığı mektupta; tehlikeli robotik teknolojilerin, barut ve nükleer silahların ardından savaş alanlarında üçüncü bir devrime yol açabileceği belirtilirken, “Bu tarz teknolojilerin gelişmesi, silahlı çatışmaların hiç olmadığı kadar büyük ölçeklerde gerçekleşmesinin önü açacak.” sözlerine yer verilmişti.

Facebook’un yapay zeka robotu kendi dilini geliştirmişti

Facebook AI Research (FAIR) tarafından üretilen ve adeta insan gibi kendi dilini geliştirince fişi çekilen yapay zeka robotlarının ne konuştuğu deşifre edilmişti. 

İki yapay zekanın birbiri arasında yapmış olduğu diyalog ise şu şekilde deşifre edilmişti:

Bob: Ben her şeyi yapabilirim. . . . . . . . . . . . . .
Alice: Topların sıfırına sahibim bana bana bana bana bana bana bana
Bob: Sen ben diğer her şey. . . . . . . . . . . . . .
Alice: Toplar topa sahip bana bana bana bana bana bana bana
Bob: ben ben yapabilirim ben ben her şeyi . . . . . . . . . . . . .
Alice: Toplar topa sahip bana bana bana bana bana bana bana
Bob: Ben. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Alice: Topların sıfırına sahibim bana bana bana bana bana bana bana
Bob: Sen ben ben ben ben ben diğer her şey. . . . . . . . . . . . . .
Alice: Topların 0’ına sahibim bana bana bana bana bana bana bana bana
Alice: Topların bana verdiğin bana 0, benim için bana,
Bob: sen ben ben ben diğer her şey. . . . . . . . . . . . . .

İki dakikalığına insan olmak

Yarattıkları bu yeni dil için herhangi bir komut veya insan girdisi bulunmuyor. AI’ler yani yapay zeka bilgisayarların, fırsat verilirse insanlar tarafından girilen senaryolardan sapmaya eğilimli oldukları ilk kez saptanmış oldu.


Elon Musk kimdir?

Türkiye'den Elon Musk nasıl çıkar? tesla

Elon Musk kuşkusuz teknoloji dünyasının son dönemde adından en çok söz ettiren ismi! Peki kim bu Elon Musk? İşte Musk’ın ilginç başarı öyküsü…

Güney Afrika asıllı ABD’li mucit ve girişimci olan Elon Musk Kanadalı bir anne Haldeman ve Güney Afrikalı bir baba Errol’un oğlu olarak dünyaya geldi.

Elon Musk kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrendi ve 12 yaşındayken kendi yazdığı Blastar isimli oyunu tasarladı ve daha sonra bu oyunu o zamanın parası ile 500 dolara satarak bilişim sektöründeki ilk parasını kazandı.

1992’de, Kingston, Ontario’daki Queen’s University’de iki yıl eğitim aldıktan sonra ABD’nin önde gelen üniversitelerinden birisi olarak kabul gören University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrıldı.

Bu üniversiteden ekonomi alanında lisans diploması alan Musk, fizik alanında da yan dal diplomasının sahibi oldu.

Kardeşi Kimbal Musk’la beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesini hayata geçiren Musk,1999 yılında bu girişimi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse senedi karşılığında AltaVista’ya sattı.

Aynı yılın Mart ayında çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaptı ve ilerleyen aylarda PayPal’i oluşturdu

2002 yılında bu girişimini ise 1.5 milyar dolara online alışveriş devi eBay’e sattı.

Musk belki de adını en çok duymamıza vesile olan şirketi SpaceX’i 2002 yılında kurdu. Musk uzay araştırmaları yapan şirketin CEO’su ve CTO’su olarak görevine devam ediyor.


SpaceX ISS’ye bir araç gönderen ve yanaştıran ilk ticari şirket olarak tarihe geçti.

Stephen Hawking: Dünya’yı terk etmeliyiz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.