Hareketsiz yaşam ve yanlış egzersiz sakatlayabilir

Tüm günü oturarak, araba kullanarak ya da ayakta çalışarak geçiren kişilerde zamanla birtakım ortopedik rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Hareketsiz yaşam ve yanlış egzersizler ciddi sakatlıklara neden olabiliyor!

Yeterli fiziksel aktivitede bulunmamak, ağır çanta kullanmak ve yanlış ayakkabı seçimi, kas ve iskelet sistemi hastalıklarına yol açıyor. Belirli bir yaşa kadar hiç spor yapmamış kişiler de anatomik yapılarına uygun hareketler yapmadığında geri dönüşü olmayan ortopedik rahatsızlıklarla karşılaşabiliyor. Memorial Wellness Manuel Tıp Bölümü’nden Dr. Metin Mutlu, bilinçsiz egzersiz ve hareketsizliğin vücuda olumsuz etkileri ve manuel terapinin önemi hakkında bilgi verdi.

Hareketsiz yaşam çocuklukta başlıyor

Küçük çocukların okul servislerinde saatlerce trafikte kalmasıyla başlayan hareketsizlik hayatları boyunca devam etmektedir. Okul hayatı boyunca çok ağır çantalar taşıyan ve hareketsiz kalan çocuklarda sırt kasları gelişmediği için skolyoz görülme oranı yükselmektedir. Ayrıca bu çocuklar 30 yaşına geldiklerinde daha birçok ortopedik problem ile karşı karşıya kalmaktadır. Masa başı çalışan 25 – 40 yaş grubu insanların yüzde 80’ninde boyun düzleşmesi görülmektedir. Hareketsiz yaşam tarzına sahip bireylerin uzman kontrolünde düzenli egzersiz yapması gerekmektedir.


Egzersiz yapma alışkanlığı küçük yaşlarda kazandırılmalı

Latissimus dorsi, sırtın en geniş kasıdır. Yanlış uygulanan egzersizler ve sporlar bu kas grubunda, karın kası, kasık bölgesi ve bütün vücutta hasarlar bırakabilmektedir. Düzenli egzersiz ve spor yaparak birçok ortopedik hastalıktan korunup daha kaliteli bir yaşama sahip olmak mümkündür. Ancak yıllarca doğru kullanılmamış bir omurganın ve kasların belirli bir yaştan sonra düzeltilmesi çok zor olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için insanlara küçük yaşlardan itibaren spor ve egzersiz eğitimi verilmeli ve sağlık açısından önemi anlatılmalıdır.


Yanlış ve ağır spor tercihleri sakatlıklara yol açıyor

Spor ve egzersiz yapmak, insanı sağlıklı ve zinde tutmaktadır. Aynı şekilde bilinçsiz yapılan sporlar sonucunda kişi de geri dönüşü olmayan ortopedik hasarlar oluşabilmektedir. Yanlış ve ağır spor seçimi yüzünden boyun ya da bel fıtığı olan bir kişi, hayatı boyunca tedavi olmak zorunda kalabilmektedir. Egzersiz yaparken de dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Daha önce hiç spor yapmamış bir insanın sakatlanma riski çok yüksektir. Bu sebeple kişinin egzersizi nasıl yapacağını, ne zaman nefes alıp – vereceğini, yapılan egzersize göre ne şekilde durması gerektiğini bilen bir uzmanla çalışması gerekmektedir. İnsan anatomisinde kasların ve bağların omurgaya hem doğrudan hem de dolaylı yollardan bağlantısı bulunmaktadır. Örneğin kişi, barfiks egzersizi yaparken sadece kolları değil, kalçalarına hatta aşil tendonuna kadar bir esneme yaşamaktadır. Bu bağlantıların iyi bilinmesi gerekmektedir. Kişi barfikste uygulama yaparken ne kadar kuvvetle ve ne açıda kendisini yukarı çekmelidir, bunu bilmelidir. Bütün bu bilgilere hakim olmayan bir kişinin yanlış barfiks uygulaması sonucu kendini sakatlama olasılığı artmaktadır.

Spor sakatlanmalarında önemli bir tedavi seçeneği: Manuel terapi


Hareketsiz yaşamdan ya da yanlış spor tercihlerinden kaynaklanan kas ve iskelet sistemi problemlerinde manuel terapi uygulamasından önce detaylı bir fizik muayenesi yapılmalıdır. Manuel terapide uzman doktorlar, problemli bölgeye elleriyle birtakım manevralar ve teknikler uygulayarak tedavi yapar. Klasik bir tıp tedavisidir, alternatif tıp değildir. Manuel tedaviye ek olarak nöral terapi, proloterapi, eklem içi PRP uygulaması, faset eklemlere kolajen enjeksiyonları, kişiye özel medikal pilates rehabilitasyon, kas kuvvetlendirme ve germe (streching) egzersizleri ve postür analizleri de yapılmaktadır.

Sabahları evde yapılabilecek 10 fitness önerisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.