AK Parti ve MHP engelliyor: İyi Parti seçime giremeyebilir!

MHP ve AK Parti’den İyi Parti’ye seçim engeli! Meral Akşener’in lideri olduğu İyi Parti’nin 24 Haziran’da seçimlere katılıp katılamayacağı konusundaki belirsizlik sürerken; AK Parti’nin, seçime girebilecek partilerin en az 6 ay önceden kurultay yapma şartının 3 aya indirmesi talebine MHP’nin sıcak bakmadığı öğrenildi. Bu kararla İyi Parti’nin seçime girememe olasılığı arttı.

AK Parti ve MHP engelliyor: İyi Parti seçime giremeyebilir!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Ocak ayı içinde yayınladığı listede seçime yeterliliğine sahip partiler arasında İyi Parti’ye yer vermemişti. Seçim tarihi olarak 24 Haziran’ın belirlenmesi ile birlikte YSK, İyi Parti’nin durumunu bir defa daha Yargıtay’a sunacak. Ancak, YSK yetkilileri, yasal bir değişiklik yapılmaması durumunda, İyi Parti’nin seçimlere altı ay kala belli orandaki ilçe kongrelerini tamamlamadığı gerekçesiyle 24 Haziran seçimlerine katılamayacağını dile getirdi.

Yeni formülden vazgeçildi

İHA’nın haberine göre; AK Parti’nin, mağdur rolü oynamaması için İyi Parti’nin seçimlere girmesinin önünün açılması konusunda gerekirse yasal değişiklik yapılarak 6 aylık sürenin 3 aya indirilmesi önerisinin MHP nezdinde karşılık bulmadığı öğrenildi. MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin bu öneriye itiraz etmesi nedeniyle AK Parti’nin gündeme getirdiği bu formülden vazgeçtiği belirtiliyor.


AK Partili Mahir Ünal’dan İyi Parti yorumu: Kendi eksiklikliklerini bize fatura etmeye kalkışmasınlar

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal da İyi Partinin seçime katılma yeterliliği ile ilgili tartışmalarını, “Biz her zaman demokrasinin tesisinden yana olduk, bu çerçevede seçime girmek için yasalarla belirlenmiş şartları taşıyan partilerin 24 Haziran’da seçmenin karşısına çıkmasından yanayız. Ama kendi eksikliklerini bize fatura etmeye kalkışmasınlar” şeklinde değerlendirdi.

 

ysk seçim 2015 sandık genel seçim

“Karar verecek olan YSK”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı da İyi Parti’nin 24 Haziran Seçimlerine girip girmeyeceği tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Kanunların öngördüğü şartlar var. 41 ilde teşkilat kurması ve her ilin üçte birinde teşkilat kurmuş olması gerekiyor. Bunun üzerine de kongreyi gerçekleştirmek gerekiyor. Muhataplarınca yapılan açıklamalarda bunların yapıldığı iddia ediliyor. Bu anlamda seçimlere katılma yeterliliği görülüyor ama buna karar verecek olan YSK. Biz seçime girebilmesine olumlu bakarız. Her parti gerekli şartları taşıdıktan sonra seçime girebilmeli. O konuda herhangi bir karşı şeyimiz yok.”

YSK, İyi Parti’nin durumunu Yargıtay’a sunacak

YSK, Ocak ayı içinde yayınladığı listede seçim yeterliliğine sahip partiler arasında İyi Parti’ye yer vermemişti. Seçim tarihi olarak 24 Haziran’ın belirlenmesi ile birlikte YSK, İyi Parti’nin durumunu bir defa daha Yargıtay’a sunacak. Ancak, YSK yetkilileri, yasal bir değişiklik yapılmaması durumunda, İyi Parti’nin seçimlere altı ay kala belli orandaki ilçe kongrelerini tamamlamadığı gerekçesiyle 24 Haziran seçimlerine katılamayacağını dile getirdi.

AK Parti’nin vazgeçtiği belirtiliyor!

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin bu öneriye itiraz etmesi nedeniyle AK Parti’nin gündeme getirdiği bu formülden vazgeçtiği belirtiliyor. AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal da İyi Parti’nin seçime katılma yeterliliği ile ilgili tartışmalarını, “Biz her zaman demokrasinin tesisinden yana olduk, bu çerçevede seçimlere girmek için yasalarla belirlenmiş şartları taşıyan partilerin 24 Haziran’da seçmenin karşısına çıkmasından yanayız. Ama kendi eksikliklerini bize fatura etmeye kalkışmasınlar” şeklinde değerlendirdi.

Saygı Öztürk: İnce bir plan uygulandı; her şey İyi Parti’nin seçime girememesi üzerine kuruluydu

Erken seçim tarihi olarak 24 Haziran’ın belirlenmesinde İyi Parti faktörünün göz önüne alındığını öne süren Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk özetle şöyle yazdı:


“Erken seçimi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dillendirdi, daha önce erken seçimi gündeme getirilmesini ‘Vatan hainliği’ olarak niteleyen AKP Genel Başkanı da seçimin öne alınmasına ‘Evet’ dedi. Bunun için ince bir plan uygulandı. Her şey, İyi Parti’nin seçime girememesi üzerine kuruluydu. 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun; ‘Siyasi Partilerin Seçimlere Katılması’ başlıklı 36. maddesi, İyi Parti’nin seçime girememesine dayanak gösteriliyor. Madde şöyle:

“Siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunması şarttır. Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir.”

Bu açık/seçik ve katı düzenleme karşısında İyi Partinin; ancak 1 Ekim 2018 tarihinden sonra yapılacak seçimlere katılabileceği belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK), 2011 seçimleri öncesinde Emine Ülker Tarhan’ın genel başkanı olduğu Anadolu Partisi’nin seçimlere katılmasına olanak veren türden bir karar beklemek fazla iyimserlik olacaktır.Tarh
an, CHP’de önemli görevlerde bulunmuştu. Onun liderliğinde kurulan Anadolu Partisi, CHP tabanından oy alabilecekti. Bu da, AKP’nin işine geliyordu. Bu kez ise durum farklı. İyi Partinin MHP ve AKP’den oy almasının engellenmesi gerekiyordu. İşte, seçimin erkene alınmasında, bu durum dikkate alındı.

iyi parti

Sürpriz bir karar çıkar mı?

“Eğer, yeni bir yasal düzenleme yapılmazsa, YSK’nın önümüzdeki hafta yapacağı açıklamada ‘İyi Parti seçime giremez’ olacaktır” diyen Saygı Öztürk, yazısına şöyle devam etti:

“Çıkarılacak kanun hükmünde kararnameyle, İyi Partinin seçime katılmasına olanak sağlayan düzenleme yapılacağı da konuşuluyor, giremeyeceği de. Bu partinin seçime gidip giremeyeceğine YSK karar verecek. YSK’nın daha önce aldığı 36 sayılı kararına göre, İyi Partinin seçime katılması mümkün gözükmüyor. Yeni kurulmuş olmasına karşın illerin büyük bölümünde örgütlendiği, halkta belli bir karşılığı olduğu ve heyecan uyandırdığı görülen İyi Partinin; 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak seçimlere katılamayacak olması demokrasimiz açısından büyük bir noksanlık oluşturacağı, seçimlere gölge düşeceği de ortadadır. İyi Partinin seçime sorunsuz girebilmesi için 1 Ekim 2018 tarihinden sonra seçim yapılması gerekiyor.

CHP, İyi Parti’nin seçime girmesi için TBMM’de çaba gösterecek.


İyi Partinin, Saadet ya da Demokrat Parti’yle ittifak yapmasının önünde engel yok gibi gözüküyor. Seçime girmesini engellemek için seçim tarihini öne alan hükümet, ittifak konusunda kim bilir ne zorluklar çıkarır. Parti yönetimi, tüm enerjisini “Seçime katılabilmek” için harcamak durumunda kalabilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi Partiler Masası’nda uzun yıllar görev yapan Ömer Faruk Eminağaoğlu’na göre ise İyi Partinin seçime katılmasına engel bir durum yok. İyi Partinin seçime alınmamasının yarattığı havayı, Güneydoğu’nun nabzını tutan meslektaşım Raşit Kısacık şöyle aktardı:
“AKP ve MHP, bu partinin seçime girmemesi için anlaştı. Oyunun bozulması için bu koşullarda Cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarımızı Meral Akşener’e seve seve kullanacağız. Milletvekilliğinde ise partimize oy veririz.”

24 Haziran seçim sonuçları ne olur? 9 şirketten seçim anketi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.