Kanser nedenleri: Yüksek insülin direnci nedir?

Günümüzde obezite bir salgın derecesinde artıyor. Kanser nedenleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada yer alıyor, kanser ve obezite ilişkisi göz korkutuyor. Yüksek insülin direnci nedir?

Obezite ve kanser arasında ki ilişkiye dikkat çeken, Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül; vücuttaki yağlanmanın yemek borusu kanseri, pankreas kanseri, safra kesesi kanseri, karaciğer kanseri, kalın bağırsak kanseri, meme kanseri, rahim ve böbrek kanseri riskini arttırdığını söyledi.

Yüksek insülin direnci nedir?

Obez kişilerde fazla yağ dokusunun bir iltihap odağı gibi davrandığını, bu süregelen iltihabi durumun kanser riskini arttırdığını söyleyen Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül şöyle konuştu;


“Obez kişilerdeki insülin direncinden kaynaklanan yüksek insülin düzeyleri de, bu iltihabi sürece katkıda bulunur. İnsülin seviyeleri yükseldikçe, insülin benzeri hormonlar dakanser öncüsü hücrelerin çoğalarak kansere dönüşmesine zemin hazırlar. Obezite kadınlarda daha sık görüldüğü için özellikle kadınlar kanser için daha büyük risk taşır. Ayrıca Obez kişilerde kadınlık hormonu olan östrojen normalden yüksektir. Bu da rahim ve meme kanserine zemin hazırlar.”

Kanser hastalıklarından nasıl korunabiliriz?

Vücudun çok daha verimli ve sorunsuz çalışması için ideal kiloda olmak gerektiğini söyleyen Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül şöyle konuştu:

“İdeal kilomuz vücut kitle indeksimizin 18,5- 25 arasındaki halidir. Bir örnek verecek olursak: 160 cm boyundaki bir kişi 48 kiloyken de, 63 kiloyken de aslında ideal kilosuna yakındır. Hedefimiz hayatımızı bu sağlıklı kilo aralığında idame ettirmek olmalıdır. Yapılan araştırmalar kanseri önlemek için kilo vermenin önemini vurgulamaktadır.


Günlük aldığımız kalori miktarını azaltmak ve hatta oruç tutmak, yüksek insülin miktarını ve insülin benzeri kanseri tetikleyen hormonların miktarını azaltmaktadır. Hayatımızdan  kanseri uzaklaştırmak için; ideal kilomuzu korumalı, günde 30- 60 dakika orta düzeyde ya da 30 dakika yüksek tempoda fiziksel aktivite yapmalı, bitkisel ürünlerin daha fazla, yüksek kalorili, şekerli içecek ve işlenmiş kırmızı etleri daha az tüketmeliyiz.”

Vücut kitle indeksi nedir? Nasıl hesaplanır?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.