Küba’da 30 yıl sonra Castro ailesinden biri olmayan Miguel Diaz-Canel yeni devlet başkanı olarak seçildi. Artık yeni devlet başkanı Diaz-Canel, Raul Castro’nun yerine ülkeyi yönetecek. Fidel Castro hakkında çokça yazılıp çizilse de, bir şekilde her Kübalının yaşamında önemli bir yere sahip olan liderdi.
Küba ekonomisi oldukça kötü durumda. Ülkenin yatırım ve fonlara ihtiyacı var. Fakat Amerika’nın Küba’yı ziyaret edeceklere yönelik uyarıları turist sayısında azalmaya ve dolayısıyla hizmet sektöründeki fiyatların düşmesine yol açıyor. Bununla birlikte ekonomik sorunlar eğitim ve sosyal hizmetlerdeki harcamaların kesilmesine sebep oluyor. Son on yılda küresel kriz sonrası uluslararası ekonomideki durgunlukla beraber Küba’daki işsiz oranı da oldukça arttı. Ülkede bürokrasi çok ağır ve girişimciler için işlerini yaptırmaları çok zor olmakta.
Küba’daki komünizmin günümüz sözde komünist ülkelerinden farklı olduğu söylenmekte. En öne çıkan nokta Küba’da gerçekten sağlık hizmetleri ve eğitimin ücretsiz oluşu, mülkiyet haklarının da 2011’den beridir yürürlükte olması. Fakat özellikle Sovyet Rusya’nın çöküşü ile ülkenin ekonomisi hızlı bir düşüşe geçti.
ABD ile son dönem ilişkileri
Obama döneminde diplomatik ilişkilerin gelişmesiyle Amerikalı turistler Küba’ya akın etmişti ve bu da Küba’lı girişimcilerin iş olanaklarını geliştirmesine fırsat vermişti. Ülkeye doğrudan yatırımlarda büyük miktarda artış görülmüştü. Fakat 2016 sonunda Havana’daki Amerikan Büyükelçiliği’ndeki diplomatların bir takım sağlık sorunları olduğu iddia edildi ve bir tür ses saldırısı gerçekleştirildiğine dair açıklamaları yapıldı. Bu nedenle Amerikan yönetimi Küba’ya gitmek isteyen vatandaşlarına engellemeler koymaya başladı ve bu durum da zaten can çekişen, turizm gelirlerine muhtaç ekonomiye çok zarar verdi. Öte yandan Trump da iktidara geldikten sonra Obama döneminde gevşetilen politikaları tamamen kaldırmadıysa da tekrar sıkılaştırdı.
Küba’nın en önemli müttefiki Venezuela
Venezuela’ya sağlanan istihbarat hizmetleri karşılığında Maduro’dan petrol almakta. Bilindiği üzere Venezuela ciddi bir ekonomik kriz yaşamakta, dolayısıyla bu ülkenin ekonomisini de derinden etkilemekte. Bunun yanı sıra İrma kasırgası gibi doğal afetler de ekonomiyi olumsuz etkilemekte.
Geleceği belirsiz!
Küba, uluslararası siyasette neredeyse yok hükmünde bir ülke. Özellikle Sovyetler’in de yıkılışından sonra stratejik politik bir araç olarak da kullanımını yitirdi ve şu anda izole edilmiş, bundan da çok fazla acı çeken bir ülke. Dolayısıyla ülkenin başına geçen yeni yöneticiler ekonomik sorunların üstesinden gelmek adına siyasi görünmeyen (ya da görülmesini istemeyecek) bir takım kararlar alarak ülkenin refahını arttırmayı tercih edebilir.
Ülkenin geleceği gerçekten belirsiz. Dünya genelinde bir çok diplomat, ilk sene yeni başkanın bir değişikliğe gitmeyeceğini ve konumunu güçlendirmeyi tercih edeceğini iddia etmekte. Buna rağmen Kübalıların refahını arttırması gerektiği bir gerçek ve esasında kişiliğinden ötürü, en azından uzun vadede ülkeyi görece modernleştirmesi beklenmekte.