Nihat Zeybekci: Kur Türkiye gerçeklerini yansıtmıyor

Dolar, Euro ve Sterlin’in rekor üstüne rekor kırmasının ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kur ile ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye gerçeklerini yansıtmıyor” dedi.

Nihat Zeybekci: Kur Türkiye gerçeklerini yansıtmıyor

Son dönemde Dolar, Euro ve Sterlin rekor üstüne rekor kırdı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,  Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen’e konuştu.

Nihat Zeybekci: “Kur, Türkiye gerçeklerini yansıtmıyor”

Bu sene yüzde 35 seviyesinde turizm gelirlerimiz artacak. Hizmet ihracatı gelirleri 52 milyar dolar olacak. Bütün bunlara bakınca döviz girişiyle ilgili de problem yok. Doğrudan yabancı yatırımlar artış trendinde. Kurla ilgili spekülatif hareketler Türkiye’nin gerçeğini yansıtmıyor. Reel sektöre sesleniyorum, kimse endişe etmesin. Müdahale etmemek lazım. Kur bir noktada yerine oturacaktır.

Şimdi Türkiye’nin gerçeklerine bakmak lazım. Kurla ilgili hareketlenmelere baktığımız zaman Türkiye gerçeklerini yansıtmıyor. Türkiye’nin 2018 yılında hizmet ihracatında gelirleri 52 milyar dolar olacak.


Elimizdeki mükellefiyetlerimize baktığımız zaman bu Türkiye’nin gerçeğini yansıtmıyor. Kimse endişe etmesin.

Türkiye Ekonomi olarak ABD ile ikili ticarette cari açık veriyoruz. 8.6 milyar dolar ihracat, 12 milyar dolar ithalatımız var. Cari açık veriyoruz. ABD Ticaret Bakanı ve temsilcileriyle görüşmelerimiz oldu. Yakın bir gelecekte yüz yüze görüşmelerimiz olacak. Türkiye’nin hariç tutulması için elimiz sağlam. Türkiye ile ilgili ilave vergiler demir çelikte uygulama devam ederse, kasıt ve siyasi gerekçe ararız ve ona göre eylem alırız.

Türkiye'de et fiyatları 12 yılda yüzde 260 arttı.
Haber: Türkiye’de et fiyatları 12 yılda yüzde 260 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2003’te bir kilogram dana, koyun, tavuk ve balık etinin ortalama kg fiyatı 6,5 TL iken, 2015 Aralık itibariyle bu miktar 23,4 TL’ye çıktı. 2003 – 2015 arası et fiyatlarında toplamda 2,6 katlık artış meydana geldi.

Enflasyon açıklaması

Enflasyon ile ilgili tarafımız şu, bu alanlara destek ve teşvik vermek… Arzı artırmak. Talebi daraltmak ve engellemek. Piyasayı soğutmak yöntemlere karşıyız. Üretim ve arzı artırarak fiyatları disipline etmek kalıcı yöntemdir. Enflasyonda zarar gördüğümüz alan da gıda alanı olarak görüyoruz. Et ile ilgili etkin bir müdahalemiz olacak.

Seracılığı destek kapsamına aldık. Seradan çıktıktan sonra toplanması, depolanması, taşıması, araçları, tüketim pazarlarında depolanmasını üst seviyede destek ve teşvik kapsamına aldık. Ve tabi ki gümrük vergilerine müdahale etmek… Çiftçimize zarar vermeden vergi oranlarıyla, müdahalemiz devam edecek.

Belki bir ara tek haneleri görürüz. Kalıcı mücadele ile ilgili altyapımızı sağlama aldıktan sonra mutlaka enflasyonla başarılı olmak zorundayız. tüm maliyetlerimizi etkiliyor. Orada da başarılı olacağız.

Genel sağlık sigortası gelir testi borcunda 6 milyon kişiye af

135 milyar TL’lik proje bazlı teşvik sistemi paketi

Türkiye için son derece önemli bir program. Neye göre tercih edildi? Zayıf yanlarımızı fırsata çevirdik. Cari açık verdiğimiz sektör ve rakamları ele aldığımızda şu demek; müşterisi ve talep var, bir yatırımcının aradığı en önemli şey budur.

Tüm dünyaya bir yatırım teşvik sistemi koyduk, bizden talep etsin yerine biz büt6ün dünyaya bununla ilgili birebir tanıtım yaptık. Türkiye’de böyle bir potansiyel var, gelin bu alana yatırım yapın. Terzi usulü tasarladığımız her firma için farklıdır. Kiminde finansman, kiminde nitelikli personel, kiminde altyapı ile ilgili destekleri birlikte karar verdik. Çok güzel sonuç aldık.

En iddialı ve en kapsamlı teşvik sistemi yetkisi devam ediyor. Eşe dosta gitti eleştirilerine karşı hiçbir şey söylemiyorum. Her şey açık ve net. Baksınlar herkes, herkes ortada.


Tamamı yabancı ortaklı yatırım. 2018 sonuna doğru geldimizde de sizler de bu konuyu göreceksiniz.

Büyüme

2018 büyüme öngörülerine baktığımız zaman öncü göstergeler 2018 birinci çeyrekle ilgili beklentilerin oldukça üstünde geleceğini gösteriyor. Artık söylenebilir rakamlar yüzde 7’nin üzerinde büyüme öngörülüyor.

2017 kapasite kullanım alanlarına baktığımız zaman sona geldi, yatırım yapacak. Buradan yola çıkarak 2018’de her ay ihracatta rekor kıracağız dedik, yapıyoruz. Şimdi de 161.5’lar sonuna geleceğiz nisan sonunda. Büyüme ile ilgili kombinasyona baktığımız zaman sadece özel sektör ve ihracata dayalı kombinasyonunda olsun. Türkiye’de 2018 yılındaki büyümenin içinde yatırımların da payı yüksek olacak.

Büyüme ile ilgili söyleyebileceğim şey şu; sağlıklı bir büyüme. Bilerek ve tasarlayarak gerçekleştiriyoruz. Bunu da Türkiye’de 2018’de cari açıktaki olumlu gelişmelerimiz de bunu takip edecek. İyi olacak inşallah.

Türkiye 5 milyar dolar motorin ithal ediyor. 2018 ve 2020 yılları arasında yavaş yavaş devreye girecek ev cari açığı da bu şekilde azalacak.

Türkiye güneş enerjisinde 20 bin megavat civarında kapasite yaratacak. 20 bin megavat demek yaklaşık olarak 30 milyar dolar demek. Siz bunu kapattığınız zaman, buradaki cari açığa da etkisi son derece net.

Türk Sanayisinin öncelikleri neler olmalı?

Türkiye kendi global devlerini yaratıyor

Ara malı alıp, Türkiye’de işleyip bunu satmak değil. Mesela şu an batarya ile ilgili yapılan yatırım bunun yüzde 20’si belki. Yüzde 80’inin bağlantısı yapılmış durumda. Bunlar da ihracatta çok önemli katkısı olacak.

Tam isabetli şekilde bu yatırımlarımızı destekliyoruz. Yeni başladık, bu kanunlar olduğu sürece devam edeceğiz. Asıl söylemeye çalıştığım, amacına ulaştık. Talepler artık çok hızlı şekilde gelecek. Belirlediğimiz alanlarda gelen yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Seçici bir şekilde olacak. Sağlık, enerji, ulaştırma, gıoda tarım teknolojileri… Kapasitemizin üzerinde istediğimzi doluluğa gelmişiz, yeni gelene “kusura bakma” diyeceğiz. 135 milyar TL yatırımın 10 katına kadar gidebiliriz.

Bu yatırımların tamamının finansmanları ayarlanmış durumda. En çok sıkıntı yaşadığımız şey, finansman maliyeti ve faizlerin yüksekliği… Size finansman maliyetlerinde kabul edilebilir noktaya kadar destekleyeceğiz. Bu belge ile faiz desteği vereceğiz diye sertifikalandırdığımız firmanın, finansman temin etmesi son derece kolay oluyor.


Ellerinden tuttuğumuz bir yatırım var. Verdiğimiz en önemli destek de finansmanında hükümet olarak aşağı çekilmesi ve gerekiyorsa tamamının karşılanması. Teşvikli yatırımlara faiz desteği verilecek. Tek tek hepsini hesapladık. 1.3 milyar TL’yi geçmiyor yıllık yükü.

Kurlar çıldırdı: Dolar Euro Sterlin durmuyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.