Okyanusları plastik atıklardan kurtarmak için 5 öneri

Her yıl okyanuslara 8 milyon ton plastik karışırken, 2050 yılında okyanuslarda balıktan daha fazla plastiklerin olacağı öngörülüyor.

Tüm dünyayı tehdit eden plastik kirliliğini ortadan kaldırmak için birçok tedbir alan Dell, tüm bireyleri ilgilendiren bu çevre sorunu için çağrıda bulunuyor. Okyanuslar -dünyamızın en büyük kaynağı- saldırı altında ve hepimiz bunun sorumluluğunu almak zorundayız. Kullan-at kültürümüz her yıl okyanusa en az 8 milyon ton plastiğin girmesiyle sonuçlanıyor ve araştırmacılar 2050 yılında, okyanuslarda balıktan daha fazla plastiklerin olacağını tahmin ediyorlar.

Plastikler doğada asla tamamen çözünmüyor, sadece daha küçük parçalara ayrılıyor. Okyanuslardaki plastiklerin çoğu 5 mm’den küçük ve bu yüzden balıklar genellikle bunları fitoplanktonlarla karıştırıyor. (Lonely Whale (Yalnız Balina) VR deneyimimiz ile onların gözünden görün). Bu da “ortalama miktarda” deniz mahsulü yiyen herkesin, yılda yaklaşık 11 bin plastik parçacığını yediği anlamına gelir. Üstelik plastik kimyasallara aşırı maruz kalmanın bazı kanser türlerine, bağışıklık bozukluklarına ve obeziteye yol açabileceğini düşündüğünüzde durum daha da vahim bir hal alıyor.


Plastikler sadece deniz yaşamını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda iklim değişikliği üzerinde de büyük etki yaratıyor. Plastik atık alanına gittiğinde, küresel ısınmanın önde gelen nedenlerinden biri olan metan gazı salınımında artışa neden oluyor. Ayrıca plastik bir petrol ürünü olduğundan bunu sadece üretmek bile atmosfere sera gazlarının salınmasına yol açıyor. Bu da tüm yaşam döngüsü boyunca, plastiğin iklimimizi etkilediği anlamına geliyor.

Küçük değişiklikler dünyayı kurtarmaya yardımcı olur

Hepimiz plastiğin yaşam şeklimiz üzerinde önemli bir rol oynadığını biliyoruz ve bu nedenle de plastikten tamamen arındırılmış bir yaşam sürmek biraz zor. Yine de hepimiz büyük bir etki yaratacak küçük değişiklikler yapabiliriz:

Plastik ürünlere “hayır” deyin!

Plastik tüketiminizi azaltmanın gerçekten kolay yolu, teklif edildiğinde kibarca reddetmektir. Restoran ve barlarda pipetlere hayır deme hareketi buna verilebilecek harika bir örnek. Plastik ambalajı olan ürünler satın almaktan kaçınmak ve taze ürün alırken ek plastik poşetleri reddetmek de gereksiz plastik kullanımını önlemenin kolay yollarından bir diğeri.


Tek kullanımlık ürünlerden vazgeçin!

Kısa vadeli vizyonumuzu değiştirmemiz gerekiyor. Kabul edelim ki, tek kullanımlık ürünler kullanmak daha pratik olabilir ama en sevdiğiniz kahve dükkanına tekrar kullanılabilir bir fincan götürmek ya da alışveriş yaparken plastik poşet yerine kumaş çanta kullanmak uzun vadede önemli bir fark yaratabilir. Bu yıl Dell Technologies World’de plastik şişe kullanımına son veriyor ve 65 bin plastik su şişesini etkinliğimizden kaldırarak küçük bir değişikliğin nasıl büyük bir etki yaratabileceğini kanıtlıyoruz. İleriyi düşünerek ve hazırlık yaparak siz de kullandığınız plastik miktarını önemli ölçüde ve tutarlı bir şekilde azaltabilirsiniz.

Geri dönüşüm

Çöpe atmadan önce geri dönüşüm simgelerini kontrol edin. Plastikleri geri dönüşüm kutularına atmazsak atık depolama alanlarına gider. Olabildiğince çok plastiğin atık depolama alanlarına gitmesini önlememiz gerekiyor, bu hepimizin sorumluluğu. Elektronik atıklar da bir başka önemli sorun. Günümüzde insanlar her birkaç yılda bir dizüstü bilgisayarlarını ve telefonlarını değiştiriyorlar ve bu 2016 yılında dünya nüfusunun 44,7 milyon ton e-atık üretmesiyle sonuçlandı. Üstelik bu atıkların sadece yüzde 20’si geri dönüştürüldü. Çöpe atmadan önce, üreticinin geri dönüşüm hizmeti sunup sunmadığını kontrol edin. Dell olarak, tüketicilere ve şirketlere ücretsiz geri alma hizmeti sunuyor ve sonrasında plastiği geri dönüştürüp yeni ürünler üretiyoruz. Dell milyonlarca yeni anakartta, e-atıklardan elde edilen altını yeniden kullanmak için bir pilot program yürütüyor.

Çevreci markalar seçmeye dikkat edin

Sürdürülebilirlik, sundukları ürün veya hizmet ne olursa olsun, birçok marka için önemli bir odak noktası haline geldi. Bu nedenle, sevdiğiniz ve aynı zamanda çevresel bir bakış açısına sahip markaları bulmak için zaman ayırın. Dell gibi bazı kuruluşlar sürdürülebilir ambalajlar yaratmak için okyanus plastiklerini ve bambu gibi doğal kaynakları kullanıyor.

Mevcut plastiklerden kurtulmak için bir araya gelin

Gelecekte plastiklerin kullanımını azaltmak gerçekten önemli ve aynı zamanda mevcut atıklarla da mücadele etmeliyiz. Plaj ya da su yollarının temizlendiği bir etkinlik düzenlemek, zaten ortaya çıkmış olan hasarı tersine çevirmenin harika bir yoludur. Bu ayrıca arkadaşlarınızı, meslektaşlarınızı ya da yerel toplulukları bu sürece dahil etme ve bu sorunla birlikte savaşmanın önemini anlamalarına yardımcı olma fırsatı yaratır.


Gezegeni korumak hepimizin sorumluluğudur ve gelecek nesillere bırakmak için ona iyi bakmak görevimizdir. Plastikler bir gecede ortadan kalkmayacak ama plastik tüketimimizi ve atıklarımızı azaltmak için küçük adımlar atarsak birlikte büyük bir fark yaratabiliriz.

Çevre Dostu Yaşamanın 5 Basit Yöntemi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.