Saç dökülmesi nedenleri neler? Nasıl önlenir?

Saç dökülmesi, çevresel etkenlerden kaynaklanabileceği gibi kişinin kalıtsal yapısında bulunan birçok hastalığın da habercisi olabilir. Uzmanlar saç dökülmesinde erken teşhisin ve doğru tedavinin önemine dikkat çekiyor!

Saç dökülmesi nedenleri neler? Neden olur, nasıl önlenir?

Günlük hayatta karşılaştığımız birçok olayın neden olduğu stres, saç dökülmesinin başlıca nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Gün içinde 50-150 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilirken, dökülmenin arttığı gözlemlenirse mutlaka önlem alınması gerekiyor.

Kişinin yaşadığı saç kaybı, ilerleyen dönemlerde özgüven eksikliği ve sosyal çevrenin kaybıyla oluşabilen birçok psikolojik sorunu da beraberinde getiriyor. Özellikle erken yaşlarda artan saç dökülmesine önleyici tedbirler alınması gerektiğini belirten uzmanlar, aksi halde telafi edilemez saç kayıpları yaşanabileceğine dikkat çekiyor.


Saç dökülmesi neden olur? Nasıl önlenir? saç ekimi nasıl yapılır prp mezoterapi erkeklerde

Estecenter Plastik Cerrahi Merkezi Medikal Direktörü İbrahim Çevik, saç dökülmesinin kalıtsal ve sonradan oluşmuş birçok hastalığın belirtisi olabileceğinin altını çiziyor. Çevik; “Saç dökülmesi tedavisinde en önemli nokta dökülmenin nedenini doğru tespit etmek. Bu sayede hem kalıcı dökülme tedavisine başlanılabilir hem de dökülmenin sebebi olan hastalık ilerlemeden önlem alınabilir.” sözleriyle de erken teşhisin önemine vurgu yapıyor.

Dökülmenin birçok nedeni olabilir

Saç dökülmesinde genetik faktörlerin önemi oldukça fazla. Kalıtsal saç dökülmesi erkeklerde şakak ve alın bölgesinde görülürken, kadınlarda tepe bölgesindeki seyrelmeler ile tespit edilebiliyor. Saç dökülmesinin nedenleri cinsiyet özelinde farklılıklar gösteriyor. Erkeklerde 20’li yaşlardan itibaren genetik olarak görülen saç dökülmesi, kadınlarda ise çoğunlukla hormonal problemlerden kaynaklanıyor. Kalıtsal dökülmeler her ne kadar tedavisi zor kabul edilse de herhangi bir hastalığın habercisi olmadıkları için kişiyi psikolojik olarak rahatlattığı görülüyor.

Menopoz Döneminde Hayat Kurtaran Öneriler

Kadınlarda belirli bir yaştan sonra görülen saç dökülmesi de genellikle menopoz ile ilişkilendiriliyor.

Androjen hormonunun normalin üzerinde seyretmesi ile birlikte saç dökülmeleri başlıyor. Menopoz, polikistik over sendromu gibi birçok jinekolojik rahatsızlığın sonucunda kişiler soluğu saç ekim merkezlerinde alıyor. Bu nedenle uzmanlar, saç dökülmesi yaşayan kadınların öncelikle jinekolojik muayeneden geçmesi gerektiğini vurguluyor.


Saç dökülmesi sorunundan şikayetçi olanlar bu hastalıklara dikkat!

Saç dökülmesi; tiroit bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, kalp rahatsızlıkları, insülin direnci, hormonal rahatsızlıklar, diyabet ve anemi gibi birçok hastalığın semptomu olarak ortaya çıkabilir.

Saçlarda güçsüzleşme ve seyrelme gözleniyorsa sadece saç analizi yaptırıp ilaç tedavisine başlamak doğru olmayacaktır. Bir hastane ya da saç ekimi merkezine giderek, doktorunuzun yönlendirmesi doğrultusunda kan tahlili yaptırmanız gerekiyor. Uzman bir merkeze başvurmanız çok önemli!

Doğuştan var olan ya da sonradan oluşmuş birçok psikolojik rahatsızlık da saç dökülmesine neden oluyor.

Psikolojik rahatsızlıklar saç dökülmesi, aşırı kilo kaybı ve kilo artışı gibi fiziksel belirtilerle kendilerini gösterebiliyor. Aynı zamanda günümüzün tempolu iş ve aile hayatından kaynaklı stres, bu psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra birçok hastalığı da tetikliyor.

Sağlıksız saç kökleri vitamin ve demir eksikliğinin başlıca sonuçları arasında gösteriliyor. Özellikle D vitamini ve A vitamininin eksik olması, demir, çinko, biotin ve B12 eksikliği saç köklerinin ihtiyacı olan protein ve keratinle beslenememesine neden oluyor. Bu da saç köklerinin güçsüzleşip dökülmesine neden olabiliyor. Beslenme düzeninizde yapacağınız değişiklikler ile birlikte, doktorunuzun ihtiyacınız doğrultusunda belirlediği vitamin ve besin takviyesi de saç dökülmelerini önlemek konusunda önem kazanıyor.

Bu ilaçları uzman kontrolünde kullanın


Saç dökülmesi birçok hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabildiği gibi başka hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar da saç dökülmesine sebep olabiliyor. Kemoterapi ilaçları, kolesterol ilaçları, insülin ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar, psikiyatrik tedavi ilaçları, zayıflama ilaçları ve steroidler, tansiyon ilaçları kullanımı bağışıklık sistemine verdiği zararlardan dolayı saçın ihtiyacı olan vitamini alamamasına yol açıyor. İlaç kullanımı sonucunda saç dökülmesi yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekiyor. Uzman yönlendirmesiyle mevcut ilaçlarınızı kullanmaya kısıt getirebilir ya da tedavi yönteminizi değiştirebilirsiniz.

Yaza özel 7 saç bakımı tüyosu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.