İçerdiği kurkumin benzeri bileşikleriyle bilimsel araştırmalara konu olan ve hakkında 10 binden fazla makale yazılan zerdeçal, uzmanlar tarafından hastalıklara karşı doğal bir zırh olarak tanımlanıyor. İşte zerdeçalın mucizevi faydaları ve kullanım alanları…
Zerdeçalın mucizevi faydaları neler?
Antioksidan etkisi bulunan zerdeçal, gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Boğazı rahatlatıyor, öksürüğe iyi geliyor. Zerdeçalın lifli yapısı ve metabolizma hızlandırıcı etkisi, kilo kontrolü sağlamada etkilidir. Hazmı kolaylaştıran bu altın bitki, midedeki şişkinliği azaltmada da oldukça etkili.
Zerdeçalın etken maddesi olan curcumin hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Yapılan bir araştırmaya göre; zerdeçalın içinde bulunan bir alaşımın beynin iyileşme sürecinin bir parçası olduğu düşünülen sinir hücrelerinin büyümesini sağladığı ortaya konmuş, Alzheimer hastalığına da iyi geldiği fikri ortaya çıkmıştır.
Taze zerdeçalı nasıl tüketebilirsiniz?
Taze zerdeçalın yapısı ve lezzeti birçok tarif için uygundur. Yemeklere renk ve aroma katan zerdeçalın çayını da yapabilirsiniz.
Zerdeçalla bunları yapabilirsiniz:
- Hamur işlerine renk katabilirsiniz
- Eti marine ederken kullanabilirsiniz
- Çocuklarınızın sebze çorbalarında kullanabilirsiniz
- Lezzetli ve aromalı bir süt hazırlayabilirsiniz
- Hint usulü köri sosu yapabilirsiniz
- Salatalar hazırlayabilirsiniz.
- Taze zerdeçal, kabuğu soyulduktan sonra kolaylıkla rendelenebilmekte ve dilimlenebilmektedir.
Zerdeçalın mucizesi
- Doğal bir boya olan zerdeçalla saç boyası, kumaş boyası yapılabilir.
- Ona rengi ve faydaları bakımından “bitkilerin sarı altını” da denir.
- Zeytinyağı, pul biber ve karabiber ile birlikte tüketildiğinde emilimi daha yüksektir.
Safran yerine kullanılabilir. - Zerdeçalla bal karışımı soğuk algınlıklarında boğazı rahatlatır.
- Eski dönemlerde turnusol kağıdı yerine zerdeçal kağıdı kullanılırdı.
- Zerdeçal farklı baharatlar ile karıştırıldığında hamur işlerine lezzet katar. Örneğin;
zerdeçal, kakule, tarçın ve karanfil gibi. - Omlet, salata, çorba gibi yemeklere ilave edilebilir.
Nasıl soyulur?
Taze zerdeçalın dış kabuğunu soyacak ile soymak yerine çay kaşığı ya da bıçak ile kazıyabilirsiniz. Zerdeçalın koyu turuncu etli kısmının ellerinizi boyamaması için eldiven kullanabilirsiniz.
Nasıl muhafaza edilir?
Taze zerdeçalı bir kese kağıdında buzdolabında saklayabilir, böylece küflenmelerin önüne geçebilirsiniz. Zerdeçalı kabuğunu soyduktan sonra bal içinde 1 yıl muhafaza edebilirsiniz. Kök zerdeçalı, serin ve kuru yerde birkaç hafta saklayabilirsiniz. Dilerseniz taze zerdeçalı 9 aya kadar derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Çiğ zerdeçal etkili bir kan temizleyici!
Yüzyıllardır iyileştirici özellikleri için kullanılan çok eski bir kök bitki olan zerdeçal… Peru’da geleneksel tıbbi tedavide kullanılan çiğ zerdeçal suyu, mide asidi seviyesini düzenler ve hazımsızlığa iyi gelir. Ayrıca kan temizleyici olarak da kullanılır. Aynı zamanda bir Amazon yemeği olan guisador’un yerine ve yine Juane olarak bilinen çok özel yemeklerin çeşnilendirilmesinde kullanılır.
Faydaları mucizevi bileşenlerdir!
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, bu özel meyvenin faydaları hakkında bilgi verdi. Kümeli, taze zerdeçalın kurkumin kaynağı doğal antioksidan olduğunu belirterek, “Zerdeçal uzun süredir sindirim sistemi, iltihap giderici ve antioksidan faydaları için kullanılmaktadır. Taze ‘zerdeçalın faydaları’nın kaynağı, içerdiği kurkumin benzeri bileşenler ve uçucu yağlardan oluşan mucizevi bileşenlerdir” dedi.