Prof. Mehmet Birkiye: Televizyon dizileri zeka özürlü!

Televizyon dizileri hakkında bir değerlendirme yapan İAÜ Drama ve Oyunculuk Bölüm Başkanı Prof. Mehmet Birkiye, “Bu düzey halka hakarettir” diye konuştu.

Televizyonlarda yayınlanan dizileri değerlendiren Türk tiyatrosunun kilometre taşlarından İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölüm Başkanı Prof. Mehmet Birkiye, dizilerin geldiği noktayı “halka hakaret” olarak değerlendirdi. Birkiye, “Dizilerimizi maalesef zeka özürlü buluyorum” dedi.

Çıldırtacak seviyeye geldi!

Dizilerin süresinin ticari kaygılarla son derece uzun tutulduğuna dikkat çeken Birkiye, “Bu durum da oyunu, senaryoyu, karakterleri ve karakterlerin birbirleri ile olan ilişkilerini inanılmaz derecede yavaşlatıyor. Oyun akmıyor. O kadar ki bu durum bazen izleyiciyi çıldırtacak seviyeye kadar geliyor” ifadelerini kullandı.


Sanat inişli çıkışlıdır

Sanatın hiçbir zaman lineer bir çizgi üstünde ilerlemediğini hatırlatan Birkiye, “Sanat inişli çıkışlı bir süreç izler. Toplumun durumu, ülkenin kültür iklimi ve sanata yapılan yatırımlara bağlı olarak düşüşler ve yükselişler görülür sanatta. Türkiye’de günümüz sanatının durumunu bugünden irdelemek pek mümkün değil. Zira nesnel bir yaklaşım olmaz. Bu değerlendirmeler ancak 100-150 sene sonra objektif bir yorum içerebilir. Bugün yapılacak her genel değerlendirme politik bazı kaygılar içerecektir” dedi.

Tiyatroya ilgi giderek artıyor

Son yıllarda tiyatroya “patlama” derecesinde bir ilginin olduğunun altını çizen Birkiye, “Bugün İstanbul’da irili ufaklı 300 civarında özel tiyatro var. Bu durumun ekonomik karşılığı elbette tartışılır, ancak ben pek çoğunu oldukça başarılı buluyorum. Özellikle 20 ila 40 yaş arası insanların tiyatroya büyük ilgi gösterdiğini ve tiyatro izlemeye gittiğini gözlemliyoruz. Bu da elbette memnuniyet verici bir gelişme. Seyirciyle buluşmak önemli” şeklinde konuştu.


İAÜ’de temel kaygımız nitelik

Halen başında bulunduğu İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümü’nün bu yıl 10’uncu kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlatan Birkiye, “10 yıl önce, 2008 yılında bu bölüm Güzel Sanatlar Fakültemiz bünyesinde kurulurken, Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Mustafa Aydın ve İsmail Şener ile bölümü uzun uzun konuştuk. Nihayetinde ben bir program yazdım ve bu program üzerinden hareketle bölümü hizmete aldık. Bugün İAÜ Drama ve Oyunculuk Bölümü, asıl kaygısı nitelik ve düzey olan bir bölüm. Böyle bir bölüm için fazla bile kontenjanımız var, ancak biz kontenjanı doldurmayı sorun etmediğimiz gibi, her yıl doldurmayı da başarıyoruz. Bizim asıl kaygımız, nitelikli oyuncular yetiştirmek. Bunu da başardığımızı düşünüyorum. Zira öğrencilerimiz geçen yıl, devlet üniversitelerinin de katıldığı yarışmalardan birinciliklerle döndüler. Mezunlarımız da önemli yerlerdeler. Bu da bizim nitelik kaygımızın getirdiği başarının bir göstergesi gibi” dedi.

Bölüm bünyesinde kurulan İAÜ Repertuar Tiyatrosu’ndan (İART) da bahseden Birkiye, “Kurulalı henüz birkaç yıl olmasına rağmen İART oldukça iyi bir düzeye geldi. İART’ta her yıl üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerimizle, en az 3 oyun üretip repertuar düzeninde sahneye koyuyoruz. Tiyatromuzu daha iyi bir düzeye getirmek için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Prof. Mehmet Birkiye kimdir?


1950 İstanbul doğumlu olan Prof. Mehmet Birkiye, 1974’te İstanbul Belediye Konservatuarı’ndan mezun oldu. 1977’den 2011’e kadar İstanbul Belediye Konservatuarı’nda sahne tekniği ve oyunculuk dersleri verdi. 1973 yılında Kent Oyuncuları’nda profesyonel olarak başlayan oyunculuk, yönetmenlik ve ışık tasarımcılığı çalışmalarını halen sürdürüyor. Kent Oyuncuları, Tiyatro Gerçek, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Tiyatro Pangar gibi tiyatrolarda oyunlar yönetti. Birçok oyunda Yıldız Kenter’in yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. İş Sanat’da düzenlenen ve halen sürmekte olan şiir ve müzik dinletilerini yönetti. 2002 yılında “Oyunculuk Anasanat Dalı”nda Profesör oldu. 2008 yılında, bugün bölüm başkanlığını yürüttüğü, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümü’nün kuruluşunda yer aldı. Onlarca oyunda oyuncu ve yönetmen olarak görev alan ve Birkiye, 2013 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahneye koyduğu “Sessizlik” adlı oyunla 17’nci Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Yönetmeni”, Kent Oyuncuları’yla sahnelediği “Cimri” ile Tiyatro Ödülleri 2010’da “Yılın Yönetmeni” ve yine Kent Oyuncuları ile sahneye koyduğu “Gece Mevsimi” ile 2006 yılında Lions Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En İyi Yönetmeni” ödüllerine layık görüldü.

Astroloji: 9 – 15 Nisan 2018 haftalık burç yorumları


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.