Türk kobilere e-ihracat rehberi: Hangi ülkeye ne satmalı?

Online ihracat tüm dünyada her geçen gün büyüyor. Peki hangi ülkeye ne satmalı?

Mobilden yurtdışı ürün siparişi vermek birçok ülke vatandaşı için gündelik bir alışkanlık haline gelmiş durumda. Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, Türk KOBİ’lerin hangi ülkelere hangi segmentte online ihracat yapabileceğinin şifrelerini verdi.

En hareketli ülkeler İngiltere ve Almanya e-ihracat ‘ı

4 binden fazla e-ticaret ve e-ihracat firmasına altyapı hizmeti sunan Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli’nin aktardıklarına göre, İngiltere e-ticaretle ilk tanışan ülkelerden biri olduğu için e-ihracat hedefi olarak seçilebilecek bir ülke. Nüfusun büyük kısmı akıllı telefon kullandığı için mobil ticaret için çok müsait. Mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapanlar istatistiki olarak en çok kozmetik, aksesuar, giyim ve elektronik eşya satın alıyor. Almanya’ya bakacak olursak, en dikkat çeken özelliği, yurtdışından online alışveriş yapmaya çok açık olması. Nüfusun yarısından fazlası diğer Avrupa ülkeleri ve Kuzey Amerika başta olmak üzere yurtdışından online alışveriş yapıyor. Almanlar en çok kitap ve moda kategorilerini tercih ediyor, Amazon kullanmayı seviyorlar.


Fransa ve İtalya dijital vitrine bakıyor

Fransa ise yurtdışından alışverişe pek sıcak bakmıyor maalesef. Yurtdışından online alışveriş yapanların oranı yüzde 15’te. Ancak yine de moda ve teknolojide iddialı iseniz Fransız pazarına da sıcak bakabilirsiniz. Bu pazara girebilmek için sosyal medya hesaplarınızın, web sitenizin aktif ve kaliteli olması çok önemli çünkü Fransızlar dijital vitrine çok önem veriyor. Yaklaşık yüzde 15’lik e-ticaret katılım oranıyla diğer Avrupa ülkelerine göre biraz ıssız orman gibi görünen İtalya’ya gelince, meydanı boş bulup pazarın el değmemiş fırsatlarını değerlendirmek isteyenler için son derece uygun.

İtalyanlar için de sosyal medya aktivitesi ve web sitesi kalitesinin önemli olduğunu unutmamakta fayda var. İtalyanlar online alışverişte daha çok moda ve elektronik eşyalara para ayırıyor, e-alışveriş yapan sayısı az olsa da bir seferde birden fazla ürün satın aldıkları için farkı kapatıyorlar denebilir. İtalyanların kendi dillerinde olan içeriklere sıcak baktığını da belirtmek gerek. İtalya pazarına girecekseniz web sitenizin dili de İtalyanca olmalı. Genellikle güvenmekte zorluk çeken İtalyan müşteriler için kargo takip sürecini e-posta ile haberdar etmeniz gerekebilir.


Ortadoğu özel kategori ürünleri seviyor

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Kuveyt’in başı çektiği Ortadoğu e-alışveriş pazarı da Türkler için çok büyük fırsatlar sunuyor. Giyim ve gıda en çok tercih edilen kategoriler olmakla birlikte düğün alışverişi gibi özel kategorilerde hizmetler sunan e-ticaret siteleri de Körfez ülkelerinde yoğun olarak tercih ediliyor. Mesela tesettür giyim satan firmalar Ortadoğu’ya büyük önem veriyor ve stratejilerini bu yönde geliştiriyor. Hepsiburada’nın yüzde 25’i Dubaili Abraaj Group’a satıldı. Modanisa’nın yüzde 10’u Suudi Telekom grubuna satıldı. Ortadoğu e-ticarette çok hareketli bir pazar. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 8 milyondan fazla ürün satışı gerçekleştiren Dubai merkezli e-ticaret firması Souq’un ABD merkezli Amazon tarafından satın alınması da bu bölgenin potansiyeline bir işaret.

ABD kalite ve fiyat kıyaslamasını iyi biliyor

ABD dünyada e-ticarete katılım oranı en yüksek olan ülke hiç kuşkusuz. En çok Amazon, Apple ve Wallmart üzerinden online alışveriş yapıyorlar. Ülkedeki lojistik altyapısının oldukça köklü oluşu e-ihracatçılar için büyük bir avantaj. Amerikalılar son derece bilinçli tüketiciler, kalite, fiyat kıyaslaması yapmayı iyi biliyorlar. Amerikan pazarına girmek istiyorsanız güven verici müşteri ilişkileri, hızlı teslimat ve kalite gibi standartları yüksek tutmanız gerek.

Çin bizden lüks ürün bekliyor

Dünyanın bir diğer öteki ucu olan Çin ise özellikle lüks segmentte üreticiler için avantajlı bir pazar. Bir buçuk milyar nüfuslu Çin’de kaliteli ürünlere para harcamak isteyen 350 milyon orta direk insan yaşıyor. Bunlar iyi para kazanıp harcamayı seven kesim. Bu kesim ucuz tişört almak isteyen kesim değil, aksine pahalı, kaliteli, lüks markalara para harcamak istiyorlar. Türk KOBİ’ler bu milyonlara tekstil ve deri gibi kalitede iddialı olduğumuz kategorilerde e-ihracat yapabilir.


2020 yılına kadar ortalama 200 milyon Çinlinin yurt dışından toplamda 245 milyar dolardan fazla değerde online alışveriş yapması bekleniyor. Şimdilik nüfusun sadece 650 milyonu e-ticaret ile karşılaşmış, bir o kadarı daha gelecekte e-ticaret kullanmaya başlayacak. Kaliteli, iyi tasarlanmış her şeye açıklar. Çin ile nasıl rekabet ederiz diye bir yanlış algı var. Rekabet etmeyeceğiz, zaten onlar bizden ucuz mal istemiyor. Kaliteli mal istiyorlar. Hindistan da çok büyük bir pazar. Orasıyla da özellikle yazılım sektörüyle alakalı işbirlikleri geliştirilebilir, dijital oyun satılabilir, inşaat malzemeleri ihraç edilebilir.

E-ticaret: 7 maddelik ayakta kalma rehberi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.