YKS çalışma önerileri: Son süreçte nasıl hazırlanmalı?

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın 23 ve 24 Haziran tarihlerindeki Temel Yeterlilik Testi ile Alan Yeterlilik Testi’ne 4 milyon 401 bin 254 başvuru yapıldı.

Hayalindeki üniversiteye girmek isteyen adaylar için süreç oldukça kısaldı ve TYT için son 2 aya girildi. Özel Uğur Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi Koordinatörü Nilgün Şekerci, adaylara istedikleri üniversiteyi ve bölümü kazanabilmeleri için kalan süreçte nasıl bir yol izlemeleri konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın yerine bu yıl ilk kez uygulanacak olan ve 2 oturumda TYT ile AYT’ten oluşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na kısa bir süre kaldı. 23 ve 24 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek oturumlara ait sonuçlar 31 Temmuz’da açıklanacak. Zaman kısaldıkça stresi artan adaylara süreci doğru yönetebilmeleri adına Özel Uğur Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi Koordinatörlüğü tarafından dikkat çekici açıklamalar paylaşıldı.


YKS çalışma önerileri

Son dönemeçte adayları en çok endişelendiren sorunun konuların yetişmeyeceği olduğunu ifade eden Özel Uğur Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi Koordinatörü Nilgün Şekerci; “Adayların artık çok fazla soru çözerek hem farklı soru tiplerini tanımaları hem de eksiklerini yaptıkları yanlışlar üzerinden tespit ederek doğrudan o konuları çalışmaları faydalı olacaktır. Konu bazında testler çözerek yeterliliklerini tespit edip, doğru sayısında istikrarlı olup olmadıklarını ölçmeleri gerekiyor” dedi. Şekerci sözlerine şöyle devam etti; “Eksik noktalar tespit edildikten sonra tüm detayları kavranarak konu tekrarı yapmalı ve zaman kaybetmeden testlerle analiz edilmelidir.”


İnteraktif videoları deneyin

Şekerci, teknolojinin getirdiği yeniliklerin sınavlara çalışırken verim sağlayacağına inandığını belirtti ve “Birçok öğrenci okuyarak ve not alarak ders çalışmakta zorlandığı için bu soruna karşın günümüzde interaktif videolu ders anlatım tekniği kullanılıyor. Artık ders çalışmak kağıt ve kalemin ötesine geçmiş durumda. Online eğitimler, video ders kayıtları ve mobil uygulamalarla çalışma ile ilgili zorluklar daha rahat aşılabiliyor. Klasik ders çalışma metotları ile verim alamayan adaylar, kalan sürede teknolojiyi kullanarak konu eksiklerini gidermeleri fayda sağlayabilir.”

Uyku ve beslenme düzenine dikkat

Sınav haftasında ve özellikle sınav günlerinde uyku sorunu yaşamamak için şimdiden bu düzeni sağlamanın önemine dikkat çeken Şekerci; “Adayların başta uyku olmak üzere beslenme zamanlarını bir düzene oturtmaları gerekiyor. Her gece uyku saati sabitlenmeli, uyanılacak saat de belirlenmeli ve zorda kalmadıkça bu saatlerin dışına çıkılmamalı. Aynı durum beslenme için de geçerli. Stresten dolayı adaylar özellikle son bir hafta vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az besin tüketiyor. Bu durum sınava hazırlanan öğrencilerin bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Adaylar için ders çalışmanın yanı sıra fiziksel egzersizlerin de dahil edildiği bir program hazırlanmalı, biyolojik düzen bu şekilde sağlanmalı.” yorumlarında bulunarak, sınava teorik hazırlanmanın yanı sıra, bedensel ve zihinsel olarak hazırlanma gerekliliğinin altını çizdi.

Düzenli molalar verin


Zaman kısaldığı için sadece ders çalışmaya odaklanmanın tek başına fayda sağlamayacağını belirten Özel Uğur Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi Koordinatörü Nilgün Şekerci, “Adayların kendilerine ders çalışmak dışında zaman ayırmaları konsantrasyonlarını da artacaktır. Bu mola, yarım saatlik bir yürüyüş, arkadaşları ile sohbet olabilir. Kısa molalar sadece odaklanmalarını geliştirmeye yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda verimliliklerini de artıracaktır” dedi.

Üniversite sınavı için nasıl ders çalışılmalı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.