Belh’ten Konya’ya Mevlana Yolu fotoğraf sergisi FMV Galeri Işık’ta

Özcan Yüksek’in “Belh’ten Konya’ya Mevlana Yolu” isimli fotoğraf sergisi 2-13 Mayıs 2018 tarihleri arasında FMV Galeri Işık’ta fotoğraf severlerle buluşuyor.

Sergi, fotoğrafçının gerçekleştirdiği Hz. Mevlana Celâleddîn-i Rûmî’nin 800. Doğum Yılı’na adanmış büyük seferi karelerle anlatıyor.

Fotoğraf sanatçısı ve yazar Özcan Yüksek’in Uluslararası Mevlana Vakfı önerisi ile 2007 senesinde kutlanan Hz. Mevlana’nın 800. Doğum Yılı için Belh’ten Konya’ya göç yolunu takip ederek çektiği fotograflardan oluşan sergisi sanatseverlerle FMV Galeri Işık’ta buluşacak.


Özcan Yüksek, Mevlânâ’nın henüz küçük bir çocukken babası Bâhâeddin Veled, ailesi ve kalabalık bir kafileyle Belh’ten başlattığı, çöller, nehirler, sınırlar aşarak geldiği Anadolu’da çeşitli yerlerde durakladıktan sonra Konya’da sonlandırdığı büyük göçün izinden gitti ve bu büyük seferi fotoğrafladı. Yüksek’in zaman zaman tek başına, kimi zaman da bir arkadaşıyla gerçekleştirdiği bu tarihi yolculuk, yol üzerinde toplam dört ay olmak üzere bir yıldan fazla sürdü.

Araştırmacı, bir mecburiyet olmadığı sürece, tarihi yolculuğun gerçekleştiği antik yolları izledi; bir kervanın her 33 kilometrede bir konakladığı veya durakladığı kervansaraylardan veya kalelerden kalan izler aradı. Savaş nedeniyle giremediği ülkeler dışında Özcan Yüksek, Afganistan, İran, Suriye ve Anadolu’daki göç yolunda ilerledi. Yüksek’in bu yolculuğunu yansıttığı, Sessizce Dön adlı fotoğrafsız, Mevlana Yolu adlı fotoğraflı iki kitabı da bulunmaktadır.


1963 yılında Kaçkar’ın eteklerinde doğan Özcan Yüksek, İstanbul’da büyüdü ve Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek, yazarlık ve fotoğrafçılık dışında dergilerde yayın yönetmenliği yapmaktadır. Yüksek’in “Belh’ten Konya’ya Mevlana Yolu” isimli kişisel fotoğraf sergisi, 2-13 Mayıs 2018 tarihleri arasında FMV Galeri Işık’ta sanatseverlerle buluşacak.

Tayfun Serttaş’ın Flashblack adlı kişisel sergisi açıldı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.