Ekonomi alarm veriyor! Geçen hafta 4,50 seviyesini aşarak rekor kıran Dolar/TL kuru, yeni haftaya sert yükselişle başladı ve 4,59 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı.
Günün ekonomi verileri
Kurda yaşanan yükselişte hem dolardaki güçlenme hem de TL tarafındaki değer kaybı etkili oluyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %3 üzerindeki seyrini koruması ile dolar güçlenirken ABD Dolar Endeksi de 94,0 seviyesine yükselerek 13 Aralık’tan sonraki zirveyi gördü.
TL tarafında ise, TCMB’nin bağımsızlığına dair endişelerin artması en önemli riski oluştururken yüksek enflasyon, cari açık ve bütçedeki açık TL üzerinde negatif etki yaratıyor.
Piyasalar TCMB’den her an olağanüstü bir hamle bekliyor, ancak bu hamlenin gelmemesi durumunda 7 Haziran’daki PPK toplantısında ise yüksek oranda bir faiz artışının yapılması bekleniyor. Toplantı öncesinde kurdaki atakların devam etmesi ise merkezin daha sert adımlar atmasına neden olabilir.
Gelişen ülke kurlarının dolar karşısında düşüş yaşadığı haftada TL, %1,70 üzerinde kayıpla en çok değer düşüş yaşayan para birimi oldu.
Dövizde yeni tarihi rekorlar
USD/TRY kuru 4,5948 ile rekor tazelerken EUR/TRY 5,3960; GBP/TRY 6,1586 ve CHF/TRY kuru da 4,5646 ile tarihi zirveye yükseldi.
Sert yükselişin ardından USD/TRY kuru 4,55 üzerindeki seyrini koruyor ve alımların devam etmesi ile gün içinde yeni rekor seviyeler görülebilir.
Birçok bankacı TCMB’nin 7 Haziran’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında “hatırı sayılır” bir faiz artışı yapacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankacılar TCMB’nin bu tarihi de beklemeden bir adım atmak durumunda kalabileceğini belirtiyor.
Merkez Bankası bekleniyor
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “TL’deki satış baskısı son dönemde kuvvetini kaybetmiyor. Lokal bireysellerin tarihi zirvelerden döviz bozdurmak istemediğini şirketlerin ise alım yaptığını görüyoruz. Bu bize lokallerin TL’deki değer kaybının devam edeceği endişesi olduğunu gösteriyor. Yabancı yatırımcının da bakışı için olumlu diyemeyiz. Piyasada herkes ekonomi yönetiminin ve aslında ilk olarak TCMB’nin bu trendi durdurmak güven tesis etmek adına atacağı adımı bekliyor” dedi.
Küresel ekonomi gelişmeleri
ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı endişesi azaldı ve Çin ABD’den ithalatını 200 milyar dolar artıracağının taahhüdünü verdi. Bununla beraber Fed’in Haziran’da faiz artışına gitmesini bekleyen piyasalar yıl içi 4 faiz artışını da hala güncel tutuyor. Olumlu gelişmeler doların güçlenmesini sağlarken gelişen ülke kurlarında da düşüşe neden oluyor, ancak TL en çok değer kaybeden para birimi olarak negatif ayrışıyor.
Türkiye’de ekonomi gelişmeleri
Yüksek cari açık, yüksek enflasyon ve bütçe açığının ardından TCMB’ye dair endişeler TL’deki düşüşü hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile bağımsızlık fikrindeki azalma ve ardından beklenti anketindeki revizyonlar TL negatif fiyatlamanın devam etmesine neden oluyor.
TCMB ekonomi toplantısı
Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından önce gelecek bir müdahale, kurda bir miktar gerileme sağlayabilir. Ancak Haziran toplantısında da bu sert yükselişi durduracak oranda bir hamlenin gelmemesi ve sadece Geç Likidite Penceresi‘nde (GLP) sembolik bir faiz artışı algıda bozulmaya neden olabilir.
Piyasalar için TCMB’nin bu dönemdeki tutumu son derece önemli ve beklentilerin karşılanması durumunda TL kayıplarını sınırlayabilir. Son 2 haftada tarihi ataklar gösteren USD/TRY kuru, bugün 4,59 seviyesine dayandı. 4,60 seviyesini aşmasıyla alım hızı artabilir. Kurda geri çekilme yaşanabilmesi için TL olumlu gelişmelere ihtiyaç var. (investing.com)