Enflasyon tahminleri aştı: Dolar rekor kırdı!

Enflasyon (TÜFE) bir önceki yıla göre yüzde 10.85, bir önceki aya göre ise yüzde 1.87 arttı. Dolar 4.23’ü aşarak tarihi rekorunu kırdı. TL satışları hızlandı.

Enflasyon tahminleri aştı: Dolar rekor kırdı!

TÜFE’de 2018 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,87, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,69, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,85 ve on iki aylık ortalamalara göre %11,06 artış gerçekleşti. Aylık en yüksek artış %10,40 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu.

Piyasalar enflasyon verisine sert tepki verdi

TCMB, Nisan ayı raporunda yıl sonunda enflasyonun %8,4 olacağını öngörmüş gerek piyasalar gerekse yetkililer bu seviyenin oldukça iyimser olduğu görüşündelerdi ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de yakın vadede çift hanenin devam edeceğini açıklamıştı.


Bugün açıklanan enflasyon rakamları, piyasalarda TL satışlarına neden oldu ve verinin ardından USD/TRY kuru 4,22 seviyesine yükselerek rekor kırarken EUR/TRY5,0640 ve GBP/TRY 5,7530 seviyesine yükseldi. Sepet kur ise 4,63’e yaklaştı.

Dolar 3.18 ile yeni rekorunu kırdı! Yeni hedef ne?

Piyasalarda enflasyon verisinin ardından TL satışlarının hızlanmasındaki en büyük neden, enflasyondaki yükselişin devam edeceği beklentisi oldu, çünkü TCMB faiz artışı ile bastırmaya çalışırken maliye politikalarının seçim sürecinde tekrar gevşemesi orta vadede bütçe ağının artacağı endişelerini kuvvetlendiriyor.

Enflasyon TÜFE verileri: 2017 - 2018 yıllık değişim oranı
Enflasyon TÜFE verileri: 2017 – 2018 yıllık değişim oranı

Enflasyon verileri

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Nisan ayında endekste yer alan gruplardan, ulaştırmada %3,54, çeşitli mal ve hizmetlerde %2,32, ev eşyasında %2,11 ve eğlence ve kültürde %1,67 artış gerçekleşti.

Aylık en fazla düşüş gösteren grup %0,21 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Nisan ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise %0,04 ile haberleşme oldu.

Yıllık en fazla artış %16,75 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti.

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma %16,45, giyim ve ayakkabı ile çeşitli mal ve hizmetler %12,03 ve lokanta ve oteller %11,88 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

Aylık en yüksek artış %3,19 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye)’de oldu.


İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış %6 ile TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %12,55 ile TRB1 (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış %12,01 ile TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkari) ve TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgelerinde gerçekleşti.

enflasyon tüfe verileri rakamları 2018 mayıs

Nisan 2018’de endekste kapsanan 407 maddeden; 44 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 299 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 64 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Dolar’da 4.25 seviyesi görülebilir!

“Kur tarafına baktığımızda da rakamların etkisini fazlasıyla gördük.” diyen Gizmen Nalbantlı, “4.2145 ile yeni zirve görülürken 4.20 üzerindeki hareket devam ediyor. Bir önceki zirve olan 4.1940’ın üzerindeki hareketin devam etmesi ile kurda 4.23-4.25 bölgesi görülebilir. 4.15-4.12 bölgesini ise kısa vadeli önemli destek bölgesi olarak takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Standard & Poor’s Türkiye’nin kredi notunu düşürdü

standard and poors türkiye kredi notu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu düşürdüğünü duyurdu.

S&P’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunun “BB”den “BB-“ye, yerli para cinsinden notunun “BB “dan “BB”ye düşürüldüğünü, görünümünün “durağan” olduğunu bildirdi.

Kredi notunun düşürülmesiyle ilgili olarak, Türkiye’nin makro ekonomik dengesizliklerinin arttığı belirtilen açıklamada, enflasyon görünümünün bozulduğu, Türk lirasında değer kaybı ve volatilite görüldüğü ifade edildi.

Türkiye’nin mali pozisyonunun zayıfladığına dikkatin çekildiği açıklamada, ekonominin aşırı ısındığı da vurgulandı.

Açıklamada, Türkiye’nin dış finansman koşullarının ve Türk lirasının konumunun daha da bozulması ve özel sektörün hassaslaşması durumlarında ülkenin kredi notunun yeniden düşürülebileceği uyarısında bulunuldu.


Öte yandan, açıklamada, Merkez Bankasının enflasyon oranını yüzde 5 hedefine yaklaştırması ve Türkiye’nin dış pozisyonun sürdürülebilir şekilde düzelmesi durumlarında ülkenin kredi notunun yükseltilebileceği bilgisine de yer verildi.

Ekonomik kriz sinyalleri: Türkiye 2018’de alarm verecek!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.