Kalp krizi geçiren kişi cinsel ilişki yaşayabilir mi?

Kalp krizi genç yaşlı dinlemiyor, günümüzde her yaştan insanı tehdit ediyor. Peki kalp krizi geçiren kişi cinsel ilişki yaşayabilir mi? Uzmanlar bu konuda ne öneriyor?

Medical Park Fatih Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Atila Bitigen, sağlıklı yaşam tarzı ile felç ve kalp krizi riskinin yüzde 80 oranında azaltılabileceğini belirterek, “Hastalar krizden sonra, ‘Cinsel hayatıma nasıl devam edebilirim?’ diye soruyor. Çapkınlık kesinlikle yasak, hafif kalp krizi geçirene bir hafta sonra cinsellik serbest” dedi.

Kalp krizi deyince aklımıza ilk olarak göğüs ağrısı gelir. Ama birçok insan özellikle şeker hastaları ve kadınlar göğüs ağrısı olmadan da kriz geçirebilirler. Kiminde yorgunluk, mide bulantısı gibi şikâyetler olur, kalp krizinden şüphe edilmezse atlanabilir. Kiminde ise hiçbir şikayet olmaz. ‘Sessiz infarktüs’ denen bu durum ağrılısı kadar tehlikelidir. Medical Park Fatih Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Atila Bitigen, kalp krizi ve sonrasında yapılacaklarla ilgili merak edilenleri anlattı.


Bu belirtileri dikkate alın!

Damarlardaki kolesterol plaklarının çatlaması ile kan pıhtısı oluşarak kalbi besleyen damarların tıkanması kalp krizine yol açar. Bu hayati durumun nerede başımıza geleceği bilinmez, evde işte yatakta veya çalışırken olabilir. Kalp krizinin en fazla görülen belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

* Göğüste bir ağrı ya da rahatsızlık,

* Nefes alamama, boğulma hissi,

* Panik ve ölüm korkusunun eşlik ettiği soğuk terleme,

* Mide ağrısı, hazımsızlık şeklinde belirti verebilir ya da göğüs ağrısına eşlik eden bulantı eşlik edebilir,

* Ani yorgunluk hissi, daha çok yaşlı hastalarda şuur kaybı görülebilir.

Kalbe giden yol mideden geçiyor

Kalp krizi, felç ve bacak damar tıkanıklığının en önemli sebebi ‘ateroskleroz’ yani halk arasında bilinen adıyla damar sertliğidir. Hastalığa neden olan bazı sebepler değiştirilebilir ve değiştirilemez olarak ikiye ayrılır. Yaş, cinsiyet ve aile hikâyesi gibi genetik miras değiştirilemez. Ancak sağlıklı yaşam tarzı gibi önlemlerle felç ve kalp krizi riski yüzde 80 oranında azaltılabilir.

Kolesterol, damar sertliğinin en önemli sebebidir. Kolesterol yüksekliğine, tansiyon, şeker ve sigara kullanımı da eklenince risk çok daha yüksek olur. Tuzdan fakir liften zengin, balık ve zeytinyağının temel olduğu Akdeniz tipi beslenme en fazla önerilen diyettir. Kilo kontrolü, egzersiz veya ilaçla kolesterol düzeyinin düşürülmesi hayati önem taşır. Ülkemizde genç yaşta kalp krizi geçirme riskinin Avrupa’dan yüksek olmasının sebebi, sigara veya nargile gibi tütün ürünlerinin kullanılmasıdır.

Doktora sorun, utanmayın!

Hastaların çoğu, krizi atlattıktan sonra ‘Nasıl beslenmeliyim?’ ve ‘Cinsel hayatıma nasıl devam edebilirim?’ sorularını yöneltiyor. Ağır kalp krizi geçirmiş, efor kapasitesi kısıtlı, yatakta uyurken bile nefes darlığı çeken hastalara cinsel aktivite önermiyoruz.

Hasta hafif bir kalp krizi geçirmiş ve efor kapasitesi iyiyse, stent takıldıktan 7 gün sonra cinsel ilişkiye izin veriyoruz. Fakat gece hayatı, çapkınlık gibi kalbi aşırı zorlayan heyecanları ise kesinlikle yasaklıyoruz. Cinsel performans arttırıcı ilaçları da ilk 6 ay kullandırmıyoruz. Hastalarımız için mahrem olan bu konuları doktorlarıyla açık konuşmasını ve uyarılarına kulak vermesini öneriyoruz.

Hafta iki kez balık yiyin

Yanlış beslenme alışkanlıkları, kalp ve damar hastalıklarının en önemli tetikleyicilerinden biridir. Bu nedenle yaşam tarzınıza özen göstermeniz gerekir:


– Yediğiniz tüm besinlerin yağ miktarını dikkate alın,

– Yemeklerinizi zeytinyağı ile pişirin,

– Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edin,

– Beslenmenizde balığa daha çok yer verin, (Haftada en az 2)

– Kırmızı eti sınırlı tüketin. Salam, sosis, jambon, sucuk gibi tuz ve katkı madde oranı yüksek gıdalardan kaçının,

– Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin,

– Tam tahılları ve ürünlerini tercih edin, (Kahvaltılık tahıl ürünleri, kepekli, yulaflı ekmekleri, bulgur, makarna, pirinç gibi nişastalı besinler vb.)

– Kuruyemişten zengin beslenin,

– Şekerden kaçının, tuzu azaltın,

– Sigaradan kesinlikle uzak durun,

– Stres kalp hızı ve tansiyonu artırıyor. Bu nedenle kavga veya tartışmaya girmeyin.

Kürek çekin, gülle atmayın


Kalp krizi atlattıktan sonra tempolu bir saatlik yürüyüş, koşu, kros, yüzme, kürek çekme gibi hareketli sporları yapabilirsiniz. Ancak halter, gülle, vücut geliştirme ve ağırlık kaldırma gibi sporlar kalp açısından faydalı değildir.

Kalp hastalıkları kadın ve erkeklerde birinci ölüm nedeni


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.