Ramazan’da tüketilebilecek 5 mucize besin ve 3 beslenme hatası

Ramazan ayının olmazsa olmazları arasında çeşit çeşit yapılan yemek ve tatlılar geliyor. İşte Ramazan’da tüketilebilecek 5 mucize besin ve en çok yapılan 3 beslenme hatası…

Ramazan tüketilebilecek 5 mucize besin ve 3 beslenme hatası bir

Ramazan’da tüketilebilecek 5 mucize besin ve 3 beslenme hatası

Ramazan’da yapılan beslenme hatalarına dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Diyetisyen Ulaş Özdemir, “İftarda hızlı yemeyin, nasıl olsa kilo veriyorum düşüncesiyle porsiyon aşımı yapmayın ve tatlı olarak şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih edin” uyarısında bulundu.


Ramazan’da yapılan 3 büyük beslenme hatası

Nasıl olsa kilo veriyorum düşüncesi ile porsiyon aşımları yapmayın: Ramazan döneminde uzun süre açlık sebebiyle kilo kaybı gözlemlenir ancak yediklerinize dikkat etmezseniz kaybettiğiniz kilo büyük oranda kas ve su kaybı olacaktır.

İftarda hızlı yemek yemeyin: Uzun süre açlık metabolizmasına bağlı olarak vücut kan şekerini bir an önce yükseltme eğilimindedir. Bu yüzden hızlı yemek yeme ve tatlı eğilimleri artabilir. Yediğiniz yemeğin porsiyonu sabit kalsa bile yeme sürenizi uzatmanız hem sindirim sistemi sağlığınız için olumlu olacağı gibi hem de kilo kontrolünde size destek olacaktır.

İftar sonrası tatlı tüketimi: Ramazan ayında her gün iftar sonrasında tatlı tüketiminiz olursa kilo değeriniz düşecek ancak yağ oranınız artacaktır. Aynı zamanda diğer gün için kendinizi halsiz ve yorgun hissetmenize sebep olabilir. Şekerin sizi daha fazla acıktıracağını unutmayınız. Tatlı tüketmeniz gereken bir durumdaysanız gün aşırı sütlü ve az şekerli sütlaç, muhallebi veya sade dondurma tercih edebilirsiniz.

Ramazan’da 5 önemli beslenme taktiği

Muhakkak sahur yapın: Sağlıklı bir metabolizma için sahur oldukça önemlidir.

Günde minimum 2 litre su için: Günlük 2 litre suyunuzu tek seferde değil 4 veya 5 seferde içmeye özen gösteriniz.

Yemeklere ara verin: Yemeğinizin ortasında yemeğinizi bırakıp 10-15 dakika ara verin. Bu sizin sindirim sisteminizi rahatlatacağı gibi doyma hissinizi de düzenleyecektir.

Sofradan salatayı eksik etmeyin: Yemeklerinizin yanında salatayı ihmal etmeyin, zeytinyağlı salatanız lif içeriği bakımından sağlıklı bir bağırsak sisteminin vazgeçilmez besini olacaktır. Aynı zamanda kalori olarak düşük olduğu için kilo kontrolünde de kurtarıcı olacaktır.

Kas kaybetmemek için: Masada muhakkak proteinlere yer verin. Et, tavuk, balık ve hindi gibi hayvansal proteinler yanı sıra yeşil mercimek, siyah mercimek, kuru fasulye ve barbunya gibi kuru baklagiller de proteinlerden zengin olduğu için sofrada muhakkak yer verilmesi gereken besinlerdendir.


Ramazan’da mucize 5 besin

Çorba: Yüksek sıvı kayıpları sebebiyle hem sıvı dengesini düzenleyecek hem de düşük kalorisi sebebiyle kilo kontrolü açısından en önemli besin olacaktır.

Zeytin: En uzun süre tok tutacak yiyeceklerin en üst sıralarında olan zeytin hem sahur hem iftarın vazgeçilmesi olsun.

Hurma: Uzun açlık sonucu tatlı krizlerini bastıran harika bir yiyecek olması yanı sıra yüksek lif içeriği sebebiyle mide bağırsak sisteminde de düzenleyici etkisi olacaktır.

Yumurta: Kas kaybetmemek için günlük yeterli protein alınması gerekir. Yumurta protein içeriği bakımından en yüksek besindir. Bu yüzden sahurda eksik edilmemeli.

Zerdeçal: Özellikle yemek sonrası oluşan hazımsızlık ve rahat bir sindirim sistemi için muhakkak yemeklerin ve salataların üzerine zerdeçal eklenmeli.

Ramazan çorbası tarifi (Ulaş Çorba)

Besleyici olması ve sıvı elektrolit düzene yardımcı bir çorba iftarların vazgeçilmezi olabilir.

Malzemeler:

  • 500 gr yoğurt
  • 4 yemek kaşığı haşlanmış nohut
  • 3 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek
  • Taze nane
  • 1/ 2 salatalık
  • 1-2 diş sarımsak
  • İsteğe bağlı buz
  • 1 çay kaşığı keten tohumu
  • 1 çay kaşığı toz zerdeçal

Nohutlar ve yeşil mercimek haşlandıktan sonra karışımı ayran yapar gibi karıştırıp tüketebilirsiniz.

Sağlıklı Ramazan tatlısı tarifi: Unsuz / Şekersiz Kek

Malzemeler:

  • 200 gram hurma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 gün kurusu
  • 1/ 4 yerli muz
  • 100 gramkabuksuz iç badem
  • 100 gram kabuksuz Antep fıstığı
  • 2 kuru kayısı
  • 10 adet çekirdeği çıkarılmış kuru erik
  • 1 tatlı kaşığıkeçi boynuzu pekmezi
  • 1 yemek kaşığıkeçi boynuzu tozu
  • 2 yemek kaşığıkakao
  • 2 yemek kaşığı su

Yapılışı


Ön Hazırlık: Hurma, gün kurusu ve çiğ kuruyemişleri 15 dakika sıcak suda bekletiniz.

  • Kurutulmuş hurma ve diğer meyvelerini, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ılık suda yaklaşık yarım saat kadar bekletin.
  • Suyunu süzdürdüğünüz hurmaları, küçük parçalar halinde doğradıktan sonra rondoya alın.
  • Kabuksuz iç bademleri hurma parçalarıyla birlikte rondoda toz haline gelene kadar çekin. Hurma püresinin yoğunluğuna göre kıvamı ayarlamak için suyu ekleyin.
  • Suyunu süzdürdüğünüz kakao, keçi boynuzu tozu ve pekmezini katıp karıştırma işlemini rondoda sürdürün.
  • Kabuksuz Antep fıstıklarını ayrı bir yerde iri parçalar halinde çekin ya da havanda dövün. Tatlı harcına ekleyip bir kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Geniş bir tepsi ya da kek kalıbının tabanını yağlı kâğıt ile kaplayıp şekil vererek 3-4 saat dolapta dinlendiriniz.

Metabolizmayı Ramazana hazırlayacak öneriler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.