Sıfır baraj için dörtlü ittifak açıklaması Cumartesi yapılacak!

Dörtlü ittifak kuran CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin 24 Haziran milletvekili seçimlerinde “sıfır baraj” için ortak açıklaması haftasonu yapılacak.

Sıfır baraj için dörtlü ittifak protokol imza

Sıfır baraj için dörtlü ittifak açıklaması Cumartesi yapılacak!

CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin 24 Haziran milletvekili seçimlerinde barajı sıfırlayarak TBMM’de daha çok sandalye elde edebilmek için uzlaştıkları ittifaka ilişkin açıklamanın hafta sonuna kalabileceği bildirildi.


AK Parti ile MHP 24 Haziran seçimlerinde ittifak yapma kararı almış, erken seçim kararının alınmasının ardından da muhalefet partileri ittifak için görüşmelere başlamıştı.

Bugün açıklanacaktı, ertelendi

Dört partinin ittifakta uzlaştıkları belirtilirken, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ittifakın bugün genel başkanların programlarının uygun olduğu bir saatte resmen açıklanacağını kaydetmişti.

Reuters’a bilgi veren CHP’li bir yetkili, basın açıklamasının bugün yapılmayacağını kaydederek, toplantının Cumartesi günü gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Ertelemenin sebebi belli oldu

İttifak buluşmasında ertelemenin sebebi; liderlerin programlarının yoğunluğu ve Meral Akşener’in ittifakla ilgili bugün parti içerisinde yapacağı toplantının uzayabileceği ihtimali gösterildi. Diğer bir iddia ise Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin mecliste alacakları sandalye sayısı konusunda tam bir anlaşmaya varılamaması olarak öne sürülüyor.

Sıfır Baraj ittifakı ne anlama geliyor?

Bu formül Cumhur ittifakı karşısında, yeni seçim yasasındaki ittifak yasalarını muhalefet lehine çevirme formülüdür. CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu dörtlü ittifak, sıfır baraj ittifakı ile TBMM’de sandalye çoğunluğu olan 301’i almaya çalışacak. Daha önceki milletvekili genel seçimlerinde yüzde 1 oy alan bir siyasi parti; yeni sistemde ittifakın içinde yer alarak baraja takılmayarak Meclis’te sandalye kazanabilecek.

Yeni anayasa Meclis'ten geçti Türkiye referanduma gidiyor

Sıfır baraj şemsiyesinde bulunan partiler ideolojik ve siyasi bir ittifak içerisinde olmak zorunda olmadıkları gibi bu durum böyle bir sonuç da oluşturmamaktadır.


Sıfır baraj formülü sadece milletvekilliği seçimleri için geçerli olup, Cumhurbaşkanlığı seçimini kapsamamaktadır. Ancak böyle bir birlikteliğin, bir araya gelişin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet lehinde pozitif bir etki yaratacağı da konuşuluyor. Bu etki hem matematiksel, hem siyasal, hem de psikolojik bir girişim olarak nitelendiriliyor.

CHP’nin anketlerinde Muharrem İnce’nin adı öne çıkıyor

CHP, cumhurbaşkanı adayını yarın açıklayacak. Genel merkez kaynakları adayın partili olacağına kesin gözüyle bakarken Kemal Kılıçdaroğlu’na giden anketlerde CHP’li Muharrem İnce’nin adı öne çıkıyor.

CHP Kurultayı: Muharrem İnce için mükerrer imza iddiası

CHP, günlerdir beklenen cumhurbaşkanı adayının ismini yarın (cuma) açıklayacak. Adayın, YSK’nin verdiği son günden hemen önce açıklanacak olması kulisleri de hareketlendirdi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun anketler ve nabız yoklamalarının ardından kararını kesinleştirdiği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun önüne giden anketlerde Muharrem İnce, Yılmaz Büyükerşen, İlhan Kesici’yle birlikte partili olmamasına karşın eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in isimleri yer alıyor. Kılıçdaroğlu’nun da henüz milletvekilliği için başvuruda bulunmaması dikkat çekiyor.

“Partili” vurgusunun yapılması, anketlerde de önde olan adaylar arasında İnce adını öne çıkarırken, Genel Merkez kaynakları; İnce’nin partili olması nedeniyle hem partinin tabanını heyecanladıracağı, hem sağ kesimden hem de dokunulmazlıklarda “hayır” dediği için Kürt seçmenden de oy alabileceği belirtiliyor. Öte yandan İnce’nin seçimlerin ikinci tura kalması durumunda diğer partilere bakarak ikinci tura çıkacak isim olduğu belirtiliyor.

4 Mayıs hazırlığı

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı yarın Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda saat 10.00’da düzenlenecek “coşkulu” bir törenle açıklanacak. Törenin ilanıyla talimat alan örgütler salonda o gün gerçekleşecek etkinliklerde hazır bulunacak. Ayrıca yurttaşlara katılım çağırısı yapıldı. Parti, dört koldan 4 Mayıs’a hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre salonda cumhurbaşkanı adayı ile ilgili bir sinevizyon gösterisi yapılacak. İsmin sızmaması için birçok önlem alındığı belirtilirken, adayın posterinin dahi ismin önceden netleşmemesi için salonda olmayacağı belirtildi. Törenden sorumlu olanlar da aday ismini bilmezken, isme göre alternatif şarkılar dahi belirlendiği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu açıklayacak

Törende Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin temel sorunlarına dikkat çekerek, tek adam rejimi ile parlamenter demokrasinin oylanacağını vurgulaması bekleniyor. Konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı adayının isminin açıklayacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı adayının da CHP’nin seçim bildirgesine paralel bir manifesto ile kuvvetler ayrılığı ve güçlü parlamenter sistem vurgusu olacak, ayrıca vaatlerini sıralayacak bir konuşma yapması öngörülüyor.

CHP’den teklif gitmesi planlanan isimler


CHP’nin milletvekilliği adaylığı için teklif götürmeyi planladığı isimler arasında ihraç edilen akademisyenler İbrahim Kaboğlu, Murat Sevinç, muhabirimiz Ahmek Şık, gazeteci şair ve yazar Sunay Akın, sanatçılar Levent Üzümcü, Meltem Cumbul, Balyoz ve Ergenekon davalarından mağdur olanlar, Adalet Yürüyüşü’nde Kılıçdaroğlu’nun doktorarı arasında yer alan Cihangir İslam bulunuyor. Teklif götürülen bazı isimlerin ise kabul etmediği belirtiliyor.

Piar seçim anketi: Cumhur ittifakı Meclis çoğunluğunu kaybediyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.