Trafikteki öfkeyi düşmanca cinsiyetçilik ile ifade ediyoruz

Işık Üniversitesi’nden üç öğrencinin yaptığı araştırma sonucunda hazırladıkları makale, trafikteki öfkenin ifadesinin ‘düşmanca cinsiyetçilik’le ilgisini gözler önüne serdi.

Trafikteki öfkeyi düşmanca cinsiyetçilik ile ifade ediyoruz

Araştırmaya göre; öfkenin trafikte sözle, bedenle ve araçla ifade edilmesiyle, ‘düşmanca cinsiyetçilik’ arasında anlamlı bir bağ var.

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğrencileri Cansunur Akşar, Tansu Alavcı ve Mahire Ehil Tekin’in, Öğretim Görevlisi Burcu Tekeş’in sorumluluğunda yazdıkları makale, ilginç veriler ortaya koydu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) yayıncısı olduğu hakemli akademik dergi TUAD’da (Trafik ve Ulaşım Araştırmaları Dergisi) yayımlanma başarısı elde eden makale, hemen her gün tanık olduğumuz trafikteki öfkeyi ve bu öfkenin ifadesini, ‘düşmanca cinsiyetçilik’ bağlamında ele alıyor.


Verilerin, Sürücü Öfke Ölçeği, Sürücü Öfke İfade Envanteri, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği ve kişisel bilgi formu gibi araçlarla toplandığı araştırmada; cinsiyetçiliğin iki formu olan Düşmanca Cinsiyetçilik ve Korumacı Cinsiyetçilik bağlamında trafikte kendini gösteren ayrımcılık ve sürücü öfkesi ve bu öfkenin ifadesi üzerinde etkisi ele alındı.

Sürücülerin cinsiyetçilik düzeylerinin, sürücü öfke ve öfke ifadesi ile ilişkisinin incelenmesini amaçlayan çalışma, 18-54 yaş aralığındaki 27’si kadın 132’si erkek toplam 159 katılımcıyla gerçekleştirildi. Çalışma ‘düşmanca cinsiyetçilik’le trafikte öfkenin sözel, bedenle ve araçla ifadeleri ile pozitif yönde ilişkili olduğunu ortaya koydu. Makaleye göre; trafik ortamında öfkelenme ve bu öfkeyi ifade etme şekli, sürücülerin cinsiyetçi tutumlarına göre değişiklik gösteriyor.

Yine makaleye temel teşkil eden araştırmanın analiz sonuçları; erkeklerin düşmanca cinsiyetçilik düzeylerinin, kadınların düşmanca cinsiyetçilik düzeylerinden anlamlı bir şekilde yüksek olduğunu ortaya koydu. Örneğin karşı sürücünün saygısızca davranmasına; erkeklerin, kadınlardan daha fazla öfkelendikleri bulgulandı.


Makalede bu bulgunun, düşmanca cinsiyetçiliği yüksek bireylerin daha fazla sürücü öfkesi deneyimledikleri ve trafikte daha az toleranslı olma eğiliminde oldukları, düşmanca cinsiyetçiliğin kadınlardan ziyade daha çok erkekler tarafından paylaşıldığı ve erkek sürücülerin kadınlara oranla trafikte daha öfkeli ve saldırgan oldukları bulguları ile tutarlı olduğu belirtildi.

Öfkenizi kontrol etmek için neler yapmalısınız?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.