Adil Seçim Platformu’ndan açıklama: Yapacağımız tek iş vardı, onu da beceremedik!

24 Haziran seçimlerinde sistemlerinin çalışmaması ve sorunlarla karşılaşmasından dolayı tepkiler toplayan Adil Seçim Platformu, yazılı bir açıklama yayımladı.

Adil Seçim Platformu'ndan açıklama: Yapacağımız tek bir iş vardı, onu da beceremedik!

Adil Seçim uygulaması altyapısıyla entegrasyon problemleri sebebiyle sistemin çalışmasında ciddi sorunlar yaşadıklarını belirten platform, “Bu kapsamda seçim öncesi ilan ettiğimiz seçim sonuçlarının gerçek zamanlı ilan etme taahhüdümüzü zamanında yerine getiremediğimiz için ve seçmenlerin bu yöndeki beklentisini karşılayamadığımız için samimiyetle özür dileriz.” dedi.

Bülent Tezcan seçimden dört gün önce Adil Seçim Platformu konusunda bilgi vermişti

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan seçimden dört gün önce, Adil Seçim Platformu ile ilgili, “Bu platformun yapacağı tek iş, sonuçları takip edip vatandaşları bilgilendirmek” demişti. Tezcan şunları söylemişti:


“Dört siyasi parti, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP, ayrıca 12 gönüllü sivil toplum örgütü sadece seçim güvenliğini sağlama konusunda bir platform oluşturdu. Tek işi budur. Bunu takip etmek, güvenli bir seçim yapmak, milletin oyuna sahip çıkmak, vatandaşın oyuna sahip çıkmak üzere bir platform oluşturuldu. Bu platformun adı ‘Adil Seçim Platformu’ Türkiye genelinde 181 bin küsur sandığımız var. Bu sandıkları korumak üzere ‘Adil Seçim Platformu’ ile birlikte yapılan çalışmada toplam 600 bin sandık görevlisi hazır. 600 bin sandık görevlisi seçmenin oyunu korumak üzere göreve hazır”

Twitter’da yapılan son paylaşımı: “Seçim ikinci tura kalmıştır”

Adil Seçim Platformu’nun gönderdiği son Twitter paylaşımında, “Seçim ikinci tura kalmıştır” açıklaması dikkat çekiyor. Bu paylaşımdan sonra başka bir paylaşım da yapılmamış.

adil seçim platformu Seçim ikinci tura kalmıştır

Seçimin üstünden 3 gün geçti, sonuçlar halen sitede yer almıyor:

Seçimin üstünden 3 gün geçti, sonuçlar halen sitede yer almıyor!

24 Haziran akşamı saat 22:13’te CHP’nin resmi web sitesi chp.org.tr’ye erişilemedi:

24 haziran seçim chp web sitesi erişilemiyor

Adil Seçim Platformu’nun bugün yaptığı basın açıklaması:

24 Haziran seçimlerinde halk iradesinin her türlü şaibeden uzak şekilde sandığa yansıması için bir araya gelen siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler, emek ve meslek örgütlerinin oluşturduğu Adil Seçim Platformu olarak seçim günü olan bitenle, yapabildiklerimiz ve yapamadıklarımızla ilgili değerlendirmelerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.


Ama öncesinde belirtmek isteriz ki;
Adil Seçim Platformu bileşenleri vasıtasıyla sandık başına giden ve seçim güvenliğine doğrudan destek veren ve sayıları 700 bini aşan tüm sandık kurulu üyelerine, müşahitlere, avukatlara ve sandık başından haber geçen herkese teşekkürü borç biliriz.

Adil Seçim Platformu olarak seçim sürecine ilişkin bu açıklamaya ek olarak kamuoyu ve yetkili kurumlarla paylaşmak üzere iki ayrı ayrıntılı rapor hazırlığımız devam ediyor. Bu raporlardan ilki Adil Seçim Platformu Çalışmaları Raporu olacaktır. Diğer rapor ise seçim öncesinden başlayarak tespit ettiğimiz seçim güvenliği ihlallerine, usul ve yasadışı uygulamalara ilişkin Seçim Güvenliği İhlalleri Raporu’dur. Her iki rapor da kısa zaman içerisinde tamamlanarak kamuoyunun yanısıra ilgili kurum
ve kuruluşlarla paylaşılacaktır.

NELER YAPTIK:

  • Adil Seçim Platformu katılımcısı tüm siyasi partiler, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve sivil inisiyatifler sandık kurulu görevlisi ve müşahit görevlendirmelerini, tek bir sandık boş kalmayacak şekilde hep birlikte yapmak üzere yola çıktık. Bu çerçevede, Türkiye sathında
  • kurulacak 181.869 sandığın %99,6’sında, seçmen sayısı itibariyle yaklaşık 59 milyon seçmenin %99,9’unun oyunun güvenliğini garanti edecek şekilde yaklaşık 415.000 sandık kurulu üyesi ve 295.000 müşahit görevlendirmesi yaptık. Sandıkların kurulduğu andan seçim sonuçları sağlıklı bir şekilde ortaya çıkana kadar yüz binlerce görevli ve gözlemcimizle etkin bir şekilde sandıkların başında hazır bulunduk. Bu yolla “her sandık başında en az iki görevlimiz olması” hedefimizi gerçekleştirdik ve yurt sathında seçim güvenliğinin sağlanmasında önemli rol aldık.
  • – Oy verme işlemi bittiği andan itibaren sandık başlarındaki 700.000’in üzerindeki görevlimiz eliyle, tüm sandıkların ıslak imzalı birleştirme tutanaklarını çok kısa süre içerisinde Adil Seçim Platformu bileşeni siyasi partilerin seçim merkezlerine ulaştırdık.
  • – Bu yolla siyasi partilerin gerekli gördükleri yerlerde yasal itiraz haklarını usulüne uygun şekilde ve zamanında gerçekleştirmelerini sağladık.
  • – Yurt çapında görevli binlerce görevli avukatımız eliyle sandık başında yaşanan sorunlara, usul ve yasa dışı uygulamalara müdahale ettik.
  • – Adil Seçim mobil uygulaması eliyle binlerce seçmene, sandık kurulu üyesi ve müşahide gün içerisinde canlı destek sunduk. Sandık başında yaşadıkları sorunlara dair çözümler geliştirdik.
  • – Ankara’da kurulan “Adil Seçim Basın ve İletişim Merkezi’mizde görev alan gönüllüler eliyle, yurdun dört bir yanından sandık başlarından “müşabir” olarak kayıt yaptıran yüzlerce müşahit-muhabirlerimizden ve ayrıca gün boyunca #Sandıkİhbar “hashtag”i ile seçmenlerden gelen ihbarları takip edip doğrulayabildiklerimizi haberleştirerek tüm Türkiye’ye duyurduk.

NELERİ YAPAMADIK:

  • – Seçim öncesi tüm sandık başlarından, doğrudan alacağımız seçim sonuçlarını gerçek zamanlı olarak tüm Türkiye’ye duyuracağımızı ilan etmiştik. Ancak, oy verme işlemi tamamlandıktan sonra, platform üyesi siyasi partilerin veri akışının başlaması ardından yaşanan Adil Seçim uygulaması altyapısıyla entegrasyon problemleri sebebiyle, sandık başlarından gelen seçim sonuçlarını karşılaştırarak yayınlayacağımız sistemimizin çalışmasında, saat 21:00’e kadar ciddi sorunlar yaşadık. Bu süre içerisinde seçim sonuçlarını paylaşamadık.
  • – Oy verme işleminin tamamlanması ardından kısa bir süre ADİL SEÇİM uygulamasına tutanak yüklenmesi ile ilgili sorunlar yaşandı. Sandık başında tutanak göndermek üzere görüntü alan seçmenlerin zor durumda kalmalarına neden olduk.
  • Bu kapsamda seçim öncesi ilan ettiğimiz seçim sonuçlarının gerçek zamanlı ilan etme taahhüdümüzü zamanında yerine getiremediğimiz için ve seçmenlerin bu yöndeki beklentisini karşılayamadığımız için samimiyetle özür dileriz.

SONUÇ OLARAK:

Yaptıklarımız ve yapamadıklarımızla birlikte değerlendirdiğimizde;

  • – Adil Seçim Platformu olarak, farklı siyasi görüşleri, toplumun farklı kesimlerini temsil eden siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sivil inisiyatifler, emek ve meslek örgütlerinin demokrasinin temel taşlarından birisi olan seçim güvenliği teması etrafında bir araya gelişinin tarihi önemini koruduğunu ve Türkiye demokrasisine önemli bir katkı olduğunu düşünüyoruz.
  • – Adil Seçim Platformu olarak, bu seçim sürecinde yapabildiklerimizden ve yapamadıklarımızdan öğrendiklerimizle bundan sonraki seçimlerde seçim güvenliğinin temel güvencelerinden birisi olma iddiamızı sürdürdüğümüzü ve bu yolda çalışmaya devam edeceğimizi ilan ediyoruz.

Adil Seçim Platformu hangi kuruluşlardan oluşuyor?


Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti, Saadet Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Emek Partisi DİSK, KESK, Birleşik Kamu İş, Atatürkçü Düşünce Derneği, Demokrasi için Birlik, Hak ve Adalet Platformu, Birleşik Haziran Hareketi, Memleket Biziz, Hürriyet Hareketi, Sandık Gücü, Sensiz Olmaz, Seçim Süreci Meclisleri, Oyum Güvende, Anıtpark Forum, Seçim 2018 Yurttaş Haber Ağı

24 Haziran seçimlerinde kim kime oy verdi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.