Burun kanaması nasıl durur? Ne yapılmalı?

Burun kanaması nasıl durur? Burunda kanama olursa ne yapılmalı? Kafayı arkaya uzatmak ve pamuk tıkamak doğru mu? Mutlaka bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken önemli bilgiler…

Yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerde, zaman zaman burun kanaması yaşanabileceğini belirten Doç. Dr. Mustafa Kaymakçı, “Yüksek tansiyonda burun kanaması çok da korkulacak bir şey değildir. Ancak uzun sürüyorsa ve tekrarlıyorsa ihmal edilmemesi gerekir” dedi.

Birçok sebebe bağlı olarak oluşabilen burun kanamaları kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebiliyor. Çoğu burun kanaması hafif olarak atlatılsa da şiddetli ve sık tekrarlayan kanamaların dikkate alınması ve vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekiyor.


Burun kanamalarının çocuklarda ya da yetişkinlerde, yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın yaşanabildiğini belirten Özel Esentepe Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Kaymakçı, bu durumun ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Kaymakçı, özellikle sık aralıklarla yaşanan burun kanamalarının kişiyi huzursuz ettiğini ifade ederek, “Burundaki kırıklar, darbe alınması, burun karıştırma, zararlı madde kullanımı burun kanamasına neden olabilir.

Bazen burun kuruluğundan kabuklanma olur ve ardından kanama yaşanabilir. Pıhtılaşma sorunları, karaciğer hastalıkları ve fazla alkol alımı da burun kanamalarına yol açabilir. Bu kanamalara karşı gelişigüzel ilaç kullanılmamalı ve doktora danışılmalı” dedi.

Burun kanaması nasıl durur? Nasıl müdahale edilmeli?

YANLIŞLAR: Burun kanaması sırasında, öncelikle başın geriye atılmaması gerekir. Burun içine pamuk, bez ya da peçete konulması da doğru değil. Bu uygulamalar kanamanın durmasına etkisi olmayıp, aksine kanın genze akmasına neden olur.


NE YAPILMALI? Burun kanaması sırasında, nazik bir şekilde soğuk suyla burun temizlenmeli. Burun ucu iki parmak arasına sıkıştırılarak, hafif baskı uygulayıp oturarak birkaç dakika beklenmeli. Sert bir şekilde sümkürmekten kaçınılmalı.

DİKKAT! Burun kanaması durmuyorsa, sık tekrarlıyorsa, fenalaşma, bulantı ve bayılma hissi varsa, nefes alma da zorluk yaşanıyorsa, yüksek ateş gibi ek belirtiler varsa, mutlaka KBB uzmanına danışılmalı.

Korkulacak bir şey değil

İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan tansiyon yüksekliği (hipertansiyon) ve damar sertliğinin de sıklıkla burun kanamasına neden olduğunu belirten Kaymakçı, bu durumda öncelikle tansiyonun düşürülmesi gerektiğini söyledi. Kaymakçı, genelde tansiyon düşmesine bağlı olarak burun kanamasının da durduğunu ifade ederek;

“Yüksek tansiyon beyin kanaması, felç gibi tehlikeli hastalıklara da neden olabiliyor. Genellikle, yüksek tansiyona bağlı kanamanın beyinde değil de burunda olması aslında, vücut için bir sigorta görevi görmektedir. Yani hipertansiyonda burun kanaması çok da korkulacak bir şey değildir. Kolay duran bir kanamadır. Ancak yine uzun sürüyorsa ve tekrarlıyorsa ihmal edilmemelidir” dedi.

Damar tıkayıcı işlemler yapılıyor

Uzun süren kanamalarda, gerekli görüldüğü takdirde hastaneye yatırılarak gerekli tetkiklerin yapıldığını dile getiren Kaymakçı, testler yapılarak uygun ilaçların verildiğini kaydetti. Kaymakçı, ilaca rağmen devam eden burun kanamalarında ameliyatla çözüme ulaşıldığını anlatarak, şöyle devam etti:


“Kanayan damarlara müdahale edip, damar tıkayıcı işlemler yapılıyor. Yani kanamaya yol açan damarlar tedavi ediliyor ve kanamaya engel olunuyor. Neticede, burun kanamaları önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Kanamanın nedeni mutlaka araştırılmalı ve varsa altında yatabilecek farklı ve ciddi hastalıklar ortaya çıkartılarak önlem alınmalı.”

Halsizlik ve burunda kanama lösemi habercisi olabilir


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.