Dünya Ekonomi Forumu Global Bilişim Teknoloji Raporu

Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayımlanan Global Bilişim Teknoloji Raporu, ülkelerin gelişen bilişim teknolojilerine sağladıkları uyumu ölçüyor. 139 ülkenin dahil olduğu listenin birincisi Singapur. Türkiye ise 48. sırada yer alıyor.

Dünya Ekonomi Forumu Global Bilişim Teknoloji Raporu

World Economic Forum’un yayımladığı The Global Information Techonology Report’da yer alan Network Readinees Index verileri, ülkelerin bilişim teknolojilerine ne kadar entegre olduklarını gösteriyor. Bilişim teknolojilerinin sağladığı olanakları kullanmaya ne kadar eğilimli olunduğunun da değerlendirildiği araştırmada ülkelere 1 ile 7 aralığında puan veriliyor. Ülkeler; teknolojik gelişime uygunluk, yeni eğilimlere hazır olma, teknolojiyi kullanma ve teknolojinin sosyo-ekonomik etkileri olmak üzere dört ana kategoride sıralanıyor.

İlk sırada Singapur var

Dijital devrimin yenilikçiliğin doğasını değiştirdiğine vurgu yapılan raporda Singapur, 6 puanla ilk sırada yer alıyor. Finlandiya’nın ikinci, İsveç’in üçüncü sırada olduğu listenin sonuncusu Çad. Türkiye ise 4,4 puanla 48. sırada. Network Readinees Index sonuçlarına değinen E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “Mevcut durum maalesef Türkiye’yi ileri taşımak için yeterli değil. Ülke olarak daha üst sıralarda yer almamız gerekiyor. Bilişim teknolojilerini iş süreçlerimize entegre etmek, katma değer oluşturmak, yenilikçiliğe açık olmak ve üretmek zorundayız.” dedi.


Üst sıralar için üretmek şart


Kâr amacı gütmeden düzenlenen E-Dönüşüm Sertifika Programı’nda konuşan Orhun, programla bilişim konusundaki farkındalık düzeyini artırmayı hedeflediklerini belirtti: “2015’ten bu yana farklı üniversitelerde gerçekleştirdiğimiz bu programla ülkemizin nitelikli insan gücüne katkı sağlıyoruz. Konuları ve eğitmenlerimizi titizlikle seçiyor, her yıl küresel eğilimleri de içeren konuları kapsayacak şekilde programımızı güncelliyoruz. Blockchain, dijital dönüşüm çağının iş ve sosyal hayatımız üzerindeki etkileri ile dijital reklamcılık konularını bu yaklaşım kapsamında programa ekledik. E-Dönüşüm Sertifika Programı’nın diğer ülkelerle aramızdaki farkı kapatmak için faydalı bir platform olduğunu düşünüyoruz.”

Dijital dönüşüm ve değişen teknolojiler araştırması 


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.