Hamdi Ulukaya: Yola çıkın ve ilk fırsatta bir duvar boyamaya başlayın

2017 yılında Fortune dergisi tarafından “Dünyayı Değiştiren Şirketler” listesinde yer alan yoğurt markası Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya’dan üniversite öğrencilerine ilham veren konuşma: Yola çıkın ve ilk fırsatta bir duvar boyamaya başlayın!

Hamdi Ulukaya: Yola çıkın ve ilk fırsatta bir duvar boyamaya başlayın

Dünyanın ilk işletme okulu olan ve MBA okulları arasında Amerika’nın en iyileri arasında yer alan University of Pennsylvania Wharton’un mezuniyet töreninde başarılı girişimci Hamdi Ulukaya konuştu. 2017 yılında Fortune dergisi tarafından “Dünyayı Değiştiren Şirketler” listesinde yer alan yoğurt devi Chobani’nin kurucusu olan Ulukaya, “Hedefe varmak için yola çıkmak gerek…

Eski bir yoğurt fabrikasını alarak Chobani‘yi ilk kurduğumda kötü durumdaki fabrikanın duvarlarını boyamaktan başka bir fikrim yoktu. Beş kişilik ilk ekibim bana güvendi ve yola birlikte çıktık, beş kişiden 2 bini aşkın çalışana, bir milyar doları aşan ciroya ulaştık” dedi.


Türkiye’den Amerika’ya uzanan başarı öyküsü ile ABD’nin önde gelen girişimcilerinden yoğurt markası Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya, dünyanın en eski işletme okulu olan University of Pennsylvania Wharton’da MBA mezunlarına konuştu.

Hamdi Ulukaya, “Chobani’yi kurarken sadece insanlara ve daha iyisini yapacak güce sahip olduğumuza inandım. 2005 yılında kapanan yoğurt fabrikasını satın aldığımda, beş kişiden oluşan ekibim büyük planlarım olduğunu düşünürken benim tek fikrim duvarları boyamaktı. Duvarları boyamaya başladıkça, aklımızda başka yeni fikirler oluşmaya başladı.


Zamanla kapanan fabrikanın 55 çalışanını geri işe aldık. İşe aldığımız her bir kişi bulunduğumuz bölgede on yeni iş imkanı daha yarattı. Beş yılda beş kişiden 2 bini aşkın çalışana, bir milyar doları aşan cirolara ulaştık. Sıfırdan gelerek Amerika’nın bir numaralı yoğurt markası olduk” dedi.

“Gençler… Duvarınızı boyayın ve yola çıkın”

Gençlere duyduğu güvenin altını çizen Ulukaya, “Bir çobanın oğlu olarak doğdum ve dağlarda hayvanlarla ilgilendiğim gençliğimde iş adamlarının cam kulelerde yaşadığını, diğer insanlara tepeden baktığını düşünüyordum. Zamanla, özel sektörün daha iyi bir gelecek için güçlü araçlara sahip olduğunu anladım.

Hamdi Ulukaya: Yola çıkın ve ilk fırsatta bir duvar boyamaya başlayın

MBA mezunu olmak muhteşem ama bundan önemlisi beraber çalıştığınız insanlara inanıp, onların size güvenmesini sağladığınız zaman imkansızı gerçekleştirebilirsiniz. Sosyal değişimin ağırlık merkezinin özel sektöre kaydığı günümüzde, eşitsizliği ortadan kaldıracak ve fırsatlar yaratacak olan iş dünyasıdır” dedi.  Geleceğin iş dünyasını yaratacak gençlere tavsiyeler veren Ulukaya, “Şunu unutmayın, Mevlana’nın da söylediği gibi, yolu yürümeye başladığınızda, yol size görünür. Yola çıkın ve ilk fırsatta bir duvar boyamaya başlayın” diye konuştu.

Hamdi Ulukaya, fahri doktora unvanına layık görüldü


Wharton’da mezuniyet konuşmasını yapan Hamdi Ulukaya ayrıca University of Pennsylvania tarafından fahri doktora unvanına da layık görüldü. Ulukaya’yla birlikte gazeteci Andrea Mitchell, deniz ekosistemleri araştırmalarının öncüsü Sylvia Earle, avukat ve matematikçi Freeman Hrabowski, sosyolog ve iletişim bilimci Elihu Katz, ünlü müzisyen Yannick Nezet-Seguin, yazar Peggy Noonan ve Profesör Laurel Thatcher Ulrich, fahri doktora unvanı aldı.

Girişimciler için altın değerinde 13 tavsiye


İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.