Vücudumuzun en hassas organlarından olan gözler, aynı zamanda makyaj sebebiyle en çok kimyasal etkenlere maruz kalan organlar arasında yer alıyor.
Makyaj temizleme konusunda en sık sorulan sorular ve püf noktalar
Genetik ve kalıtsal etkenler gibi, gözlerdeki problemlerin oluşmasına katkıda bulunan, makyaj gibi kontrol edilebilen etkenlerin de gözlerde ciddi sorunlar oluşmasına yol açtığını söyleyen Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. Levent Akçay; “Bir göz hekimi olarak, gözlerine sıklıkla makyaj yapan kişilerin potansiyel negatif etkiler hakkında bilinçli olmadığını fark ediyorum. Özellikle sürekli makyaj yapan kişilerin, makyajın gözlerde oluşturabileceği olumsuz etkilerin engellenmesi adına belirli önlemler alması gerekiyor” diyor.
Ürün bilgilendirmelerini okuyun
Gözlere uygulanan makyaj ürünlerinin son kullanma tarihi olduğunun dahi pek çok kişi tarafından bilinmediğini belirten Doç. Dr. Levent Akçay, “Gözler dendiği zaman akla göz küresi geliyor. Ancak göz kapakları da bu denklemin önemli bir parçası ve vücudun enfeksiyon kapmaya en uygun bölgeleri arasında yer alıyor. Bu sebepten dolayı göz kapaklarına düzenli olarak uygulanan makyaj ürünleri, eğer temiz değilse veya tarihi geçmiş ise, göz kapakları ve gözlerde ciddi problemler oluşmasına yol açabiliyor.
Tarihi geçen veya zamanında temizlenmeyen maskara gibi ürünler, göz kapaklarının üzerindeki yağ üretimine yardımcı olan gözenekleri tıkayarak gözlerde kızarıklık, kuruluk veya iritasyon gibi rahatsızlıklar oluşmasına sebep olabiliyor. Bu noktada özellikle ürünlerin üzerindeki son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi ve kullanılan fırçaların temiz olduğundan emin olunması gerekiyor” diyor.
Makyaj malzemelerini paylaşmayın
Makyaj malzemelerinin paylaşılmasının, enfeksiyon bulaşması gibi ciddi problemlere yol açabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Akçay, “Normal şartlarda kimseyle diş fırçanızı paylaşmazsınız. Bu yüzden maskaranızı veya göz kaleminizi de paylaşmamalısınız. Çünkü prensip tamamen aynı. Maskaralar da aynı diş fırçaları gibi bakterileri taşıyor ve istenmeyen enfeksiyonlar oluşmasına yol açıyor.
Ayrıca hareketli araçlarda veya yürürken de makyaj yapılmaması gerekiyor. Özellikle bozuk yollarda gözlere makyaj yapmak büyük tehlike taşıyor. Sallanan bir araçta giderken makyaj yapılması ile kornea çizilebilir ve ciddi görme kayıplarına yol açan sonuçlar oluşabilir. Kornea yaralanmaları ağrı, rahatsızlık ve kızarıklığın yanı sıra, görme kaybına varacak ciddi sorunlar oluşmasına yol açabilir” şeklinde konuşuyor.
Geceleri temizlenmeli
Gözlere yapılan makyajın, gece yatarken kesinlikle temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Akçay, “Yatarken gözlerde bırakılan makyaj malzemeleri, göz kapaklarında oluşabilecek bakteriyel enfeksiyon riskinin artmasına sebep olabiliyor.
Gözdeki makyajı çıkarırken kullanılan ürünlerin kalitesi de enfeksiyon riskini elimine etme konusunda büyük rol oynuyor.
Doğru antiseptik temizleme ürünleri kullanılmadığı takdirde, bakterilerin yapılacak manevralarla gözün iç kısmına kaçma riski oldukça yükseliyor.
Gözlerde kızarıklık, rahatsızlık hissi ve enfeksiyona varabilecek sonuçlar doğmaması adına, makyaj temizlik ürünlerinin de doğru seçilmesi gerekiyor. Ayrıca kullanılacak göz makyaj ürünlerinin önceden test edilmesi ve gözlerde herhangi bir enfeksiyon varken makyaj malzemesi kullanılmaması da, gözlerin korunması için alınması gereken tedbirler arasında yer alıyor” diyerek sözlerini tamamlıyor.
Makyaj temizleme konusunda püf noktalar:
Makyajımı silmeden yattığım geceler oluyor. Böyle yaptığımda sabahları cildime nasıl bir işlem uygulamalıyım?
Akşam yapmanız gereken işlemi sabah yapabilirsiniz. Cildinizi makyaj temizleyicisi bir ürün ile temizledikten sonra sabah kullandığınız toniğinizi uygulayabilirsiniz. Ancak tekrar makyaj yapacaksanız, biraz beklemelisiniz. Temizleme işleminden hemen sonra fondöten sürerseniz, cildiniz parlar ve fondötenin dayanma süresinde azalma meydana gelebilir.
Piyasada satılan makyaj temizleyici ürünlerin cildi tedavi ettiği doğru mu?
Her gün cildinizi temizleyerek cildinizin yaşlanma sürecini geciktiriyorsunuz. Yani makyaj temizlemek gelecek için yatırım yapmak demektir. Bazen bu temizleme işlemi sayesinde farkında olmadan cildinizde meydana gelen bakterilerden arınıyorsunuz, bazen ise tıkanmış gözenekleri boşaltıyorsunuz. Bir şekilde cildinizin yaşlanmasına neden olan sorunları tedavi etmiş oluyorsunuz.
Koyu renk makyaj yapmayı seviyorum. Makyajımı silerken zorlanıyorum. Kirpiklerime zarar verir miyim?
Yoğun göz makyajı yapan kadınlara genellikle gözler için özel olarak üretilmiş makyaj temizleyiciürünler tavsiye ediliyor. Yalnız göz makyajınızı temizlerken kullandığınız pamuğa çok miktarda ürün dökmek yerine birden fazla pamuk kullanmaya özen göstermeli, pamuğu bir müddet gözünüzün üstünde tuttuktan sonra kirpiklerinizi aşağıdan yukarıya doğru silmeyi denemelisiniz. Böylece kirpiklerinizde herhangi bir kopma işlemi meydana gelmez.
Suya dayanıklı, kolay çıkmayan maskara kullanıyorum. Bu maskarayı çıkarabilmek için özel bir yöntem var mı?
Su ve yağ olmak üzere iki bazlı ürünleri tercih etmelisiniz. Ürünün yağ bazlı kısmı makyajı temizlerken, su bazlı kısmı yumuşatıyor ve kirpiklerin zarar görmesini engelliyor.
Sadece yüz için olan makyaj temizleyici ürünü gözlerimde de kullanabilir miyim?
Kullanabilirsiniz, ancak uygulama sırasında gözünüzü kapalı tuttuğunuza özen göstermeli ve gözünüzü açmadan önce iyice yıkamalısınız. Göz makyajınızın tamamen sildiğinden emin olmak için de pamukta herhangi bir iz görmeyene kadar silme işlemine devam etmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey aynı pamuğu birkaç kez kullanmamak. Uzmanlar makyaj temizlerken sürekli temiz pamuk kullanılmasının daha yararlı olduğunu dile getiriyor.