Metropoll 24 Haziran son seçim anketi: Parti ittifak oy oranları

Metropoll’ün 24 Haziran seçim anketi: AK Parti ve Erdoğan’ın ittifak planı ters tepti! İşte Cumhurbaşkanlığı Seçimi adayların oy oranları; Milletvekilliği Seçimi parti ve ittifakların oy oranları…

Metropoll 24 Haziran son seçim anketi: Parti oy oranları

Metropoll araştırma şirketinin sahibi Özer Sancar Haziran ayına ait son seçim anketi sonuçlarını paylaştı. Ankete göre kararsız ve cevap vermeyen seçmenlerin de hesaplanması ile Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 49,4, Millet İttifakı’nın da yüzde 38,1 seviyesinde görünüyor.

Metropoll’ün seçim anketi sonucuna göre HDP barajı geçiyor. Sencar, “Erdoğan bu oranı yüzde 55’lerin üzerine çıkarmayı, yüzde 60’lara sıçratmayı planlamıştı. İttifak ona beklediği oy patlamasını getirmiyor” dedi.


Künye: Metropoll araştırma şirketi, Türkiye genelinde 26 bölgeyi esas alan 30 ilde tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemi ile 8-11 Haziran tarihleri arasında toplam 2 bin 888 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle yapıldı. Hata payı: Yüzde 1,82

Metropoll seçim anketi: kararsızlar dağıtılmadan

Özer Sencar’ın son seçim anketi analizi:

Metropoll araştırma şirketinin sahibi Prof. Dr. Özer Sencar, “Partiler Haziran seçimlerine ittifaklar halinde girecekler, fakat her bir partinin oy desteğinin ne olduğu önemini sürdürüyor” değerlendirmesini yaptı.

Metropoll’ün Haziran 2018 araştırmasında elde edilen sonuçlara göre, kararsızlar dağıtılmadan AK Parti’nin yüzde 42, CHP’nin yüzde 23, MHP’nin yüzde 6, HDP’nin yüzde 12 ve İyi Parti’nin yüzde 9 oy desteği olduğu ölçüldü.

Araştırmada kararsız ve cevap vermeyen seçmenlerin oranı ise yüzde 5 olarak görüldü. Kararsızlar oransal olarak dağıtıldığında da AK Parti’nin yüzde 45, CHP’nin yüzde 25, MHP’nin yüzde 6, HDP’nin yüzde 13 ve İyi Parti’nin yüzde oy seviyesine ulaştığı görülüyor.


Metropoll seçim anketi: kararsızlar orantısal dağıtıldığında

Metropoll seçim anketi: parti ittifak oy oranları grafik kararsızlar orantısal dağıtıldığında

Kararsız seçmen oranı düştü

Metropoll araştırmasında ittifakların oy desteği de seçmenlere ayrıca soruldu. Araştırmanın “Bu Pazar seçim olsa ittifakların oy desteği” başlıklı tablosuna göre kararsızlar dağıtılmadan Cumhur İttifakı’nın oy desteği yüzde 46, Millet İttifakı’nın oy desteği ise yüzde 36 seviyesinde ölçüldü.

Seçim yaklaştıkça kararsız seçmen oranının eriyip yüzde 4 seviyesine gerilediğine dikkat çeken Özer Sencar, kararsız ve cevap vermeyen seçmenler oransal olarak dağıtıldığında Cumhur İttifakı’nın oy desteğinin yüzde 49,4, Millet İttifakı’nın oy desteğinin yüzde 38,1 olarak hesaplandığını söylüyor. Bu hesaplamaya göre HDP’nin oy desteği de yüzde 12.3 olarak belirleniyor.

İttifak yasası muhalefete yaradı

Özer Sencar bu sonuçlarda en dikkat çekici yanın ittifaklık halinin partilere getirisinin olduğunu söyledi. “İttifak yasasının muhalefete yaradığı, Erdoğan’a beklediği oy oranını getirmediği açıkça ortada” diyen Sencar, 2015 seçimlerinde 49,5 oy oranına ulaşan AK Parti’nin 2018’de kararsızların da katılımıyla oy oranını ancak yüzde 44,8’e çıkarabildiğini, Cumhur İttifakı’nın da oy oranının kararsızlarla birlikte 49,4’ü bulduğunu anlatıyor.

Cumhur ittifakı Erdoğan’a istediği oy oranını getirmiyor

Sencar, “Erdoğan bu oranı yüzde 55’lerin üzerine çıkarmayı, yüzde 60’lara sıçratmayı planlamıştı. İttifak ona beklediği oy patlamasını getirmiyor” diyor. Sencar, “Erdoğan’ın iki hatası vardı; üç oldu” derken, bunları “Cemaatle işbirliği, başkanlık seçiminde kazanma kriterini yüzde 50 barajını ortaya koymak ve MHP’nin aklına uyup ittifak yasası çıkarmak” olarak anlatttı.

Seçmen davranışını etkileyen en önemli faktör ekonomi ve terör

Metropoll’ün Haziran araştırmasında Türkiye’nin en önemli sorununun ne olduğu sorulduğunda da yüzde 53,5 oranında “ekonomi” yanıtı alındı. Özer Sencar, 7 Haziran 2015 öncesinde de halkın en önemli sorunu ekonomi olarak gördüğünü hatırlatıyor ve o seçimde bu yüzden iktidarı yakalayamadığını söylüyor.


2015’te 1 Kasım’da seçimin tekrar edildiğini, 7 Haziran ile 1 Kasım arasında terör olaylarının patlak verdiğini anlatan Sencar, “Seçmen davranışını etkileyen en önemli iki faktörün ekonomi ve terör olduğunu Türkiye’de iktidarlar hep bilmiştir ve buna göre strateji geliştirmiştir. 24 Haziran’a giderken de Türkiye’de yaşanan tablo ortadadır” dedi.

Gezici seçimden önce son anketi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.