Moody’s’ten Türkiye’deki 17 banka için not düşürme kararı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’deki 17 banka için not düşürme kararı aldı. Moody’s ayrıca notunu düşürdüğü bankaları da kapsayan 19 finansal kurumun notlarını yeni bir indirim için izlemeye aldı.

Moodys Türkiyedeki 17 banka notu düşürdü

Moodys’den yapılan açıklamada, “Not indirimlerinin, kurumların fonlama profilleri üzerindeki olumsuz etkisiyle birlikte Türkiye’nin çalışma ortamının bozulmasını yansıttığı” belirtildi.

Moody’s not izlemelerin, çalışma ortamının daha fazla bozulma ihtimali ve bunun bankaların bağımsız kredi gücü üzerindeki etkisine, yabancı sermayeli bankaların iştiraklerine verdiği destekteki değişimlere ve Moody’s’in 1 Haziran’da Türkiye’nin “Ba2” seviyesindeki kredi notunu, gelecek dönemdeki makroekonomik politikalara yönelik belirsizlik gerekçesiyle izlemeye aldığını açıklamasının ardından hükümetin destek kapasitesindeki zayıflamaya odaklanacağını belirtti.


Notu düşürülen 17 banka listesi (Moody’s sıralamasıyla)

  1. ING Bank Türkiye
  2. QNB Finansbank
  3. Ziraat Bankası
  4. Garanti Bankası
  5. Halkbank
  6. Türkiye İş Bankası
  7. Akbank
  8. Alternatif Bank
  9. Denizbank
  10. Eximbank
  11. HSBC Türkiye
  12. Odeabank
  13. Şekerbank
  14. Türkiye Ekonomi Bankası (TEB)
  15. TSKB
  16. Vakıfbank
  17. Yapı Kredi Bankası

Moodys, Türk bankalarına yönelik Mart 2018’deki son değerlendirmeden bu yana Türkiye’deki çalışma ortamının, özellikle de piyasa fonlaması açısından kötüleştiğini söyledi.

Moodys’den yapılan açıklamada “Bu olumsuz gelişmeler, öncelikle makroekonomik politikanın gelecekteki yönü ile ilgili belirsizliği yansıtarak, özellikle yatırımcı güveninin zedelemesiyle ortaya çıkıyor. Bankaların döviz cinsi finansman maliyeti, 10 yıllık devlet tahvil getirisinin Ocak 2018 ile Mayıs ayı sonlarında yaklaşık 300 baz puan artmasının ardından bu yıl önemli ölçüde genişledi. Ayrıca, TL aynı dönemde dolar karşısında yaklaşık yüzde 24 değer kaybetti(Mart ayından bu yana yaklaşık yüzde 20)” denildi.

Açıklamada ayrıca “Buna ek olarak, bankaların uzun vadeli dış finansman çevirme oranı, 2018 yılının ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında Mart ayında azaldı. Dolar kısa vadeli piyasa fonlamalarına olan yüksek bağımlılıkları nedeniyle, kısıtlı fonlama koşulları, Türk bankaları için önemli bir sorun.

6 bankanın ihraç ettiği ipotekli tahvilleri de izlemeye alındı

Moody’s ayrıca altı Türk bankasının ihraç ettiği ipotekli tahvillerin de not düşürme için izlemeye alındığını açıkladı. Bu bankalar şöyle:


  • Akbank
  • Garanti Bankası
  • Şekerbank
  • Vakıfbank
  • Yapı Kredi Bankası
  • Türkiye İş Bankası

Moody’s dün 11 Türk şirketin kredi notunu indirim için izlemeye aldığını açıklamıştı.

Türkiye’nin kredi notunu Mart ayında Ba2’ye indiren Moody’s 4 Haziran’da makro ekonomi politikalarının geleceği hakkındaki belirsizlik nedeniyle kredi notunu yeni bir indirim için izlemeye almıştı.

Borsa İstanbul’da negatif açılış

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in bankaların notunu düşürmesi açıklamasının ardından endekste bugün bankalar öncülüğünde satıcılı açılış bekleniyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 17 Türk bankasının notunu düşürdü. Moody’s ayrıca notunu düşürdüğü bankaları da kapsayan 19 finansal kurumun notlarını yeni bir indirim için izlemeye aldı. açılışın yönüne işaret eden VİOP’ta da bu sabah BIST-30 endeksinin Haziran sonu vadeli kontratları XU030c1 ilk işlemlerde yüzde 0.51 düşüşle 121.475 seviyesinde işlem görüyor.

Halk Yatırım notunda gelişen ülke piyasalarında, ülkelere özel nedenler ile baskıların sürdüğü, Arjantin ve Türkiye’nin ardından Hindistan ve Brezilya varlıklarının da baskılandığı belirtilerek, “Söz konusu olumsuz gelişmelere ek olarak Moody’s’in bankalara ilişkin not indirimini de dikkate aldığımızda, dünkü faiz artırımının ardından sert yükselen BIST 100 endeksinin yüzde 0.5-0.6’lık düşüşle başlayacağını öngörüyoruz” denildi.


Merkez Bankası dün beklentilerin üzerinde bir faiz artırımı yaparak, 24 Haziran seçimleri öncesi piyasalarda son dönemde bozulan güven algısını ve kredibilitesini önemli ölçüde artırırken; dolar/TL de 4.9290 olan tarihi zirvesinden uzaklaşmaya devem ederek 4.50 civarında işlem görüyor. borsaları da, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekonomiye verilen destek programını sona erdirebileceği beklentileri ve G7 toplantısı öncesinde ticaret gerilimlerine ilişkin belirsizlik nedeniyle risk iştahının azalmasıyla birlikte iki buçuk ayın zirvesinden geriledi. (Reuters)

Gezici son seçim anketi: Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.