Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi nedir?

Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisi nedir? Kullanım alanları neler? 2020 yılında 26 milyar ürün IoT’a bağlanacak. Nesnelerin interneti, bireyleri ve şirketleri nasıl etkileyecek?

Nesnelerin interneti (IoT) nedir?

Nesnelerin interneti, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı olarak tanımlanıyor. IoT kısaltması “Internet of Things” olarak biliniyor. Aklınıza gelebilecek her nesnenin bir şekilde internete erişip, diğer cihazlarla iletişim halinde olması. Ya da her nesnenin başına akıllı kelimesini koymak…

Günümüzde akıllı televizyonlarımız internete bağlı. Dijitalleşen dünyada tüm elektronik cihazların internete bağlı olduğunu düşünün. Bununla da kalmayıp bu akıllı cihazların birbirine bağlı olduğunu düşünün. Kuantum bilgisayarlar ile insan beynini taklit edebilecek bilgisayar geliştirilen 2018 yılında bile geleceğe dair inanılmaz varsayımlar söz konusu.


2020’de 26 milyar ürün IoT’a bağlanacak

Internet of Things kavramının tarihine bakıldığında ilk kez 1999‘da Kevin Ashton tarafından kullanıldığını görüyoruz. Ardından da yavaş yavaş IoT konseptli ürünler gelişiyor. Ve öyle büyüyen bir pazar olacağı öngörülüyor ki, Gartner’ın yaptığı araştırmaya göre 2020 yılında yaklaşık 26 milyar ürünün bir şekilde internete bağlanılacağı tahmin ediliyor.

Akıllı bileklikler, akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı tshirtler, akıllı raketler, ev otomasyon sistemleri, akıllı arabalar ve birçoğu. Nesneler üzerine yapılan yatırımlarla, hepsi yakın bir zamanda Wi-Fi ve Bluetooth teknolojisi ile internete bağlanıyor olacak. Bağlanılamayan bölgelerde de Mark Zuckerberg’in Internet.org projesi altında hayatımıza dahil etmeyi planladığı dronelar devreye girecek. Akıllı ürünler de internete yakınlarında bulunan modemler dışında dronelar sayesinde de girebilecek ve kullanıcılara bildirileri aktarabilecek.

İlk başta hangi sektörleri etkileyecek?

Nesnelerin interneti (IoT), perakendeden lojistiğe, inşaattan tekstile tüm sektörler için geleceğin trendlerini belirliyor. Teknolojide yaşanan baş döndürücü değişimlerin şirketler üzerindeki etkileri her geçen gün artıyor. Nesnelerin İnterneti yani IoT çözümlerin kullanım alanındaki artış ve büyük veri analizleri şirketlerin rekabet gücünü etkiliyor.

2 yılda 2 kat artacak

Nesnelerin İnterneti’nin kullanımındaki artışa dikkat çeken Teknoser Network ve Güvenlik Çözümleri Müdürü Aytaç Karameşeoğlu, Gartner tarafından yapılan araştırmaya göre; 2018 sonunda birbirlerine bağlı cihazların sayısının 11,1 milyar olmasının öngörüldüğünü, 2020 yılında ise bu rakamın 20,4 milyara çıkmasının beklendiğini ifade etti. 2 yıl gibi kısa sürede yaşanan yaklaşık 2 katı oranındaki bu büyük artışı öngörerek, pozisyon alan firmaların kazanacağını kaydeden Aytaç Karameşeoğlu, bu teknolojilerin bireylerin hayatını kolaylaştırırken; firmaların da iş süreçlerini hızlandırdığını ve kontrol mekanizmasını arttıran bir çözüm olduğunu söyledi.


Günümüzün vazgeçilmezleri: Nesnelerin interneti, Big Data, Blockchain

Geleceğin teknolojilerini yakalama imkanı tanıyan Teknoser, nesnelerin interneti uygulamalarıyla, kurumlara özel çözümler sunuyor. Nesnelerin interneti’nin günlük hayatımızın önemli bir parçası olduğunu ve Big Data ve Blockchain teknolojilerinin de hızla yükselişe geçtiğini belirten Aytaç Karameşeoğlu “Teknoser olarak, müşterilerimizi dijitalleşen dünyanın standartlarıyla buluşturuyor, bilgi birikimimizi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Müşterilerimizin projelerinin her anında yanlarında yer alıyor, tüm süreçlerine destek oluyoruz. Müşterilerimize özel çözümler sunmak için Nesnelerin interneti’nden ve gerek duyulduğunda da Big Data çözümlerinden yararlanıyoruz” dedi.

Aytaç Karameşeoğlu farklı sektörlerdeki IoT kullanımları hakkında bilgi verdi:

Taşıtlar: Araçların içerisine konumlandırılan takip cihazları IoT kullanımına güzel bir örnek olarak dikkat çekiyor. Bu takip cihazları sayesinde araçların mekanik aksam verilerini inceleyerek gerek araç sahiplerine gerekse sigorta şirketlerine kıymetli datalar sunuluyor. Örneğin; lastik havasının düzeyi veya fren balatasının güncel durumu gibi. Nesnelerin İnterneti, araç sahibinin aracını kullanma şekli hakkında verilere ulaşıp, sigorta şirketinin sigorta yenilemesi esnasında fiyat arttırılması veya azaltılması gibi önemli verilere ulaşmasını kolaylaştırıyor.

Marketler: Marketler, tekstil firmaları, benzin istasyonları gibi çoklu lokasyonda hizmet veren kurumlar, merkezi yönetim stratejisini yine Nesnelerin İnterneti ile geliştiriyor. Bir market içerisindeki ısıtma ve soğutma gibi enerji tüketimi yapan ekipmanların çalışma esnasındaki verileri kolayca incelenebiliyor.

Tekstil: Tekstil firmalarının mağazalarında müşteri memnuniyetini arttırabilmek için kullanılan teknoloji yine Nesnelerin İnterneti. Mağaza tasarım ve ürün yerleştirmelerinin müşterilerin gezmesini kolaylaştırıcı veya sirkülasyonu hızlandırıcı şekilde baştan düzenlenmesine imkan tanıyor.

Akıllı binalar: IoT teknolojisi ile ev içerisindeki su, elektrik, ısıtma veya soğutma gibi elektrik ihtiyacı duyan tüm mekanik aksamın, uzaktan veya yerinde programlanabilmesini ve yönetilebilmesini sağlıyor.


İnşaat: İnşaat sektöründe ise en önemli maliyet kalemini, kullanılan ekipmanlar oluşturuyor. Nesnelerin İnterneti, tüm ekipmanın izlenmesi ve arızaların önceden anlaşılmasına imkan tanıyor. Nesnelerin İnterneti’ne bunların dışında finans, sağlık, eğitim, lojistik gibi birçok sektörde faaliyet gösteren kuruma çözüm sunuyor.

SAP: Daha akıllı kurumlar, daha güçlü Türkiye için teknoloji!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.