Sigara bağımlılığı irade meselesi değil, bir beyin hastalığı!

Birçok ölümcül hastalığın sebepleri arasında yer alan sigara bağımlılığı ile mücadele uzun soluklu bir süreci kapsıyor.

Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyen birçok kişi sigarayı azaltarak bırakmayı deniyor. Ancak uzmanlara göre, sigarayı azaltmak, bırakmak için etkili bir yöntem değil. Sigara bağımlılığının bir irade meselesi olmaktan ziyade bir beyin hastalığı olduğunu belirten uzmanlar, zararsız olduğu gerekçesiyle tercih edilen elektronik sigaranın da normal sigara kadar zararlı olduğunun altını çiziyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü olarak anılıyor ve sigaranın zararları ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılıyor, farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesinden Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz, sigara bağımlılığının tıpkı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi tedavi edilebilir olduğunu söyledi.


Sigara bağımlılığı, diğer bağımlılıklar gibi tedavi edilebilir

Sigara bağımlılığının tedavisinde birçok farklı yöntem uygulandığını, kişide davranış değişikliğine gitmeyi hedeflediklerini ve başarılı sonuçlar elde edildiğini belirten Ahmet Yılmaz, şunları söyledi:

“Sigara bağımlılığı da diğer bağımlılıklar gibi tedavi edilebilir bir durumdur. Tedavi yöntemi olarak birçok teknik kullanılmaktadır. Bunların başında yapılandırılmış psikoterapiler kullanıyoruz. Sigara içmeye yönelik duygu ve düşünceler ile nüksü önlemeye yönelik durumları terapide ele alınarak kişide davranış değişikliğine gidiyoruz. Motivasyonel görüşme bu terapilerde en önemli teknik olarak öne çıkıyor. Ayrıca gerek duyulduğunda ilaç tedavisi, dTMU gibi ek tedaviler de kullanılabiliyor.”

Elektronik sigara, normal sigara kadar zararlı mı?

Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz, elektronik sigaranın da normal sigara kadar zararlı olduğunu belirterek “Toplumda son yıllarda giderek artan elektronik sigara zararsız gibi görünse de aslında içerisinde bulunan likit de insan sağlığı için neredeyse aynı derece zararlı diyebiliriz.


Yapılan araştırmalarda elektronik sigaranın da normal sigara gibi aynı rahatsızlıklara neden olduğu tespit edilmiştir. Sigarayı bırakmanın yolu elektronik sigara kullanmak değildir. Sigarayı azaltarak bırakmak da etkili bir yöntem değildir. Tamamen bırakmak gerekiyor. Zorlanan kişiler için tedavi merkezlerine başvurup bırakmalarını öneriyorum” şeklinde konuştu.

Sigara bağımlılığı irade meselesi değil, bir beyin hastalığı

Sigarayı bırakmayı deneyip de birkaç bırakmadan sonra tekrar başlayan kişilerin bu konuda profesyonel bir yardım almalarını tavsiye eden Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Sigara bağımlılığı bir irade meselesi olmaktan çıkıp bir beyin hastalığı haline gelmiştir. Kişi sigara içmek istemese bile beyin ödüllendirme sistemi nikotini almak ister. Çünkü sigara içen kişilerde sigara dumanında bulunan nikotin hızla, saniyeler içinde beyine ulaşır, beyinde bazı hormonların salınımına yol açar.

Bu hormonların bir kısmı insanda haz ve mutluluk duyusu yaratan hormonlardır. İnsanların bu haz duyusunu arar hale gelmesi ile nikotine, dolayısı ile sigaraya bağımlılık meydana gelmiş olur. Bu durumda kişi aralıklarla sigara içme gereksinimi duyar.


Sigara içilmesi bir tür bağımlılık olduğuna göre, sigaranın bırakılması için bağımlılığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Sigara içenlerde iki türde bağımlılık söz konusudur. Bunlardan bir tanesi nikotin bağımlılığıdır, diğeri ise sigara içilmesi ile ilgili bazı davranışsal özellikler ve alışkanlıklardır. Bu nedenle sigara bağımlılığı için psikoterapiler ve ek tedaviler çok önemlidir.”

E-sigara (elektronik sigara) sigarayı bıraktırır mı?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.