Remres’ten son seçim anketi: Cumhur ittifakı düşüyor!

24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala anket şirketleri son araştırmalarını paylaşıyor. En son Remres tarafından paylaşılan seçim anketi sonuçlarına göre; Cumhur İttifakı yüzde 44’ün altına düştü. Muharrem İnce ile Recep Tayyip Erdoğan ise kafa kafaya görünüyor. Remres en son seçim anketi sonuçlarını paylaştı…

Remres son seçim anketi: Cumhur ittifakı düşüyor!
Remres’in son seçim anketi sonuçları: Cumhur İttifakı düşüyor. Recep Tayyip Erdoğan ile Muharrem İnce ise başa baş seyrediyor.

Cumhur İttifakı yüzde 43.9’a geriledi

  • Cumhur ittifakı: yüzde 43.9
  • Millet ittifakı: yüzde 43.7
  • HDP: yüzde 12.1

Diken‘den Minez Bayülgen’in Remres Araştırma Şirketi Genel Müdürü Emre Şişmanlar ile yaptığı röportajdan öne çıkanlar:

Mayıs sonu Haziran başını kapsayan bir anket çalışmanız oldu. Daha önceki anketlerinizde cumhur ve millet ittifaklarının oy oranı neydi, şimdi ne?


Cumhur ittifakı düşüyor, millet ittifakı yükseliyor. Mayıs başında ‘cumhur ittifakı’ yüzde 44.2 iken şimdi yüzde 43.9’a geriledi. Millet ittifakı ise yüzde 43.4 ile başlamıştı. Son ölçümlere göreyse 43.5 – 43.7 bandında çıkıyor.

Millet ittifakı yükseliyor diyorsunuz ama hala başa baş bir tablo ortaya çıkıyor…

Evet, kafa kafaya bir yarış bu. Bu yüzden de Meclis’te ne cumhur ne de millet ittifakı 301’i buluyor. İttifakların dışındaki HDP de yüzde 12.1 çıkıyor.

HDP barajın altında mı?

HDP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 13.12 oranında oy almıştı. HDP’deki bir puanlık düşüş belirli bir bölgede mi yaşanıyor yoksa genel mi?

HDP, Güneydoğu’daki oylarını koruyor. Batı’daki oylarda küçük bir düşüş var. Örneğin İstanbul’da 11.9’a indi. 7 Haziran’daysa bu rakam biraz daha yüksekti. Özetle HDP, 7 Haziran ve 1 Kasım arasında bir yerde duruyor.

Batı’daki seçmenden, baraj riski nedeniyle HDP’ye destek gelir mi?

Evet, sadece “Aman baraj altı kalmasın” diyerek HDP’ye oy verecek bir miktar seçmen var. Ancak biz ve pek çok şirket de HDP’nin gayet rahat baraj üstünde olduğunu görüyoruz.

CHP ile HDP arasında bir oy gecişkenliği var mı? 

Var. Muharrem İnce faktörü ve HDP’nin olası bir baraj riski karşısında hareket eden bir CHP-HDP seçmeni görüyoruz. Kimi HDP’li, Selahattin Demirtaş’ın ikinci tura kalmasını gerçekçi bulmuyor. Bu yüzden ilk turda milletvekili seçimlerinde partisi HDP’ye, cumhurbaşkanlığında da İnce’ye oy verecek. Benzer durum CHP tabanında da var. “Benim cumhurbaşkanı adayım İnce’dir ama barajı mutlaka geçmesi gerekir, oyum HDP’ye”diyen de bir CHP kitlesi oluştu.

Muharrem İnce Güneydoğu’dan çok ciddi bir oy alacak

Bu konuda şaşırtıcı sonuçlar alıyoruz… Örneğin, CHP’nin bir adayı olarak Muharrem İnce’nin Güneydoğu bölgesinden çok ciddi bir oy almasını bekliyoruz.

Bu durumda İnce Kürt seçmenin oyunu rahatlıkla alıyor mu?

Bakın Muharrem İnce’nin diğer adaylardan sıyrılan çok ciddi bir avantajı oldu. Diğer cumhurbaşkanı adayları aynı zamanda partilerinin genel başkanları. İnce dışındaki adayların tamamı partilerinin milletvekili listelerinin belirlenmesi, il yönetimleri, genel seçim işleriyle de uğraştı.

Akşener’in oyları CHP’de kaldı

Bu tablo Muharrem İnce’ye nasıl bir avantaj sağladı? 

Tüm cumhurbaşkanı adayları partilerinin işleriyle uğraşırken, İnce alanlara en hızlı inen kişiydi. Ve bunun meyvesini de fazlasıyla topladı. İnce, Kürt seçmenin oylarını rahatlıkla alabiliyor. Ve aynı zamanda Meral Akşener’e kayacak CHP oylarını da konsolide ediyor.

Son seçim anketi sonuçlarına göre Tayyip Erdoğan ve Muharrem İnce’nin oy oranı ne?

CHP’nin yaptırdığı anketlere göre Erdoğan’ın karşısında İnce, İYİ Parti’nin anketlerine göreyse Erdoğan karşısında Akşener ikinci tura kalıyor. Sizde ne çıktı? 

Bizim sonuçlarımıza göre ilk turda Tayyip Erdoğan 42.2, Muharrem İnce 24.6, Meral Akşener 16.9, Selahattin Demirtaş, 12.3 Temel Karamollaoğlu 3.8, Doğu Perinçek de 0.2 oy alıyor.

İkinci turda nasıl bir dağılım var? 

Erdoğan ve İnce kalırsa, Erdoğan yüzde 42.2, İnce yüzde 41.9 ile başlıyor. Erdoğan- İnce finalinde kararsızlar 9.4; oy vermem diyenlerse 6.5.

Kararsızlar dağıtıldığında ne oluyor? 

Matematiksel olarak yüzde 51,52 gibi bir oyla Tayyip Erdoğan çıkıyor. Ancak kararsızları dağıtamayız. Sağlıklı olmaz.

Neden? 


HDP seçmeninin ne yapacağını bilmiyoruz. Ayrıca 24 Haziran akşamı Meclis’te hiçbir ittifakın çoğunluğu alamadığını görüyoruz. Bu durumun seçmen üzerinde ikinci tur için nasıl bir psikoloji yaratacağını da kestiremiyoruz.

İkinci tura Akşener kalırsa, HDP seçmeni kararsız

Finalin adı Tayyip Erdoğan ve Meral Akşener olursa, oranlar nasıl çıkıyor?

Tayyip Erdoğan 42.1, Meral Akşener ise yüzde 40.1 ile başlıyor. Kararsızlar bu kez 6.8’e iniyor ancak “Oy kullanmayacağım”diyenler yüzde 11’e çıkıyor.

Bu kitle Kürt seçmenden mi oluşuyor? 

Evet, burada HDP faktörü var.

Son seçim anketi sonuçlarına göre Muharrem İnce’nin adaylığı Meral Akşener’i nasıl etkiledi?

Muharrem İnce’nin CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olacağı belli olmadan önce İYİ Parti lideri Meral Akşener’in durumu neydi? İnce açıklandıktan sonra Akşener’in oyunda bir değişim oldu mu?

Akşener-İnce arasındaki oy geçişkenliği ve böylesine keskin bir artış /düşüş başka hiçbir cephede yaşanmadı. İnce ismi henüz ortaya atılmadan evvel yüzde 21.7 idi. O tarihte de Meral Akşener’in oyu yüzde 20.6 civarındaydı. İnce, adaylığının açıklanmasından kısa süre sonra 24.7’ye çıkarken, Akşener bir anda yüzde 17.1’e indi.

Muharrem İnce oylarını 24.6’ya çıkarıyor, Meral Akşener ise 16.9’a gerilemiş gözüküyor.

Bu seçimin kararsızları, daha önceki seçimlerin kararsızlarından daha mı fazla?

Hayır, daha az ve de giderek bu oran düşüyor.

Dip dalga var mı?

Gezici, bir dip dalga ile karşılaşabileceğimizi de söyledi. Ancak bu dip dalganın ne olduğu anlaşılmadı. Siz bu tanımdan ne anlıyorsunuz?

Gezici’nin dip dalga söyleminden ben özellikle cumhur ittifakındaki pek çok kişinin kararsız olduklarını belirttiklerini ama aslında bu kitlenin İYİ Parti’ye yöneleceklerini iddia ettiğini anladım.

Sizin çalışmalarınızda da AKP- MHP’ye artık oy vermeyecek ve İYİ Parti’ye yönelecek yoğun bir seçmen kitlesi çıktı mı? 

Biz böyle bir dip dalga göremedik. Gezici’nin sonuçlarına bakıldığında da böyle bir oran çıkmıyor. Hiçbir şirkette de görmüyoruz.

Eğitim sorunu terörün önüne geçti

Seçmenin, son kararını belirlerken göz önüne aldığı en temel sorun hangisi? 

Uzun süredir ekonomi… Bu konuda kapsamlı bir araştırma yaptık. Ve gördük ki, seçmenin birinci şikayeti ekonomi; ikinci şikayeti de işsizlik. Yani yine ekonomi.

Türkiye’nin en büyük sorunları sıralamasında ekonominin ardından terör mü geliyor?

Daha önce terördü. Ama şimdi eğitim. Eğitim sorunu terör korkusunu geçti.

Terör sorunu kaçıncı sırada peki? 

Dördüncü sırada. Ancak beşinci sıradaki sorun ilginç. Daha önceki çalışmalarımıza göre sıralaması en çok yükselen sorunlardan biri dış politika oldu. Bunun arkasından da sağlık geliyor.

Remres’in son seçim anketi: Ekonomi seçimi nasıl etkiler?

Türkiye’nin her bölgesinde ekonomik kriz fark edildi mi? Birçok insan ekonomik zorluk yaşadığını söylüyor mu? 


İkinci araştırmamızda seçmene ekonomik gidişatı nasıl gördüklerini sorduk. “Kötüye gidiyor” diyenlerin oranı yüzde 67.8 çıktı. Bu oran bize cumhur ittifakının içindeki yüzde 15-20’lik kesimin de olduğunu gösteriyor. (Haberin tamamını Diken.com.tr‘den okuyabilirsiniz.)

6 araştırma şirketinden son anketler ne diyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.