Türk asıllı Alman vatandaşı futbolcular ve bir empati çalışması

8 Haziran 2018 akşamı Almanya’da oynanan Almanya – Suudi Arabistan hazırlık müsabakasını izleyenler, oyunun ikinci yarasından oyuna alınan İlkay Gündoğan’a yönelik Alman vatandaşlarının ıslıklarını duymuşlardır. Islıklar tahmin edilebileceği gibi protesto ıslıklarıydı.

Türk asıllı Alman vatandaşı futbolcular protesto ıslıkları İlkay Gündoğan mesut özil

Türk asıllı Alman vatandaşı futbolcular ve bir empati çalışması

Birkaç gün önce oynanan Avusturya hazırlık maçında da aynı tavırlar İlkay ve Mesut’a yönelik yine gerçekleştirilmişti.

Neden peki?


Çoğumuz anlamadı veya anladı ama suçu daha çok Almanlarda buldu.
Oysa anlamaya çalışmak gerekirdi…. Olaya farklı açılardan da bakma yararlı olurdu..
Mümkünse bunun için empati yapmak gerekirdi.

Hadi geliniz şimdi bir empati yapmaya çalışalım:

Türkiye’de doğmuş veya çok küçük yaşta Türkiye’ye gelmiş Alman ailelerinin çocuklarından ikisi olan Hans ve Müller “Alman kökenli Türkiye vatandaşı” olan oyuncular olsunlar.

Tüm eğitimlerini ve futbol kariyerleri Türkiye’de gerçekleşmiş, Türk okullarında ve Türkiye futbol altyapı eğitimlerinde yetişmiş olsunlar. Ve Türkiye’deki spor kulüplerinin A takımlarında oynamışlar ve de Türkiye milli takımlarına değin yükselmiş Alman uyruklu Türk vatandaşı futbolcular olmuş olsunlar.


Altını çiziyoruz; Alman uyruklu Türkiye vatandaşı…. Burası önemlidir çünkü.. Irkçılık uyruğa bakar. Vatandaşlığa değil…

Devam edelim, Hans ve Müller Alman uyruklu birer Türkiye vatandaşı olarak İngiltere Premier ligine transfer olmuş ve bir kaç yıldır orada oynayan oyuncular olmuş olsunlar.

1- Bir gün Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İngiltereyi ziyaret etmiş olsun… Almanya Cumhurbaşkanı ziyaretinin bir gününde ve bir saatinde Alman uyruklu Türkiye vatandaşı olan oyuncuları davet etmeyi düşünür ve onlar ile görüşmeyi uygun bulur muydu?

2- Dahası Hans ve Müller adındaki iki Alman kökenli ama Türkiye vatandaşı Alman kökenli ve Alman vatandaşı Schurleyi de alarak Alman Cumhurbaşkanının davetine icabet ederler ve boy boy görüntü verirler miydi?

3- İki Alman uyruklu ama Türkiye vatandaşı futbolcunun İngiltere’de Almanya Cumhurbaşkanı ile görüşmesi Türkiye’de normal karşılanır mıydı? Kimse hangi sıfat ve hangi nedenlerden ötürü Alman Cumhurbaşkanı ile görüştünüz, uyruğunuz Alman olduğu için mi diye sormaz mıydı? Dahası Türkiye vatandaşı olmak istemiyorsanız o halde Almanya’ya dönün demez miydi?

4- Tam da bu sırada Türkiye’nin bir milli maçında görev alan iki Alman uyruklu Türkiye vatandaşı oyuncuya yönelik seyirciler tarafından ıslıklar ile “Türkiye vatandaşı iseniz Türkiye vatandaşı gibi davranın, siz Alman uyruklu olabilirsiniz ama Türkiye vatandaşısınız” anlamına gelen tavırları sergilenmez miydi?


Not: Oysa Cenk Tosun da Almanya’da yetişmişti. Ama dikkat ediniz o bir Türkiye vatandaşıydı. Aynı durumda Emre CAN ilgili buluşmaya gitmemiş veya gidememiştir. Muhtemelen ona yönelik böyle bir protestonun olmayacağı kesindir. Burada mesele görüldüğü üzere ırkçılık değil tam tersi vatandaşlık bilinci ve kültürü ile ilgili olsa gerektir.

Futbolda altyapı üstyapı işleyiş modeli: Almanlar örneği