Yeme arzusu ve acıkma ataklarını bastırmak mümkün mü?

Önemli bir sağlık sorunu olan obezite tedavisinde kullanılan derin Transkranyal Manyetik Uyarım (dTMU) yönteminde hastanın yeme isteğine müdahale edilmesi amaçlanıyor.

Yeme arzusunu bastırmak mümkün! Transkranyal Manyetik Uyarım (dTMU) nedir?

Bu yöntemle beynin yiyecek arzusunu bastıran bölgesi olan İnsula alanına uyarı verildiğini belirten uzmanlar, böylece yiyecek arzusunun giderilmesi ve bireyin yemek yeme ataklarından kurtulmasının sağlandığını kaydetti.

Obezite, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunları arasında yer alırken obeziteyle mücadelede yeni ve ileri tedavi yöntemleri kullanılıyor. Bunlardan biri olan derin Transkranyal Manyetik Uyarım (dTMU) yöntemi yiyecek arzusunun giderilmesinde ve yemek yeme ataklarının önlenmesinde etkili oluyor.


Yemek yeme atakları tedavi ediliyor

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, derin Transkranyal Manyetik Uyarım (dTMU) yöntemi ile ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Barış Metin, şunları söyledi:

Obezite tedavisinde hastanemizde uygulanan tedavilerden bir tanesi de derin Transkranyal Manyetik Uyarımdır (dTMU). Bu tedavide beynin yiyecek arzusunu bastıran bölgesi olan insula alanına uyarı verilerek yiyecek arzusunun giderilmesi ve obeziteli bireyin yemek yeme ataklarından kurtulması sağlanır.

Seanslardan önce yemek resimleri gösteriliyor dTMU/dTMS tedavisi 3 ile 5 haftaya yayılan toplam 15 seanstan oluşmaktadır. Seanslar hazırlıkla birlikte yaklaşık yarım saat sürmektedir. Seanslardan önce hastalara yemek resimleri gösterilerek yemek arzusunun tetiklenmesi sağlanır ve arkasından beyin uyarısı verilir. Beyin uyarısından önce yemek resmi gösterilmesinin amacı, yemekten sorumlu beyin hücrelerini uyararak, tedavinin daha etkili olmasını sağlamaktır.

Mutlaka diyet programı uygulanmalıdır

Seanslar sırasında verilen beyin uyarısının, daha önceden bilinen bir beyin hastalığı olmayan kişilerde tehlikeli bir yan etkiye neden olmadığını ve uyarıların ağrılı olmadığını ifade eden Doç. Dr. Barış Metin, “dTMU/dTMS tedavisi süresince mutlaka diyetisyen görüşmeleri ve diyet programı da uygulanması gereklidir.


Daha önceden dTMU/dTMS uygulaması ile ilgili yapılan bir çalışmada, bu uygulama yapılan hastaların uygulanmayan hastalara göre daha fazla kilo kaybettikleri ve yeme arzularının beliğin biçimde azaldığı bulunmuştur” diye konuştu.

Obezite cerrahisi nedir? Obez olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.