Akıllı Ev sistemleri için olmazsa olmaz 7 kriter nedir?

Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) bir parçası olan Akıllı Ev Sistemleri bize zaman, güven, hız ve konfor kazandırıyor. Akıllı Evler 7 önemli kritere dayanıyor…

Akıllı Ev konsepti için olmazsa olmaz 7 kriter nedir?

Akıllı Ev konsepti 10 yıldan fazla süredir gündemde. Özellikle dijital teknolojilerin hızlı gelişimiyle; teknolojinin boyutlarının küçülmesi ve ucuzlaması ile bugün artık çok daha erişilebilir ve kullanılabilir durumda.

Bir kez alıştıktan sonra “akıllı ev” konseptinin hayatınıza kattığı güven ve konfordan vazgeçmek kolay olmuyor. Sadece evler değil, Akıllı Ofis, Akıllı Bina ile artık tüm yaşam alanlarımız teknoloji sayesinde daha konforlu hale geliyor.


Aslında günümüzde pek çok ev “biraz” akıllı. Çünkü çoğu elektrikli ev cihazı belirli amaçlara yönelik sensörlere sahip. Yukarıdaki paragrafta verdiğimz örneklere ek olarak, sensörleri aracılığıyla odayı kendi kendine dolaşarak temizleyen robotic elektrikli süpürgeler, internet bağlantısı olan televizyonlar gibi cihazlar da bunun bir parçası. Bütün bunlar ev otomasyonunun bir parçası olmakla birlikte aslında hala “akıllı ev” sayılmaz.

Akıllı ev konsepti bu teknolojiyi bir adım daha ileriye götürerek merkezi bir kontrol daha sağlıyor. Bu merkezi kontrolün görevi ise normalde şimdiye kadar biz insanların yaptığını yapmak.

Başka bir deyişle evi, günlük hayat rutinini gözlemleyerek öğrenmek ve tüm bu cihazları artık bir insan müdahalesine gerek kalmadan doğru zamanda doğru şekilde çalışmasını sağlamak.

Örneğin, pencelerden giren ışık miktarına göre panjur pozisyonunu ayarlamak, hareket veya ses dedektörleri ile eve geldiğinizi anlayarak gerekli odalarda ışık, müzik, ısıtma gibi sistemleri çalıştırmak veya evden ayrıldığınızda bu sistemleri durdurmak gibi.

Akıllı Ev için olmazsa olmaz 5 kriter

1- Erişilebilirlik ve konfor

Ulaşım imkânları günümüzde oldukça önemli bir “İyi Ev” kriteri olarak öne çıkıyor. Erişilebilirlik, işyerlerine ve sosyal alanlara yakın olmanın yanı sıra hastane, okul gibi temel hizmet noktaları ve ev ihtiyaçlarının karşılanabileceği noktalara yakın olmayı da kapsıyor.

Konfor sizin için önemliyse akıllı ev sizin için. Evim havalansın diye çıkarken pencereyi açıp geldiğinizde evin buz gibi olduğunu görüp bir de kombinin derecesini mi artırdınız? Çözümü akıllı ev. Siz yokken evinizi havalandıran, siz gelmeden önce de belli bir sıcaklık seviyesine getiren eviniz olduğunda gelir gelmez konforlu bir ortam sizi bekliyor olur.

Eviniz batıya bakıyorsa hem akşam salonuza vuran akşam güneşini güneşlikleri otomatik olarak ayarlayan bir eviniz olduğunda keyife çevirebilirsiniz.

Su damacanızı kontrol edip azaldığında otomatik olarak sipariş veren bir otomasyon ile eve geç saatte gelip suyunuzun bittiğini farkettiğiniz durumların önüne geçebilirsiniz.

Akıllı ev sistemlerinin sağlayabileceği faydalar saymakla bitmez. Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza göre önem sırası yapıp buna göre uygulamaya geçmeniz en verimlisi olacaktır. Sistemlerin kurulması kadar bu sistemleri aktif kullanmak ve fayda almak önemli. Kurduktan sonra hiç devreye almayacağınız, kullanmayacağınız bir sisteme para harcamanın anlamı yok.

2- Zaman

Akıllı bir evdeki en büyük etmenlerden biri de otomasyon. Ev otomasyonu ile zaman harcatan bir çok iş otomatik hale gelmekte, müdahale sayınız azalmakta. Örneğin akşam hava karardığında perdeler otomatik kapansa tek tek kapatmakla uğraşmanız gerekmeyecek.

Örneğin mutfak robotunuz siz uyanmadan 15 dakika önce kahvaltıyı hazırlamaya başladığında kalktığınızda mutfağa sadece hazır olan kahvaltınızı yemek için gireceksiniz. Bazıları ufak zaman harcayıcılar gibi gözükse de benzer çok sayıda konuyu gün içinde otomasyon ile hızlandırarak toplamda farkedilir miktarda zaman kazanmanız mümkün.

3- Tasarım

“İyi Ev” tasarımı içinde; aydınlatma, yalıtım, altyapı, temizlik ve bakım gibi pek çok parametreyi barındırıyor. Ayrıca hem tüketiciler hem de sektör paydaşları sağlıklı malzeme kullanımına çok önem veriyor.


• Evin her odasının günışığından faydalanabiliyor olması;

• Yalnızca gündüz değil gece de ölçülü bir ışıkla aydınlanması;

• Olumsuz çevre etkilerini en aza indirmek için ses ve ısı yalıtımına uygun bir şekilde tasarlanmış olması;

• Başta bireysel kullanım alanı olarak önce evin ardından da yakın çevrenin iyi bir altyapıya sahip olması;

• Evin her daim bakımlı ve sağlıklı olmasına yardımcı olacak bir tasarıma sahip olması, bir evi özellikle kullanıcı için “İyi Ev” tanımına yaklaştırıyor.

4- Kişiselleştirme

Evin iç mekân kullanımının esnekliğe açık olması tüketicilerin önem verdiği bir diğer konu olarak göze çarpıyor.

Ev sakinleri kişisel müdahalelerle evlerini yaşayan bir yer haline getirmeye eğilimli olduklarından markalar da çoğunlukla kişiselleştirme konusunu dikkate alarak ürün stratejisi geliştiriyorlar.

Akıllı Ev güvenlik sistemleri
Akıllı Evler, güçlendirilmiş güvenlik sistemleri ile öne çıkıyor.

5- Güvenlik

Tüketicilerin ev tercihindeki en temel kriterlerden bir tanesinin de güvenlik sistemleri gelişmiş olan evler veya herhangi bir güvenlik eklentisi olmadan da yaşanabilecek mahalleler olduğu görünüyor.

Basit bir güvenlik sistemi kurulumu ile evinizin güvenli olduğunu düşünebilirsiniz. Bir seviyeye kadar doğru. Ama Akıllı Güvenlik Sistemleri ile güvenlik seviyesi kuvvetlenebiliyor. Sensör sayısının artması ile gerçekten güvenliği ihlal edici bir durum mu var yoksa bir kedi mi kapıyı tırmalıyor farkını tespit edip gereksiz alarmlar vermeyerek, şüpheli durumları dahi izlemeye alarak yeni nesi güvenlik sistemleri eskilerine göre çok daha güven verici.

Güvenliği sadece hırsızlık olayları açısından düşünmeyin. Prizde unuttuğunuz ütünün elektriğini kesen akıllı eviniz olduğunda evden çıktıktan sonra ütüyü açık mı bıraktım diye düşünmeniz gerekmez. Küçük çocuğunuzun tek başına balkona çıktığını farkedip sizi uyaran bir sistem istenmeyen durumları engelleyebilir.

6- Eğlence

Evinizdeki eğlence sistemleri de evinizdeki diğer sistemlerle haberleşebilir, daha etkin şekilde çalışabilir. Çocukların salona girmesiyle artan gürültüden haberleri duymak için kumandayı alıp sesi mi artırıyorsunuz? Çocuklar çıktığında yüksek kalan sesi tekrar azaltmak için mi uğraşıyorsunuz? Ortam gürültüsüne göre kendini ayarlayabilen ses sistemleri, TV’nin başından kalktığınızda seyrettiğiniz programı kaçırmayın diye kayıt yapmaya başlayan video sistemleri ile eğlencenizin sürekliliğini sağlayabilir, seviyesini artırabilirsiniz.

7- Verimlilik ve maliyet

Tüketiciler, maliyet, enerji ve aydınlatma gibi konuları da içine alan verimlilik konusunda “İyi Ev” tanımı yaparken; kira, aidat ve faturalar gibi çeşitli giderlerin karşılanabilir olmasını da önemsiyorlar.

Yapacağınız akıllı ev yatırımının parasını çıkarması kadar güzel bir şey yoktur. Enerji tasarrufu üzerine kuracağınız akıllı ev sistemi parasal olarak size orta ve uzun vadede çok faydalı olabilir. Akıllı kombi ile yaptığınız yatırımı ilk senede, düşen doğalgaz faturanız ile karşılayabilirsiniz.


Örneğin; çocukların sürekli çıktıktan sonra odaların ışıklarını açık bırakmasından mı şikayetçisiniz? Odada kimse olmadığını anladığında ışıkları söndüren akıllı ışıklandırma sistemi ile elektrik faturanızdaki düşüşü farketmemeniz mümkün değil. Güvenlik çözümleri de aslında büyük ölçüde paranızı cebinizde tutmaya yönelik çözümlerdir.

İstanbul’da konut fiyatları en çok düşen ilçeler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.