Deniz canlılarının midelerinden plastik lifler çıkıyor! Geri Dönüşüm’e dikkat!

Denize çöp atanları kibarca uyarın. Gittiğiniz kıyılarda mıntıka temizliği yapın ve çocuklarınızı alıştırın. Lütfen ama lütfen çöpünüzü denize atmak yerine Geri Dönüşüm yapın. Zira yılda 8 milyon ton plastik denizlere dökülüyor. Çok derinlerdeki deniz canlılarının midelerinden bile plastik lifler çıkıyor!

Birleşmiş Milletler sürdürülebilir çevre için tek kullanımlık plastiklerin üretiminin ve aşırı kullanımının acil olarak azaltılması çağrısında bulunurken, OMÜD Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu da hem bireyleri, hem kurumları Geri Dönüşüm’e desteğe davet etti.

Görenoğlu, “Evsel ve diğer atıklar ile gezegenimizin çöplüğe dönüşmemesi için çevreye duyarlı ambalaj malzemelerinin kullanımı kadar ambalaj atıklarının Geri Dönüşüm’e kazandırılmasına da özen göstermeliyiz” dedi.


Yılda 8 milyon ton plastik denizlere dökülüyor

Doğada tamamen çözülemeyen atıkların çevreye verdiği tahribat her geçen gün artarken, yılda en az 8 milyon ton plastiğin okyanuslara dökülmesi denizlerimizdeki canlıları tehdit ediyor.

Deniz canlılarının midelerinden plastik lifler çıkıyor!

Deniz ve okyanusların 11 kilometre derininde dahi canlıların midelerinde plastik lifler çıkarken, çevre kirliliğinin ulaştığı bu boyut küresel çapta sivil toplum kuruluşlarını alarma geçirdi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından çevre sorunları ile ilgili farkındalık yaratmak ve bu farkındalığı tüm dünya geneline yayarak çevre bilinci oluşturmak amacıyla her yıl 5 Haziran’da kutlanan ‘Dünya Çevre Günü’ bu yıl “Plastik Kirliliğine Dur De!” temasını taşıyor.

Ambalaj kullanımı ile ilgili; hükümetlerin, endüstrinin, toplulukların ve bireylerin bir araya gelip sürdürülebilir alternatifleri araştırması gerekiyor. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya miras bırakabilmek için denizleri kirleten ve deniz yaşamını zedeleyen tek kullanımlık plastiklerin üretiminin ve aşırı kullanımının acil olarak azaltılması çağrısında bulunuluyor.


‘Hepimiz sorumluyuz’

Çevre kirliliğinde toplum olarak hepimizin sorumluluğu olduğunu belirten Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu şöyle konuştu: İklim değişikliğine uyum ve düşük karbon ekonomisine geçiş aşamasında çözülmesi gereken bir sorun.

Bu sorunun çözüm aşamasında hepimiz sorumluyuz. Kullandığımız ambalaj malzemeleri çevreye duyarlı ve saygılı olmalı. Zira gıdadan tekstile, teknolojiden perakendeye kadar tükettiğimiz her ürün veya ambalaj malzemesi doğada çözülme süreci uzadıkça bir taraftan  çevreyi kirletirken, bir taraftan da doğal kaynaklara zarar veriyor.

Tabii sorun sadece plastik atıklarından ibaret değil!

Türkiye’de genel olarak ambalaj atıkları konusunda maalesef hem kamu, hem de tüketiciler yeterli duyarlılığa sahip değil. Unutmamalıyız ki, ambalaj atıkları çöp değil, aynı zamanda sanayimizin bir hammaddesidir.

DİKKAT! Özellikle kağıt atıkları evsel atıklarla ve diğer ambalaj atıklarıyla karıştırmayalım, ayrı toplayalım. Kağıt yapısı gereği narin bir ürün olmasından dolayı diğer atıklarla karıştığı takdirde kolayca yok olabilir. Bu durumda ciddi bir, sanayi hammaddesinin kaybı demektir.

Geri Dönüşüm’e dikkat!

Oluklu mukavva doğada 3 ayda yok olurken, diğer ambalaj türlerinin çözülmesinin 500 ile 4 bin yılı bulduğunu vurgulayan Mehmet Nuri Görenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu da ekosisteme zarar veriyor. Dolayısıyla kullandığımız giysiler, evsel ve diğer atıklar ile gezegenimizin bir çöplüğe dönüşmesini istemiyorsak; Geri Dönüşüm’e önem verelim.”

İnsansız Henderson Adası bile 18 ton plastikle kaplı!

  • Her yıl dünyada 500 milyar plastik poşet kullanılıyor.
  • Her yıl, okyanuslara en az 8 milyon ton plastik dökülüyor.
  • Her dakika, bir çöp kamyonu dolusu plastik okyanuslara dökülüyor.
  • Son on yılda geçen yüzyılın bütününden daha fazla plastik atık üretildi.
  • Yeryüzünün en ulaşılamayan noktalarında, deniz ve okyanusların 11 kilometre derininde, dünyanın en derin noktası olan Mariana Çukuru’nda dahi canlıların midelerinde plastik lifler var.
  • Güney Pasifikte Pitcairn grubunun bir parçası olan insansız Henderson Adası, 38 milyon çeşit, 18 ton plastikle kaplı bulunuyor.

Maltepe Belediyesi atık yönetimi konusunda örnek yerel yönetimler arasında: atikyonetimi.maltepe.bel.tr

Dünya plastik atıkları sindiremiyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.