Dış kulak yolu iltihabı nedir? Havuz ve denize girenler dikkat!

Havuz ve deniz sezonunda kulak sağlığı konusunda şikayetler de artış göstermeye başladı.

Dış kulağın iç kısmının nemli kalması ile ilerleyen bu tablo, kaşıntı hatta işitme kaybına yol açabiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Melih Çiçek, yaz aylarında kulak sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Yazın kulakta en sık bakteriyel enfeksiyonlar görülüyor. Dış kulak yolu, kulağın kepçesinden zarına kadar devam eden bölümü ifade etmektedir.


Burada ortaya çıkan enfeksiyonlar çoğunlukla bakteriyel, bazen de mantar enfeksiyonları nedeniyle dış kulak yolunda inflamasyon oluşturmaktadır. Vücudun buna verdiği yanıt da dış kulak yolu iltihabı olarak adlandırılmaktadır.

Dış kulak yolunda ortaya çıkan rahatsızlıkların temelinde bakteri ve mantar enfeksiyonları olduğundan, yaz ayları bu hastalık açısından kritik önem taşımaktadır. Çünkü bu aylarda birçok kişi denize ve havuza girmektedir. Normal şartlarda kulağın kendi kendini temizleme mekanizması vardır ancak bu mekanizma, zardan başlayarak migrasyon hareketiyle çalışsa da her şeye rağmen bölge enfekte olabilmektedir.

Hasta şikayetleri tanıda önemli

Bu bölgede ortaya çıkan rahatsızlıklar, yüzde 99,9 oranında hasta öyküsü ve fizik muayene ile tanı almaktadır. Bakteriyel enfeksiyon varlığında iç kulak yolunda hafif kaşıntı ve ağrı hissedilmektedir. Birkaç gün içinde kulak kepçesinin tam altına veya giriş bölgesindeki kıkırdağa dokunulduğunda ağrı daha da şiddetlenmektedir. Bir diğer sorun da akıntı olmaktadır. Genellikle dış kulağın iç kısmının nemli kalması, daralması ve enfeksiyona bağlı oluşan ödem ıslaklığa yol açmaktadır.


Orta kulak iltihabındaki kadar yoğun olmamakla birlikte işitme kaybı da hissedilmektedir. Mantar enfeksiyonu varlığında ise ağrı biraz daha geri planda kalıyor ancak kaşıntı çok daha yoğun hissedilebilmektedir. Hastanın şikayetlerine ek olarak otoskopla da muayene edilir. Bağışıklık sistemi düşük hastalarda; kulak yolunun dışına, kemiğe, kafa tabanına doğru ilerleme olması halinde ise farklı görüntüleme yöntemleri devreye girmektedir.

Ağrı diniyor, enfeksiyon geçiyor

Dış kulak yolu iltihaplarının tedavisi ağırlık olarak topikal yapılmaktadır. Bu sayede hem tedavi gerçekleşmektedir hem de ağrıyı azaltmak mümkün olmaktadır. Enfeksiyon mantara bağlıysa mantar ilaçları, bakteriye bağlıysa topikal antibakteriyel damlalar kullanılmaktadır. Hastanın bağışıklık sisteminin düşük, ağrısının da çok olması halinde bu ilaçlara ek olarak sistemik antibiyotikler devreye girmektedir.

Kulağınızı nemden koruyun

Bazı kişilerde dış kulak yolu iltihaplarına sık rastlanmaktadır. Dolayısıyla dış kulak yolunun dış kısmının kulak çubuğu ya da havluyla kurulanması önem taşır. Dermatiti olan kişilerde ise bu hastalığa yatkınlık vardır. Bunlara ek olarak hastalığa yol açan farklı risk faktörleri de bulunmaktadır. Örneğin; kişinin dış kulak yolunu tırnak, yabancı bir cisim ve benzeri şekillerde travmatize etmesi riski artırır.


Bu rahatsızlıkla mücadele etmek için kulak çubuğu ve havlunun yanı sıra saç kurutma makinasını 20-30 cm uzaktan kulağa tutup, 15-20 saniye kurutmak da dış kulağın nemini almada yeterli olabilmektedir. Kulağın yoğun şekilde tıkalı olması halindeyse tatile çıkmadan önce bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından temizlik yapılması ise enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olmaktadır.

Dış kulak iltihabı hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.