Klima enerji tasarrufu için kaç derece ayarında çalıştırılmalı?

Klima için yıllık bakım yaptırmak neden gerekli? Enerji tasarrufu ve insan sağlığı açısından klima kaç derece ayarında çalıştırılmalı?

klima enerji tasarrufu

Öncelikle: Klimayı çalıştırmadan önce bakımını yaptırmak şart. Klimaların bakımları düzenli yapılmadığında artan elektrik maliyeti ve sürpriz arızalar nedeniyle cep yakıyor.

Uzmanlar, bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için klimaların yetkili servisler tarafından periyodik olarak bakımının yaptırılmasını tavsiye ediyor.


Yazın sıcak havalardan bunaldığımızda kışın da ısınmak için kullandığımız klimalar günlük hayatımızın vazgeçilmezi. Klimaların düzenli bakımı ise hem sağlık hem de tasarruf açısından çok önemli.

Uzmanlar, bakımı yapılmayan klimalarda oluşabilecek yıpranma, düşük performans ve yüksek fatura konusunda kullanıcıları uyarırken, bakım için yetkili servislerin aranması gerektiğini ifade etti.

Bakımsız klimaların zararları ve yetkili belgesi olmayan servislerin yarattığı sorunları 5 adımda şu şekilde sıralandı:

“Biriken toz ısı transferini engeller”

Bakımı yapılmayan klimalarda toz ve partikül birikir. Toz ve partiküllerin neden olduğu metal aksamlardaki aşındırma yüzeylerdeki ısı transferini engeller. Bunun sonucunda aşırı akım nedeniyle cihaz zorlanır ve ömrü kısalır.

“Gaz eksikliği faturayı şişiriyor”

Klima ömrünü kısaltan bir diğer konu ise zamanla ortaya çıkabilen gaz eksikliği. Bu durumda, yeterli ısı transferi yapamaması nedeniyle kapasiteyi sağlayabilmek için daha yüksek devirlerde çalışan klima tasarruf sağlayan inverter özelliğini kaybederek yüksek enerji tüketimi ve daha yüksek faturalara neden olur.

“Doğru sıcaklık değerleriyle tasarruf”

Gereksiz enerji tüketiminin önüne geçen bir diğer nokta ise sıcaklık değerlerinin doğru ayarlanmasıdır. Konforlu bir ortam için klimanın 23-24°C’ye ayarlanması yeterli olur. Odanın sahip olduğu sıcaklık ile ayarlanan sıcaklık arasındaki farkın fazla olması, klimanın daha fazla zorlanmasına ve dolayısıyla normalden fazla elektrik tüketime neden olmaktadır.


Kaç derece olmalı?

Örneğin, klima çalışmadığı durumda 30°C olan odada, klimayı 24°C yerine 18°C’ye ayarlamak yaklaşık %25 daha fazla elektrik tüketimine neden olacaktır. Bu nedenle klimanın daha ulaşılabilir dereceye ayarlanması verimini arttırıp, tüketimini düşürecektir. Diğer yandan sıcaklık farkının fazla olması ortamın hızlı bir şekilde soğutulması ya da ısıtılmasına neden olacağından, insan sağlığı üzerine olumsuz etkiler yaratabilir.

Sağlık açısından yaz aylarında dışarıdaki hava sıcaklığının 10 derece altında olması ideal olarak görülmektedir. Hem insan sağlığı açısından hem de konfor açısında 24 derece altına düşürmemeye dikkat edilmeli.

“Orijinal olmayan yedek parçalar garanti kapsamına girmez”

Klima bakımı için mutlaka yetkili servisler aranmalı. Aksi halde yetkili belgesi olmayan servislerin kullanacağı orijinal olmayan yedek parçalar cihazlarda daha büyük sorunlara yol açar. Bunun yanı sıra garanti koşullarını da geçersiz kılar. Yanlış arıza tespiti neticesinde basit çözümü olan problemlerin daha karmaşık hale getirilmesine neden olur.

“Klima bakımı sırasında neler kontrol edilmeli”

– Gaz basıncı ve gaz kaçağı kontrolünün yapılması gerekiyorsa gaz şarjı, alçak basınç ve yüksek basınç devresi basınç ölçümleri yapılmalı.

– Dış ünite konsol ve bağlantı aparatları, elektrik bağlantıları ve devreleri kontrol edilmeli.

– Fan gruplarının mekanik ve elektriksel kontrolleri, soket bağlantıları ve kablo bağlantı noktalarının kontrolü, evap, kondanser ve fan pervanelerinin kontrolü, filtre temizliği, gerekirse değişimi mutlaka yapılmalı.


– Drenaj hattı ve tavası kontrol edilmeli, klima iç ve dış ünite genel temizliği, ses ve emniyet elemanlarının işlevlerinin kontrolünün yapılmalı.

Zatürre belirtileri neler? Yüksek ateş varsa dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.