Özellikle genç yaştaki kişilerin, ‘mucize diyetler’ olarak piyasaya sürülen ve hızlı kilo kaybetmeyi vadeden ancak uzun dönemde ciddi sağlık sorunlarına neden olan beslenme modellerini bilinçsizce uyguluyor. İşte sağlıklı beslenme ile kilo vermek için 7 altın kural…
Deniz mevsimi ve güneşin hüküm sürdüğü yaz aylarında bireylerin en önemli kaygısı da kışın alınan kilolardan bir an önce kurtulmaktır. Yapılması gerekenin öncelikle mucizevi bir beslenme modeli olmadığının bilincine varılması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Sibel Mumcu, “Bir diyetisyen eşliğinde, bireyin yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıklarına uygun düzenlenmiş dengeli ve sağlıklı diyet programları uygulanmalı” dedi.
Kilo vermeye başlamadan önce sağlık kontrolünden geçilmeli
Bir diyet programı takip etmek isteyen bireylerin öncelikle genel bir sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Sibel Mumcu, “Daha sonra yaş, kilo, boy, aktivite düzeyi, sağlık durumu ve beslenme alışkanlıklarına göre diyetisyenler tarafından düzenlenmiş uygun bir diyet programının izlenmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Mumcu, tüm diyet programlarının kişiye özel olmakla birlikte genel sağlıklı zayıflama önerilerini paylaştı:
1- Düzenli aralıklarla yemek yiyin, öğün atlamayın. Porsiyon kontrolü için yemeklerinizi mümkün olduğunca küçük tabaklarda tüketmeye özen gösterin.
2- Yemek yerken acele etmeyin, iyice çiğneyin. Unutmayın, tokluk hissi mideden beyne yaklaşık 20 dakika içinde ulaşıyor.
3- Kahvaltı, gün içinde kendinizi aç ve yorgun hissetmemeniz için atlanmaması gereken en önemli öğündür.
4- Yatmadan en az 2 saat öncesinde yemek yemeyi bırakmalısınız.
5- Basit karbonhidrat ve şekerli yiyecek ve içecekler yerine kan şekerini düzenleyen ve stres seviyesini azaltmaya yardımcı olan doğal ve işlenmemiş gıdaları, tam tahıllı ekmek ve makarna, bulgur, kuru baklagiller, taze sebze ve meyve gibi lifli besinleri tercih edin.
6- Vücutta oluşan zararlı maddelerin atılması ve bağırsak sağlığı için günde en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin.
7- Düzenli egzersiz ve uyku da zayıflama üzerinde etkileri olan iki önemli değişken. Düzenli gece uykusu, vücudumuzdaki tüm faaliyetleri düzene koyan önemli bir dinlenme süreci. Metabolizmayı hızlandırmak için haftada en az 3 kez ve 30-45 dakika süreyle düzenli fiziksel aktivite de ihmal edilmemeli.