Türkiye’nin en çok spor yapan illeri: Spor alışverişi araştırması

5 milyon kişinin bir yıl içinde yaptığı spor alışverişi ve spor giyim tercihleri incelendi. Türkiye’nin dikkat çekici spor alışverişi verileri…

Türkiye’nin en çok spor yapan illeri: Spor alışverişi araştırması 2018

Türkiye’nin en çok spor yapan illeri: Spor alışverişi araştırması

Spor alışverişlerinin ele alındığı istatistiklerde; en çok spor alışverişi yapan illerden en çok satan ürünlere, hangi ilde hangi ürünün daha çok satıldığından kadın ve erkeklerin arasındaki karşılaştırmalı rakamlara, renk tercihlerine ve spor kategorilerine olan ilgiye kadar pek çok önemli veri yer alıyor.

Hopi’nin 5 milyon üyesinin spor alışverişi tercihleri istatistiklerinin incelendiği rapora göre; Türkiye’de en çok spor alışverişi yapan illerden, kadın ve erkek sportif giyim tercihlerine kadar dikkat çeken veriler sunan rapora göre; erkekler kadınlardan yüzde 19 oranında daha fazla alışveriş yaparken; en çok spor alışverişi yapan iller sırasıyla Batman, Rize, Trabzon ve Diyarbakır; en az spor alışverişi yapan iller ise sırasıyla Uşak, Bolu, Manisa ve Karabük.


İzmir su sporlarında kendini gösterdi

İstatistiklere göre; futbol ayakkabısı alışverişinde birinciliği Trabzon hiçbir ile kaptırmazken kaptırmayan en çok koşu ayakkabısını da Batman aldı. Su sporlarına uygun birbirinden güzel kıyıları ile Ege’nin incisi Türkiye genelinde üne sahip olan İzmir ise tahmin edileceği gibi en çok mayo alan il oldu.

Kış sporlarında ise bir il herkesi şaşırttı: Denizli

Denizli, kış sporları alışverişinde birinci olarak meşhur kayak merkezlerini geride bıraktı. En çok eşofman takımını Hatay ve Kayserililer alırken antrenman ayakkabısında birincilik Kayserililerin, futbol ürünlerinde de Ispartalıların oldu. Son yılların popüler sporlarından pilatesi ise en çok Bursa tercih etti.


Erkeklerler koşuyla ter atarken kadınlar serinlemek için su sporlarına yöneldi

Tüm spor ürünleri dikkate alındığında kategori bazında erkeklerin tercihi koşu/yürüyüş, kadınların ise su sporları oldu. Erkek ve kadınlarda en çok alışverişi yapılan yaş aralığı ise 36-45. Bu yaş aralığındaki kadınlar erkeklere göre yüzde 7 daha fazla su sporu alışverişi yaptı. Erkek ve kadınların en az ilgi gösterdiği sporlar ise outdoor ve voleybol.

Kadınlar da erkekler de spor modasında sadeliği tercih etti

Erkekler sportif ürünlerde en çok siyah renk ile birlikte mavi/lacivert rengi, kadınlar ise beyaz rengi tercih etti. Erkeklerin sonraki tercihleri sırasıyla, beyaz, gri, kırmızı, yeşil ve sarı olurken kadınların ise gri, mavi/lacivert, kırmızı, çok renkli ve mor oldu. Erkeklerin en az tercih ettiği renk pembe olurken kadınların en az tercih etiği renk ise kahverengi.

İlkbahar’da yürüdük yaz aylarında yüzdük

Tüm Türkiye’de en çok sportif alışverişinin yapıldığı mevsim olan İlkbahar’da en fazla alışveriş koşu/yürüyüş kategorisinde gerçekleşti. İlkbahar’daki koşu/yürüyüş satışları, bu kategoride Sonbahar ve Kış aylarında yapılan satışları ikiye katladı. Yaz aylarının en çok alışveriş yapılan kategorisi beklendiği gibi su sporları oldu.

Erkek çocukları için kız çocuklarının yaklaşık iki katı daha fazla spor alışverişi yapıldı


Çocuklar için de bolca spor alışverişi yapıldığına dikkat çekilen istatistiklerde birinci sırada bunaltıcı yaz sıcaklarının da etkisiyle su sporları ikinci sırada ise futbol yer aldı. Erkek çocukları için kız çocuklarının yaklaşık 2 katı (1,85) daha fazla spor alışverişi yapıldı. Ürün bazında istatistiklere bakıldığında deniz ayakkabısı kategorisinde kız çocukları erkek çocuklarını geçti.

Kadınlar ve güç sporları üzerine


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.