Giresun’da Aile Sağlığı Merkezine başvurarak ilaç yazdırmak isteyen, ancak hastayı görmeden ilaç yazmayı reddeden doktorla tartışan 82 yaşındaki Yusuf Topal; şikâyet üzerine gelen polislerin biber gazı sıkmasıyla kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti. Önce polisler, sonra “beyaz kod” veren doktor açığa alındı. Peki ya kalıcı çözüm?
Sağlık Bakanlığı açıklaması şöyle oldu:
“Giresun’da meydana gelen müessif olay ve neticesi sağlık camiamızı derinden üzmüştür. Sayın Bakanımız acılı aileyi arayarak rahmet ve baş sağlığı dileklerinde bulunmuştur. Konuyla ilgili olarak Bakanlığımızca acil soruşturma başlatılmış ve soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi için olaya adı karışan hekim açığa alınmıştır. Soruşturma bizzat Sayın Bakanımız tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Burada öyle çok açmaz, öyle çok sorun, öyle çok nedensellik ve öyle çok gariplik var ki. Örneğin ilk akla gelenleri sıralamak gerekirse;
1- Doktor niçin açığa alındı? Oysa hastayı görmeden ilaç yazsaydı işini doğru yapmamış ama açığa da alınmamış olacaktı.
2- Demek ki bu memlekette böyle bir ilaç yazma ve yazdırma teamülü, alışkanlığı ve gerçeği ve kültürü var.
3- 82 yaşındaki Yusuf Topal demek ki bu şekilde defalarca ilaç yazdırmış. Daha önce defalarca yaptırabildiği bir işi yaptıramamış olması, ona garip, anlamsız ve haksızlık şeklinde gelmiş olabilir.
4- Bu ülkede doktor-hasta ve hasta-doktor ilişkisinde hastalar seçmen, doktorlar memur haline gelmiş midir? Evet.
5- Bu ülkede doktorlar, özellikle de uzman doktorlar hastaların yüzüne dahi bakmadan, hastaları önemsemeyen tavırda mıdırlar? Evet.
6- Bu ülkede her gün bir doktor dayak yemekte ve tehdit edilmekte midir? Evet.
7- Bu ülkede sağlık sistemi, özelleşmiş sağlık kurumları ve işletmelerine dönüşmekte midir? Evet.
8- Bu ülkede sağlık sistemi, hastalığın önlenmesi veya önleyici hekimlik iyi durumda mıdır? Hayır.
9- Bu ülke sağlık sistemi özellikle kamusal kurumlarda tedavi ağırlıklı bir düzene mi? Yoksa doktora ulaşmayı sağlayacak ama dertlere derman olunmayacak bir sisteme dönüştürülmüş müdür? Evet.
10- Polis neden biber gazı sıkma ihtiyacı duymuştur. Adam 82 yaşında, burada orantısız güç kullanımı yok mudur? Yorum yok.
11- Etkisiz hale getirmek ölüme sebebiyet verecek denli bir müdahale olmak zorunda mıdır? Bu açıdan yapılacak şey yok mudur? Doktoru açığa almak daha mı kolay ve daha mı stratejiktir? Yine yorum yok.
12- Bakanlığın açıklaması ile valiliğin açıklaması birbiri ile o kadar ötüşen bir içerik taşımaktadır ki, tutarlığın bu kadarına pes dedirtecek cinsten doğrusu… Ama öte yandan sorun olmaktan çoktan çıkmış, tam bir sorunsala ve kaosa dönüşmüş hatta kraterleşmiş insan-insan ilişkilerimiz ile insan—kurum ilişkilerimiz ve kurum-kurum ilişkilerimiz mevcudun ve her şeyin aynı şekliyle devam edeceği işaret eder türdendir.
13- “Bir musibet bin nasihatten iyidir” sözü keşke gerçek olsaydı. O kadar çok musibet yaşadık ki, neredeyse hiçbirisi bize ders olmadı, çözüm üretmeye neden olmadı.
14- Vah 82 yaşında giden amcaya… Vah işini yapması gerektiği gibi yapan ama açığa alınan doktora… Peki, ya kalıcı çözüm?