Yaz aylarında yeterli su içmeyenler dikkat! Kalp krizi geçirebilirsiniz

Sağlıklı insanlarda dahi hastalık nedeni olabilen sıcak havalar özellikle kalp sorunu olanlar için büyük risk oluşturuyor.

Yaz aylarında yeterli su içmeyenler dikkat! Kalp krizi geçirebilirsiniz

İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Fatih Güneş, “Kalp ve tansiyon hastaları özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalı, ağır yemeklerden kaçınmalı, bol bol su içmeli, çünkü su kaybı krize davetiye çıkarabilir” diyerek uyarılarda bulundu.

Aşırı sıcak ve nemli havalar kalp damar hastaları, hipertansiyon ve kalp yetersizliği olan hastalar için oldukça tehlikeli bir durum oluşturabilir. Bu nedenle hem kalp-damar hastalığı gibi kronik hastalıkları olan kişilerin hem de sağlıklı bireylerin sağlık sorunları yaşamamaları için aşırı sıcaklara karşı dikkatli olması önemlidir. İstinye Üniversite Hastanesi Medical Park Gaziosmanpaşa Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Fatih Güneş, sıcak havalarda alınacak önlemler konusunda bilgi verdi.


Damarlarda bulunan sıvı hacminin azalması, kanın akışkanlığının ve böbreklerden geçen kan miktarının ile kalp yetersizliğine sebep olabilir. Sıcak azalmasına neden olur. Bu durum özellikle sıcak havalarda yeterli sıvı alınmadığı takdirde böbrek fonksiyonlarını bozabilir. Vücut bunu dengelemek için böbrek ve böbreküstü bezlerinden maddeler salgılar, bu durum da damarların büzüşmesine, kalp hızının değişmesine ve ani tansiyon yükselmeleri havalarda bireylerde görülen aşırı sıvı ve elektrolit kaybı kan basıncını aşırı düşmesine, hayati organlarda kan akımında azalmaya ve bayılmalara yol açabilir.

Stent takılan veya ameliyat olanlar risk altında

Kalp krizleri yaz mevsiminde daha sık görülür. Bunun en önemli nedeni vücuttan tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte yeterli sıvı alınmaması sonucunda meydana gelen kanın pıhtılaşma eğiliminde artış olmasıdır. Özellikle kalp krizi geçirmiş, stent takılmış ya da by-pass ameliyatı olmuş kalp hastaları için daha dikkatli olmalıdır. Aynı şekilde ritim bozukluğu olan veya ritim bozukluğuna yatkınlığı olan bireylerde elektrolit dengesizliğine bağlı aritmiler (kalp atışı değişiklikleri) gelişebilir. Bu durum yaşlı bireylerde ve diyabet ve böbrek hastalığı gibi ilave hastalıkları olanlarda daha da belirgin olabilir.

İlaçların da mevsimi var!

Sıcak havalarda diğer önemli hasta grubu hipertansiyonu olan ve ilaç kullananlardır. Bu hastalarda yetersiz sıvı alınması ani tansiyon düşmelerine ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalara yol açabilir.

Tansiyon düşürücü ilaç olarak diüretik adı verilen idrar söktürücü ilaçlar da su ve elektrolit kaybına neden olur. Dolayısıyla yaz aylarında diüretik (hipertansiyon ilaçları) kullanan hastalarda su ve elektrolit kaybı aşırıya kaçabilir.

Bu da dolaşımı olumsuz etkileyeceğinden vücut ısısının korunmasını zorlaştırır. Diğer yandan ilaç olarak kalsiyum kanal blokeri kullanan bazı hastalarda bacak ve ayak bileklerinde gözlenebilen şişliklerde artış olabilir. Bu hastalarda tuz kısıtlanmasına biraz daha önem gösterilmelidir. Beta bloker adı verilen ve kalbin hızlanması ile güçlü kasılmasını baskılayan ilaçlar da dolaşım sistemi üzerindeki etkileri nedeni ile vücuttaki ısı ayarını bozabilir. Bu nedenle yüksek tansiyonu bulunan hastaların yaz aylarında herhangi bir sorun yaşamaması için doktoruna danışması, ilaçlarının yaz dönemi için yeniden düzenlenmesi gerekebilir.

Dışarıdan gelip soğuk duş yapmayın!

Yaz aylarını sağlıklı geçirebilmek adına alınabilecek tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:

Kıyafet seçimi mevsime uygun olmalı, açık renkli, rahat ve bol, hava geçirgenliği olan ve terlemeyi arttırmayan giysiler tercih edilmelidir.

Günde ortalama 2,5-3 litre su tüketimine özen gösterilmeli, gün içerisinde susamadan su içilmelidir.

Soda (maden suyu) çok tüketenler dikkat!

Soda ve maden suyunun kontrolsüz tüketimi tansiyonu yükselteceği gibi kalp yetersizliği bulgularının da ortaya çıkmasına ya da ağırlaşmasına neden olabileceğinden tüketiminde dikkatli olunmalıdır.


Sigara, alkol ve kafeinli içeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Ağır, yağlı ve bol kalorili yemekler yerine hafif, lif içeriği yüksek sebze ve meyveden zengin yiyecekler tercih edilmelidir.

Az ve sık aralıklarla beslenilmeli, bir öğünde aşırı yemekten kaçınılmalıdır.

Güneş ışınlarının dik geldiği özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca açık havada dolaşılmamalıdır.

Gün içerisinde serinleme amacıyla kısa süreli duşlar alınabilir. Ancak aşırı sıcakta kalındığında doğrudan soğuk su ile duş yapılmamalıdır.

Kalp hastalarının yaz mevsiminde de egzersiz yapması gerekeceğinden serin saatlerde ve açık havada egzersize özen gösterilmeli, ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Klima kullanımına dikkat edilmeli, ortam ısısının 21-23 derece olması sağlanmalı, sıcaklıkların çok yüksek olduğu zamanlarda eve girer girmez klima karşısında oturulmamalıdır.

Hipertansiyon ilaçları ve kalp yetersizliği amacıyla kullanılan ilaçların doktor kontrolünde yaz mevsimine göre düzenlenmesi sağlanmalı ve tuz tüketimi konusunda bilgi alınmalıdır.


Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş ağrısı veya baş dönmesi, aşırı terleme ya da soğuk terleme, aşırı yorgunluk, sık soluk alma ihtiyacı, bulantı-kusma vb. belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.

Az su içmenin neden olduğu hastalıklar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.