İş yaşamı sınır tanımıyor. Kimileri doğduğu şehirlerde iş hayatını sürdürürken; kimileri ise binlerce kilometre uzaklıkta bambaşka ülkelerde çalışıyor. Yurt dışında çalışmak isteyenler için en çok gidilen ülkeler listesi…
Yurt dışında çalışmak isteyenler için hangi ülkeler ideal?
İş yaşamında yeniliklere yelken açanlar, başka ülkelerde çalışmak isteyenler; yaşam standartlarının en yüksek olduğu yerleri tercih ediyor. Sadece maddi olarak değil, psikolojik açıdan kendinizi iyi hissedebileceğiniz ülkeler seçmek fayda sağlıyor.
Çalışmak için en çok gidilen en ideal 7 ülke:
Yurt dışında çalışmak için; seyahatiniz için en önemliler arasında olan uçak bileti fiyatları, hangi havayolu firmasının seferleri olduğunu da değerlendiren Biletall.com son blog yazısında yaşam standartları baz alındığında en iyi 7 ülkeyi sıraladı.
Kanada
Yaşam standartlarının yüksek olduğu bu ülkede, iş olanaklarının da iyi derecede olduğu söylenebilir. Özellikle de eğitim açısından en çok tercih edilen ülkelerden birisi olduğu için, oldukça tercih edilen bir ülkedir. Daha iyi koşullarda yaşamak isteyen kişilerin de en çok tercih ettiği ülkeler içerisinde yer alan Kanada’nın OECD (Daha İyi Yaşam İndeksi) içerisinde ilk beşte yer aldığı görülüyor.
Kanada kişilere vatandaşlık hakkı da tanıyor. Kanada içerisinde 3 yıl gibi bir süre zarfında yaşayan kişilere ek olarak Kanada vatandaşlığı da getirilmiş durumda. Dilenirse aileler Kanada içerisine yerleştirilebiliyor. Finans ve ekonomi anlamında çalışmak isteyen kişilerin gözü kapalı yerleşebileceği ülkelerden birisi olarak görülmekte.
Norveç
Yüksek maaşlı bir şekilde çalışmak isteyen kişiler için önerilebilecek olan ülkeler arasında Norveç yer almakta. Norveç maddi anlamda diğer İskandinav bölgeleri ile dolgun maaşlarıyla benzerlik göstermekte.
Yıllık 33.492 dolar (aylık 12 bin 500 TL civarı) maaş ortalaması olan ülke içerisinde, doğal kaynaklarda oldukça zengindir. İş açısından cazip fırsatların sağlanabileceği bir ülke olan Norveç’te balıkçılık da yaygın bir meslek olarak ülke ekonomisine büyük katkıda bulunmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
Ülke içerisinde kişilerin birbirine karşı olan saygısından dolayı, ABD oldukça yüksek derecede göç alan ülkeler arasında yer alıyor. Bundan dolayı da ülke içinde yaşayan halkın her zaman insani değerleri ön planda tutması ve buna bağlı olarak da çalışma koşullarının en iyi derecede tutulması söz konusu ülkeyi çekici kılıyor.
Bilişim alanında oldukça gelişmiş olan ülkede, finans alanında da çalışmak mümkün. Ayrıca ABD içerisinde yaşayan bir akrabanız varsa, mülteci olarak da çalışma fırsatı elde edebilirsiniz.
Almanya
İşsizlik oranının %5 gibi oldukça düşük olması, Almanya üzerinde çalışma imkanını arttırmakta. Ülkemizden yoğun göç alan Almanya’da çalışma şartlarının işe bağlı olarak değişebileceği söylenebilir.
Kimi zaman oldukça yoğun tempo ile çalışmak zorunda olmak tüm ülkelerde olduğu gibi Almanya için de geçerli olabilecektir. Özellikle ülke içinde 3 milyon gibi büyük bir Türk nüfusuna sahip Almanya’da psikolojik açıdan da kolaylıkla uyum sağlayabilirsiniz.
İsviçre
Yüksek maaş kazanma amacı taşıyan kişilerin en çok tercih ettikleri ülkeler içerisinde yer alan İsviçre’de yıllık ortalama kazanç 188.280 dolar (aylık 70 bin TL civarı) olarak görülüyor. Bu da İsviçre’yi çalışma alanında oldukça çekici kılıyor.
Brezilya
İnsanlarının oldukça sıcak olduğu ülkeler içerisinde yer alan Brezilya’da kültürel olarak etkileşimlerin de yaşanmasından dolayı, genellikle ülkeye giden kişilerin yabancılık çekmediği gidenler tarafından her zaman vurgulanmakta.
Çalışmak için gitmek isteyen kişilerin de özellikle bir şirket üzerinden davet alarak çalışmaya başlaması mümkün. İş yaşamında daha da ilerlemek isteyen kişiler de küçük işler ile başlayıp sonrasında çalışma koşullarını değiştirmekte ve ilerleyebilmektedir.
Rusya
Genel olarak Rusya ile büyük ticaret hacmi olan ülkelerden birisi de Türkiye. Bundan dolayı Rusya’nın istihdam konusunda Türklere karşı sıcak baktıkları düşünülmekte. Kalifiye elemanın Rusya içerisinde oldukça az olmasından dolayı, eleman ihtiyacı her daim mevcut. Yaşam koşullarına ve soğuk iklim şartlarına uyum sağlayabilecek olan kişilerin, bu ülkeyi tercih etmesi öneriler içerisinde yer alıyor.
Yurt dışında hangi sektörlerde çalışılabilir?
Yurt dışındaki üniversite öğrencilerini konumuzun dışında tutarsak, iş fırsatları her ülkenin ihtiyacına göre değişim gösteriyor. İnşaat, bilişim ve sağlık sektörü, ülkesine göre değişmekle birlikte, istihdam açığı olan ve bu nedenle yabancı işe alımlarında fırsatlar sunan iş kolları arasında ön sıralarda yer alıyor.
Türkiye vatandaşları İngilizce konuşan ülkelerin vatandaşları kadar avantajlı olmasa da, yurt dışında yaşayan ve çalışan çok fazla Türk bulunduğu için bağlantıları kullanarak bir şeyler yapmak da mümkün. Tabi işyerinizin mutlaka size sponsor olması ve çalışma izninizi alması gerekiyor.
Eğer yurt dışına dil öğremek için gidiyorsanız, bazı ülkeler öğrencilere part-time çalışma imkanı sunabiliyor. Bu avantajdan yararlanmak için gideceğiniz ülkeyi bu fırsata göre seçerseniz, iş bulmanız daha kolay olabilir.
Yurt dışında çalışmak için belli özel yetkinlikler gerekiyor mu?
Yurt dışında çalışmak isteyen kişilerin karşılaştıkları en büyük zorluk, onlara sponsor olup çalışma iznini alacak bir işveren bulmaktır.
Çalışabilmek için uygun bir vizenizin de olması gerekiyor. Bazı firmalar yüksek vergi ödemekten kurtulmak amacıyla işin kolayına kaçıp, size bir 3. parti vize ajansıyla anlaşmanız talebinde bulunabiliyor veya turist ya da başka tür bir vizeniz olsa da çalışmanızın sorun olmayacağını söyleyebiliyor.
Uygun vizeniz olmadan kesinlikle çalışmamanızı öneririz. Turist vizesiyle gidip çalışırsanız yasal yollar dışında çalışmış oluyorsunuz ki, bu sınırdışı edilmeniz için geçerli bir sebep. Bir süre idare etseniz bile yakalandığınızda bütün emekleriniz boşa gitmiş olur. Haklarınızı almak ve sağlıklı koşullarda çalışabilmek istiyorsanız yasal yolları takip edin!
Çalışma vizesi ve oturma izni almak çok mu zor?
Bu ülkeden ülkeye değişen bir faktör olsa bile, çoğunlukla sizin hangi ülkenin vatandaşı olduğunuzla biraz ilgilidir. Bazı ülkeler, diğer bazı ülkelerin vatandaşlarına çalışma vizesi vermek için kolaylık sağlayabiliyorlar. Örneğin, ülkemizin Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşlarına sağladığı kolaylık gibi düşünebiliriz.
Eğer yurt dışında bir firmada çalışmayı düşünüyorsanız, öncelikle o firmanın güvenilirliğiyle ilgili bilgi toplamaya çalışın. Firmada daha önce çalışmış kişilerle iletişime geçmek yorumlarını alabilir ya da firmayı faaliyet gösterdiği alandaki birliklerden sorgulayabilirsiniz.
Çalışacağınız firmanın, siz oraya gitmeden önce, durumunuza uygun çalışma vizesi alabilmeniz için dokümanları sağlamada sorunsuz hareket edebiliyor olması gerekir. Evraklarda sorun yaşayan bir firma güvenilir olmayabilir.
Yurt dışında çalışmak isteyenler ne kadar süre kalmalı?
Yurt dışında çalışmak istiyorsanız en az bir yıl süre ile çalışacağınızı taahhüt etmelisiniz. Söylendiğinde uzun gelse de, bir yıl farklı bir kültürü anlamaya başlamak ya da tanıyabilmek için gereken minimum süredir. Eğer gerçekten deneyim kazanmak ve potansiyelinizi test etmek istiyorsanız, kendinizi yapabileceğiniz en uzun süre için denemelisiniz.