Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen performans sisteminin uygulanmayacağını, sözleşmeli öğretmenlere sağlık özrü ataması getirileceğini açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sistem değişecek mi sorusuna, “Açık denizde giden bir gemimiz var. Limana çekip onarma ihtimaline sahip değiliz. Gemi yürürken bir tadilat içinde olacağız” cevabını verdi.
Selçuk, “Öğretmen performans sistemini uygulamayacağız” açıklamasını da yaparken sözleşmeli öğretmene sağlık özrü ataması geleceğini de belirtti.
Ziya Selçuk’un konuşmasından öne çıkanlar:
“Eğitim uzun sürede inşa edilir, kısa sürede bozulur. En geç 2 ay içinde yaklaşık 3 yıllık bir program açıklayacağız. Diyeceğiz ki ‘Bizim 3 yıl içindeki yol haritamız budur.’ Toplumla bir makro paylaşımda bulunacağız. Hiçbir öğrencimiz, velimiz sürprizle karşılaşmayacak. Oyunun ortasında kurallar değişmeyecek. Temel kavramımız adalet olacak. Ana planda tuttuğum en önemli şey adalettir. Bakan olmaya değil gören olmaya çalışacağım. Öğretmen bizim önceliğimiz olacak.
Veriye dair bir politika üreteceğiz. Ana konularla ilgili vizyon belgeleri hazırlayacağız.
Eğitim ihraç edilir ama ithal edilemez. Vizyonumuzu bizim kelimelerimiz doğuracak. Gerçekten şeffaf olmayı çok arzuluyoruz. Gizlemek çocukların hayrına değil. Mutabakat çok önemli, herkesi dinleyeceğiz. Diploma temelli değil, vasıf temelli bir anlayışla gideceğiz. Çocuklar günde 4 saat sosyal medyada bunun farkındayız.
Sosyal medyayı çok iyi yöneten bir ekip kurduk. Bize biraz izin verin biz biraz çalışalım. Eski hataları yapmayalım. Nehrimizin yatağını açmazsak yeni çağın seli bizi alır götürür. Robotların yapamadığı ne varsa bizim çocuklarımız onu yapacak.”
Öğretmen performans sistemi nedir?
Nisan 2018’de basınla paylaşılan MEB taslak yönetmeliğine göre; öğretmenler 4 yılda bir yapılacak merkezi sınavlara girerek mesleki açıdan yeterli olup olmadıkları ölçülecekti.
Öğretmenlere verilen performans puanının yüzde 25’ini okul müdürü, yüzde 15’ini veliler, yüzde 15’ini öğrenciler, yüzde 20’sini zümre öğretmenleri, yüzde 15’ini okuldaki diğer öğretmenler ve yüzde 10’unu kendilerine verecekleri puanlar oluşturacaktı.
Eğitim Sen’in öğretmen performans sistemine karşı çıkma gerekçeleri:
Eğitim Sen, hazırladığı raporda öğretmen performans sistemi uygulamasını çok sert eleştirmiş, yaratabileceği muhtemel sorunları şöyle sıralamıştı:
• Uygulama öğretmenler, okul yöneticileri, ilçe milli eğitim müdürlüğü, il milli eğitim müdürlüğü vb. ile ilişkilerde mutlak bağımlılığı (yaranma, tabi olma, hoş görünme vb) daha da yaygınlaştıracaktır.
• Öğretmenin iktidara, işverene olan bağımlılığını artıracak; iş güvencesinin sürekli tehdit altında olmasından dolayı, öğretmenlerin istenilen ve belirlenen rolleri oynamak zorunda bırakılmasına neden olacaktır.
• Tüm öğretmenlerin merkezi sınava alınacak olmasının ardında yatan asıl neden, sınav ve buna bağlı olarak oluşacak performans notunun çeşitli alanlarda kullanılarak, siyasal iktidar açısından istenen rollere ve davranışlara sahip ‘makbul öğretmen’ kimliği oluşturmaktır.