Günlük hayatı doğrudan etkileyen ve kişilerde özgüven eksikliğine kadar varan sonuçlar doğuran ağız kokusundan kurtulmak mümkün. Ağız kokusu sorunu nasıl geçer?
Ağız kokusu sorunu tedavi gerektirir mi? Nasıl geçer?Ağız kokusu şikayetlerinin yüzde 90’ı ağız içindeki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımının düzenli olmaması en büyük etkendir. İnatçı olan ve geçmeyen ağız kokusu ise, genellikle diş çürükleri ve diş eti iltihaplarında görülmektedir.
Dünyada Dört Kişiden Üçü Şikayetçi
Dünyada dört kişiden üçü ağız kokusundan şikayet etmektedir. Ağız kokusu bir hastalık değildir. Tüketilen sarımsak, soğan gibi yiyeceklere bağlı olarak ortaya çıkan ya da sabah uyanıldığında sindirim sisteminde biriken gazlar ve dil sırtında çoğalan bakterilerin oluşturduğu sülfürlü bileşenler nedeniyle görülebilen ağız kokusu; fizyolojiktir ve tedavi gerektirmez. Dişler ve dil sırtının fırçalanması sonrasında ortadan kalkar.
Ağız kokusu sorunu maskelenmemelidir!
Yiyeceklerden bağımsız olarak, uzun süredir devam eden, kişinin kendisi veya yakını tarafından fark edilen kötü ağız kokusu ise, bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu tip bir ağız kokusu; ihmal edilmemeli, ağız gargarası, sprey ve sakız ile maskelenmemelidir. Altta yatan neden tespit edilmediğinde daha büyük sorunlarla karşılaşılabilmektedir
Ağız kokusu sorunu diş fırçalama ve diş ipi kullanımının düzenli olmamasından kaynaklanıyor!
Ağız kokusu şikayetlerinin yüzde 90’ı ağız içindeki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımının düzenli olmaması en büyük etkendir. İnatçı ağız kokusu sorunu genellikle diş çürükleri ve dişeti iltihaplarında daha fazla görülmektedir. Tanısı ve tedavisi kolaydır. Diş hekiminize giderek muayene edildiğinizde, sorunlar belirlenerek tedavileri yapılır. Ağız bakımınızı düzenli ve doğru olarak yaptığınızda ve rutin kontrollerinizi aksatmadığınızda ağız kokusu, probleminiz olmaktan çıkacaktır.
Yetersiz Sıvı Alımı ve İlaç Kullanımı Da Ağız Kokusuna Neden Olabilir!
Ağız kuruluğuna neden olan durumlarda; yetersiz sıvı alımına bağlı olarak ya da tükürük salgılanmasını azaltan hastalıklara ve ilaç kullanımına bağlı olarak da ağız kokusunun ortaya çıkabileceğini unutmayalım. Diyet veya oruç tutma durumunda yetersiz sıvı alımına ilaveten açlığa bağlı olarak vücuttaki yağ ve proteinlerin enerji olarak kullanılmaya başlaması sonucu ortaya çıkan bileşenler ağız kokusunun nedeni olabilirler.
Ağız içi nedenlerin ortadan kaldırılmasına ve düzenli ağız bakımına rağmen, ağız kokusu sorunu devam ediyorsa sistemik hastalıklardan şüphe edilmelidir. Kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarında, mide rahatsızlıklarında, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda, diyabet varlığında, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve metabolizma bozukluklarında ağız kokusu sorunu görülebilmektedir. Bu nedenle hastalara, vakit kaybetmeden gerekli kontrollerini yaptırmalarını önermekteyiz.