Ana Sayfa Ekonomi Bankada mevduat hesabı olanları ilgilendiren çok önemli değişiklikler

Bankada mevduat hesabı olanları ilgilendiren çok önemli değişiklikler

Bankada mevduat hesabı olanları ilgilendiren çok önemli değişiklikler yapıldı. TL vadeli mevduat hesaplarında vergi oranları düşürüldü. Döviz tevdiat hesaplarında ise vergi oranları yükseltildi.

Bankada mevduat hesabı olanlar dolar euro tl döviz vergi

Tasarrufa teşvik kararnamesi ile yapılan değişiklikler:

TL vadeli mevduat hesaplarında yeni vergi oranları:

  • 6 aya kadar vadeli mevduatlarda vergi %15’ten %5’e düşürüldü.
  • 1 yıla kadar vadeli hesaplarda vergi %12’den %3’e düşürüldü.
  • 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda vergi %10’dan sıfıra indirildi.

Döviz tevdiat hesaplarında yeni vergi oranları:

  • 6 aya kadar vadeli mevduatlarda vergi %18’den yüzde 20’ye çıktı.
  • 1 yıla kadar vadeli hesaplarda vergi %15’ten %16’ya yükseltildi.
  • 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %13’lük vergi oranı değiştirilmedi.

Daha önce nasıldı?

Daha önce 6 aya kadar vadeli hesaplardan yüzde 18 oranında vergi alınırken; 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplardan yüzde yüzde 15; 1 yıldan uzun vadeli hesaplardan ise yüzde 13 oranında vergi alınıyordu.

Döviz mevduat faizlerindeki vergilendirme yükseltildi

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faiz ve katılma hesaplarına ödenen kâr paylarından yapılacak tevkifat oranı; vadeli ve ihbarlı hesaplarla altı aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18’den yüzde 20’ye, bir yıla kadar vadeli hesaplar için yüzde 15’den yüzde 16’ya çıkarıldı.

Bir yıldan uzun vadeli hesaplar için belirlenen yüzde 13’lük oranda ise değişiklik yapılmadı.


TL mevduat faizlerinden vergi oranları düşürüldü

Kararla TL mevduat faizlerinden yapılan tevkifat oranı düşürüldü. Buna göre, bu kapsamda tevkifat oranları; vadeli ve ihbarlı hesaplar ile altı aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 15’ten yüzde 5’e, bir yıla kadar vadeli hesaplar için yüzde 12’ten yüzde 3’e, bir yıldan uzun vadeli hesaplar için de yüzde 10’dan sıfıra indirildi.

Aynı kararla, katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kâr paylarından yapılan tevkifat oranları aynı şekilde düşürüldü.

Belirlenen oranlar bugün itibarıyla üç ay için geçerli olacak. Süre bitiminde karardan önce yürürlükte olan tevkifat oranları uygulanacak.

Dolar Euro artışına bağlı olmayan zam uygulamalarına ceza!

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.